ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: HASTANELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu makalenin amacı, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini hastanelerde araştırmaktır. Makaledeki araştırmada veriler kolayda örneklem yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmanın anket formu Kocaeli’ndeki ikisi devlet, biri özel olmak üzere 3 hastanede görev yapan 350 doktora, hemşireye, sağlık personeline ve idari personele verilmiş, 334 anket formu geri toplanarak analize tabi tutulmuştur. Araştırma verilerine frekans dağılımı ve güvenilirlik analizleri, ortalama ve standart sapma analizleri, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada örgüt kültürünün örgütsel bağlılığı etkilediği bulunmuştur. Araştırmanın gelecekte bu alanda yapılacak araştırmalara kaynak olarak katkıda bulunacağı beklenmektedir.

THE EFFECT OF THE ORGANIZATIONAL CULTURE ON THE ORGANIZATIONAL COMMITMENT: THE RESEARCH ON HOSPITALS

The goal of this paper is to analyze the effect of organizational culture on organizational commitment in hospitals. The data of the research was gathered via convenience sampling. The questionnaire of the research was given to 350 doctors, nurses, health care personnel and administrative personnel in 3 hospitals in Kocaeli; 334 questionnaires were collected and analyzed. Frequency distribution analyses, reliability analyses, mean and standard deviation analyses, correlation analysis and multiple regression analysis were conducted to the data. It was found that organizational culture affected organizational commitment positively. The findings of the research are expected to make contributions to the following researches in this field

___

  • Allen, N.J. ve Meyer, J.P. (1990). “The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization”, Journal of Occupational Psychology, 63, pp. 1-18.
  • Başak, B. (2014). Örgüt kültürü, girişimsel yönelim, yenilik ve firma performansı ilişkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı Yönetim Organizasyon Bilim Dalı.
  • Bereketli, C. (2016). İş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide çalışanların kişisel özelliklerinin farklılaştırıcı etkisi: Bir sivil toplum kuruluşunda uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı İşletme Yönetimi Bilim Dalı.
  • Denison, D.R. ve Mishra, A.K. (1995). “Towards a theory of organizational culture and effectiveness”, Organization Science, 6(2), pp. 204-223.
  • Denison, D.R. (2000) Understanding the Model. http://www.denisonculture.com/culture/culture_under.html
  • Dertlioğlu, S. (2016). Eğitim sektörü çalışanlarının örgütsel bağlılıkları ve iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Doğan, E.A. (2015). Örgüt kültürünün çalışan motivasyonuna etkileri: Belediyecilik sektöründe bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yüksek Lisans Programı.
  • Duman, M.Ç. ve Erdem, H. (2016), “Örgüt tarafından sağlanan yemek hizmetinin algılanan kalitesinin örgütsel bağlılık ve iş doyumu üzerindeki etkileri”, Business and Economics Research Journal, 7(2), pp. 135-148.
  • Egin, M. (2016). Örgüt kültürünün yönetici karar sürecine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İbrahimzade, Y.Y. (2016). Algılanan örgütsel adaletin, güven ile bağlılık üzerindeki etkisi ve hizmet sektöründe bir uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Mühendislik Yönetimi Programı.
  • Kolancıoğlu, B. (2017). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Leblebici, E. (2016). Öğretmen algılarına göre meslek liselerinde örgütsel imaj, örgüt kültürü ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Mevlana Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı.
  • Şahin, T. (2017). Örgütsel değişimin çalışanların güven ve bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama. Doktora Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Şeker, G. (2016). İşletme yönetiminde liderlik tarzlarının, çalışanların motivasyonuna ve işletme bağlılığına etkilerine yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Türk, F. (2016). İş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Kamu çalışanlarına yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yönetimi Bilim Dalı.
  • Yahyagil, M., (2004). “Denison örgüt kültürü ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik çalışması: Amprik bir uygulama”, Yönetim, 15(47), ss. 53-76.
  • Yıldırım F., (2002). Çalışma yaşamında örgüte bağlılık ve örgütsel adalet ilişkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı.