Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) Muhasebe Bilgi Sistemi: Kayseri’de Faaliyet Gösteren İşletmeler Üzerine Bir Araştırma

Muhasebe bilgi sistemi, yönetim bilgi sisteminin bir alt sistemi olmakla birlikte, muhasebe faaliyetlerinin teknoloji ile entegre edilmesini sağlamaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde işletmeler daha hızlı ve başarılı kararlar alabilmektedirler. Bu bağlamda yapılan çalışmada muhasebe bilgi sisteminin, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler üzerindeki etkinliği, yönetimin muhasebe bilgi sistemini algılama düzeyi ve muhasebe bilgi sisteminin yönetime getirdiği yenilik algısı ile söz konusu algının işletmeler üzerinde yarattığı etkinliğin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Muhasebe bilgi sisteminin işletmelerin yönetim sistemleri üzerindeki etkinliği ile ilgili olarak yapılan çalışmanın örneklemini Kayseri ilinde bulunan 310 küçük ve orta büyüklükteki işletmeler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen temel bulgulara göre muhasebe bilgi sisteminin işletmelerin faaliyet süresi, sahip oldukları teknoloji düzeyi, yöneticilerin eğitim düzeyleri ve işletmelerin hukuki statüleri gibi değişkenler üzerinde pozitif etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulguların ardından nihai olarak araştırmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış, gelecekte yapılacak olan araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur

Accounting Information System In Small And Medium Enterprises: A Research On Enterprises In Kayseri

In addition to being a subsystem of management information systems, accounting information system also integrates accounting with technology. Technological improvements enable the enterprises to make faster and more accurate decisions. This study aims to determine the effect of accounting information system on small and medium-sized enterprises within this context. The study also deals with the perception level in these enterprises regarding management information system, the reform perception for management and the impact of this perception on the enterprises.The study on the effect of accounting information systems on the enterprises’ management systems is sampled on 310 small and medium sized businesses in Kayseri. The research shows a positive impact of management information system on life-span, technology level, and education level of managers and legal status of small and medium-sized enterprises. On evaluating findings, it has been outlined that the study has some constraints and some advice on further future studies has been given

___

  • Akgün, İ. ve Kılıç, S., (2013). "Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletme Yönetiminin Etkinliği Üzerindeki Etkisi",Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 2, 21-36.
  • Çidem, İ., (2013). “Muhasebe Bilgi Sisteminin Etkinliği: Küçük ve Orta Büyüklüklü İşletmeler Üzerine Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Dinç, E., ve Abdioğlu, H., (2009). "İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB–100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma",Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 157-184.
  • Dinç,E., ve Karakaya A., (2014)."Muhasebe Bilgi Sistemi ve Kurumsallaşma Düzeyi Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma", Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21-50.
  • Grande, E.U.,Estebanez, R.P.,andColomina, C.M.,(2011). “TheImpact of Accounting Information Systems (AIS) on PerformanceMeasures: EmpiricalEvidencein Spanish SMEs”,The International Journal of Digital Accounting Research, 11; 25-43.
  • Gümüş, A., Ak, R. ve Saydan, R., (2005). "AB KOBİ’leri ile İşbirliği",2. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, Aralık 2015, 55-63.
  • Hatunoğlu,Z. ve Güneş N., (2012). Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Muhasebe Bilgi Sistemine Etkisi”, II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu, 1-2 Ekim 2012.
  • Kaderli, Y. ve Köroğlu Ç., (2014). "İşletmelerde Muhasebe Bilgi Sistemi İle Kurumsal Yönetim Anlayışı Arasındaki İlişki",MUFAD Dergisi, 63, 21-38.
  • Köse, A., (2009). "KOBİ’lerde Finansal Raporlamanın Amaçları ve Muhasebe Bilgilerinin Kullanım Düzeyine İlişkin Batı Karadeniz Araştırması",MUFAD Dergisi, 41, 114-121.
  • Mbroh, J. K., (2012). " Accounting and Control SystemsPracticedBy Small and Micro Enterprise Ownerswithinthe Cape CoastMetropolitanArea of Ghana",AsianJournal of Business and Management Sciences,Vol. 9, 28-47.
  • Mizrahi, R., (2011). "KOBİ'lerde Muhasebe Bilgi Sisteminin etkin Kullanımı Üzerine Bir Araştırma",Organizasyon ve Yönetim Dergisi, 2, 307-316.
  • Öner, M.,Gülel M., ve Gençyılmaz G., (2005). " AB KOBİ’leri ile İş birliği",2. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, Aralık 2015, 167-176.
  • Smirat, B. Y.,(2013). "TheUse of Accounting Information by Small andMedium Enterprises in South District of Jordan,(An Empiricalstudy) ",Department of Managerialand Finance Sciences, Vol. 4, 169-175.
  • Yavuz, H.,ve Öz, Y., (2015). “İşletme Yönetiminin Aldığı Kararlarda Muhasebe Bilgi Sisteminin Etkisi Ve Önemi: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Bir Araştırma”, Cumhuriyet Üniversitesi İİBF Dergisi, 1, 205-226.
  • Yıldız, İ.,ve Eskin, F., (2012). Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre KOBİ’lerin Muhasebe Bilgi Sisteminin Değerlendirilmesi, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4 (2): 61-69
  • Yılmazer, Ö., (2010). “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sisteminin Yeri ve Önemi (Ankara Tekstil İşletmeleri Örneği)”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.