TURİZM ŞİRKETLERİNDE RAPORLANAN MARKA DEĞERİNİN ŞİRKETLERİN KÂRLILIĞINA VE SERMAYE YAPILARINA ETKİSİ

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren şirketlerin sahip olduğu marka değerinin bilançolarında net olarak raporlanmasına ilişkin bir öneri sunmaktır.Yöntem: Bu çalışmada, veri analizi yöntemi kullanılarak turizm sektöründe faaliyet gösteren ve hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin mali tablolarında raporlanan marka değerinin, şirketlerin kârlılığına etkisi ile toplam varlıkları ve toplam sermayeleri içindeki payı analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda, marka değerinin muhasebesel açıdan tam olarak raporlanamadığı tespit edilmiştir.Sonuç: Sonuç olarak şirketlerin gerçek piyasa değerinin doğru tespitinde veya konsolidasyonlar gibi şirketleri ilgilendiren birçok konuda şirketlerin marka değerlerinin net olarak muhasebeleştirilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır.

EFFECTIVENESS ANALYSIS OF THE ACCOUNTABLE TRADEMARK VALUE ON THE PROFITABILITY AND THE CAPITAL STRUCTURES IN TOURISM COMPANIES

Aim: The aim of this study is to present a proposal for a clear reporting of the brand value of companies that operate on national and international scale.Methods: In this study, using data analysis method, the "trademark value" account shown in the financial tables of the tourism companies traded on the BIST is analyzed with the effect on the profitability of them and the share in the total capital.Finding: In the result of this study, trademark value can not be accountably reported on the balance-sheets. It has been emphasized that the trademark value of companies should be clearly accounted in the correct determination of the true market value of companies or in many issues involving companies such as consolidations. Results: As a result, it has become clear that the brand value of companies must be clearly accounted for in the correct determination of the true market value of the companies or in many issues involving companies such as consolidations.

___

  • Akmeşe, H. (2006). Entelektüel Sermayenin Firma Piyasa Değeri Üzerine Etkisi Ve İMKB’de İşlem Gören Şirketler Üzerinde Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Akbulut, R. ve Paksoy, M. (2007). Marka Değerini Etkileyen Faktörler: Seçilmiş Bazı Küresel İşletmelerde Marka Değeri İle Finansal Göstergeler Arasındaki İlişki. İktisat İşletme ve Finans. 22(251): 123-132.
  • Altınkaynak, F. (2017). Şirketlerde Sermayenin Korunabilirliğinin Analizi Ve Raporlanması, Yayımlanmamış Doktora Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Aydın, G. ve Ülengin, B. (2011). Tüketici Temelli Marka Değerinin Finansal Performans Üzerine Etkisi. İTÜ Dergisi. 10(2): 58-68.
  • Ceylan, A. (1998). İşletmelerde Finansal Yönetim. 5. Baskı. Ekin Kitabevi. Bursa.
  • Çıkrıkçı M. ve Daştan A. (2002). Entelektüel Sermayenin Temel Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması. Bankacılar Dergisi. 43: 18-32.
  • Eberl, M. ve Schwaiger, M. (2005). Corporate Reputation: Disentangling The Effects On Financial Performance. European Journal of Marketing, 39(7/8): 838-854.
  • Erhan, D. U. (2003). Entellektüel Sermaye Ölçülmesi, Değerlemesi, Muhasebeleştirilmesi Bir Teknoloji Şirketi Uygulaması. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gromark, J. ve Melin, F. (2011). The Underlying Dimensions Of Brand Orientation And İts İmpact On Financial Performance. Journal of Brand Management. 18(6): 394-410.
  • Hatipoğlu Z. (1993). Temel İşletme Finansı. Yeni İktisat ve İşletme Yönetimi Dizisi No: 10. İstanbul.
  • Kayalı, C. A., Yerel, A. N., Soysal, M. ve Terim, B. (2004). Marka Değerinin Firmaların Piyasa Değeri Ve Finansal Performansları Üzerindeki Etkileri. 8. Ulusal Finans Sempozyumu. 27-28 Ekim. İstanbul.
  • Kayalı, C. A. ve Yerel, A. N. (2007). Entelektüel Katma Değer Katsayısı Yöntemi Kullanılarak Entelektüel Sermayenin Firma Değeri Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi. Celal Bayar Üniversitesi. 14(1): 67-90.
  • Kısakürek M. M., ve Aydın Y. (2013). İşletmelerde Sermaye Yapısı İle Karlılık Arasındaki İlişkinin Analizi: 1992-2011 Yılları Arası Finansal Krizler Odaklı BIST’te Bir Uygulama. C. Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 14(2): 97-121.
  • Kim, H. B. ve Kim, W. G. (2005). The Relationship Between Brand Equity And Firms’ Performance İn Luxury Hotels And Chain Restaurants. Tourism Management, 26(4): 549-560.
  • Roberts, P. W. ve Dowling, G. R. (2002). Corporate Reputation And Sustained Superior Financial Performance. Strategic Management Journal. 23(12): 1077-1093.
  • Shapiro C. ve Alan, M. (1998). Multinational Finansal Management. University of Sourthen California.
  • Stewart, T. (1997). Entellektüel Sermaye: Kuruluşların Yeni Zenginliği (Çev. Nurettin El Hüseyni). İstanbul, Mess Yayın No: 258.
  • Tuğay O. ve Top T. (2014). TMS 38’e Göre Marka Değerlemesi Ve Muhasebeleştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 40: 221-228.
  • Özpeynirci R. (2005). KOBİ’lerde Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi Ve Muhasebeleştirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Öztürk, B. ve Ünsal, B. (2003). Entellektüel Sermayenin Firma Değeri Üzerine Etkisi. Asomedya Dergisi. Nisan. www.aso.org.tr (e.t: 20.02.2018)
  • Yörük, N. ve Erdem, M. S. (2008). Entelektüel Sermaye Ve Unsurlarının, İMKB’de İşlem Gören Otomotiv Sektörü Firmalarının Finansal Performansı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 22(2): 397-413.www.kgk.gov.tr/TMSTFRS2018Seti/TMS38.pdf.
  • www.kap.gov.tr.
İşletme Bilimi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK DIŞ TİCARET FİRMALARININ KARAKTERİSTİKLERİ: BİR SAHA ARAŞTIRMASI

Esra DİL, Mustafa Abdül Metin DİNÇER, Tuğba ONUR

KOBİLERDE STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİM UYGULAMASINA YÖNELİK LİTERATÜR ARAŞTIRMASI

Erkan POYRAZ, Serenay BİLGE

BORSA İSTANBUL İÇİN YAPILAN YARI-GÜÇLÜ FORMDA PİYASA ETKİNLİĞİ TESTİ ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR LİTERATÜR İNCELEMESİ

Ramazan BAŞ

YAŞLI BAKIM KURULUŞLARINDA ÇALIŞMAK: TUTUM, DUYGUSAL EMEK VE İŞ-YAŞAM DENGESİ TATMİNİ İLİŞKİSİ

Serkan EREBAK, Zehra TARHAN

HASTANE ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA YAŞAM KALİTESİ ALGISINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Serkan DENİZ, Mesut ÇİMEN, Beyza ERKOÇ, Onur YÜKSEL, Metin ÖKSÜZ

İŞLETME DÜZEYİ FAALİYETLERİNİN SİPARİŞ KARLILIĞINA ETKİSİNİ AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİYLE ANALİZ EDİLMESİ

Hakan ÇELİK, Recep YILMAZ, Kamil TAŞKIN

ANKARA İL MERKEZİNDEKİ BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNİN FİNANSAL PERFORMANSININ TOPSİS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Keziban AVCI

TURİZM ŞİRKETLERİNDE RAPORLANAN MARKA DEĞERİNİN ŞİRKETLERİN KÂRLILIĞINA VE SERMAYE YAPILARINA ETKİSİ

Fırat ALTINKAYNAK, Sedat DURMUŞKAYA, Enes ÖZCAN

SATIN ALMA KARAR SÜRECİNDE OTEL MÜŞTERİLERİNİN İNTERNET KULLANIM ALIŞKANLIKLARINA YÖNELİK DURUM ANALİZİ

Gülçin Özbay, Mehmet Sarıışık

TRC1 BÖLGESİNDE KAMU VE ÖZEL SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÖRGÜT İKLİMİ UNSURLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİLERİ

Özgül Yüksekbilgili