Avrupa Toplumlarının Göç Algıları ve Tutumları: Sosyolojik Bir Yaklaşım

Avrupa ülkeleri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan bir dizi göç hareketlerinin sonucunda göç toplumları haline gelmişlerdir. Göç grafiğinde zaman içinde yükselme ve düşme eğilimleri olsa da göç ülkeler arasında süreklilik arz eden bir olgu olmayı her zaman sürdürmüştür. Bu olgu karşısında Avrupa devletleri giderek seçici ve hatta bazen de yasaklayıcı politikalar geliştirmişlerdir. Buna rağmen küreselleşen dünyada göç hareketlerinin önüne geçmek mümkün olmamıştır. Göç politikalarını ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmeleriyle bağlantılı olarak görmek ve sosyolojik bir yaklaşım geliştirmek gerekmektedir. Sadece Avrupa ülkeleri değil Avrupa toplumları da göç karşısında giderek daha kuşkucu ve çekingen davranmaya başlamışlardır. Bu davranışın gerisinde, göçün olası olumsuz sonuçları yatmaktadır.

Perceptions and Attitudes of European Societies towards Migration: A Sociological Perspective

European countries have become migration countries as a result of series of migrations which took place after World War II. Although there have been tendency of rise and fall in the migration traffic in time, migrations have always been a continuous fact between countries. Based on this fact European countries developed selective, and from time to time even prohibitive policies, where as it have not been possible to prevent the migration in the globalizing world. There is a necessity to develop a sociological perspective for migration policies which are tied to the county's social and economic progress. Not only does this concern European countries but also European societies started to act more skeptic and precautious against migration. Underneath this kind of behavior, there lies the possible negative result of migration.

___

  • Avrupa Sosyal Araştırması (2008). [European Social Survey – ESS, Round 4].
  • Canatan, K. (2007). İslamofobi ve Anti-İslamizm: Kavramsal ve tarihsel bir yaklaşım, s. 19-62. Canatan, K. (2008). Hollanda toplumunda yabancı karşıtı tutumların analizi. Turkish Studies, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Cilt 3/7 Güz 2008.
  • Canatan, K. (2012). Avrupa’da çokkültürlülük, entegrasyon ve İslam, İstanbul: Kum Saati Yayınları
  • Canatan, K. ve Hıdır, Ö. (Ed.) (2007). Batı dünyasında Anti-İslamizm ve İslamofobi, Ankara: EskiYeni.
  • Entzinger, H. B. (1984). Het minderhedenbeleid, Amsterdam: Boom Meppel.
  • Muus, P. (2001). International migration and the European Union: Trends and consequences, European Journal on Criminal Policy and Research 9: 31–49.
  • Penninx, R. (1988). Minderheidsvorming en emancipatie balans van kennisverwerving ten aanzien van immigranten en woonwagenbewoners 1967- 1987, Alphen aan den Rijn: Samsom.
  • Verheirstraeten, S. (2004). Het immigratiebeleid van de Europese Unie en de Verenigde Staten: Een Vergelijking, Leuven: Katholieke Universiteit.