Duygusal Emek Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışması

Son yıllarda çalışma yaşamında araştırma yapılan önemli bir kavramda duygusal emektir. Bu çalışma, Brotheridge ve Lee (2003) tarafından geliştirilen ve aynı yazarlar tarafından daha sonra revize edilen Duygusal Emek ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, Bursa ili sınırları içinde hizmet sektöründe çalışan 301 kişi ile yürütülmüştür. Duygusal emek ölçeğinin geçerliliği, kapsam ve yapı geçerliliği olmak üzere iki tür geçerlilik açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa içtutarlılık güvenilirlik katsayısı hesaplanmıştır.Yapılan analiz sonucunda toplam varyansın %70.02’sini açıklayan 9 madde ve 3 alt boyuttan oluşan bir ölçme aracı elde edilmiş ve alt boyutlarda yer alan maddelerin orijinal ölçekteki maddelerle birebir örtüştüğü görülmüştür. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda iyi uyum indeksleri elde edilmiş ve tüm faktör yükleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ölçeğin boyutlarının Cronbach alpha değerleri .74 ile .81 arasında değişmekte olup kabul edilebilir sınırlar içindedir. Duygusal emek ölçeğinin Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliği ile ilgili elde edilen sonuçlar, bu alandaki araştırmalarda, araştırmacılar tarafından kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.

In recent years, research has been done in working life is an important concept of emotional labor. The purpose of the present study is to investigate the reliability and validity of the Turkish version of the Emotional Labour Scale which was developed and later revised by Brotheridge and Lee (2003). This study is carried out with 301 service sector employees within the area of city Bursa. The validity of emotional labor scale was evaluated for two type’s validity; as a scope and construct validity. In the study to determine the reliability of the scale, Cronbach Alpha reliability coefficient is calculated. As a result of the analysis, 70.02 % of the total variance explaining the 9 items and 3 sub-dimensions consisting of a measuring instrument were obtained and sub-dimensions of the constituents of the original scale substances overlaps each other’s. As a result, best fit indices are obtained and after confirmatory factor analysis, all factor loadings were found statistically significant. Cronbach's alpha values of the dimensions of the scale were found in acceptable limits within the ranged between .74 and .81. The Turkish form of Emotional Labour Scale was found to be valid and reliable. This instrument can be used by the researchers in the studies that will be conducted in Turkey.
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources-Cover
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Şenol BAŞTÜRK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hotel Star Ratings And Perceptions Of Servant Leadership And Service Quality Provided By Front-Line Service Workers In Four-And Five-Star Hotels In Turkey:

Ronald J. BURKE, Mustafa KOYUNCU, Marina ASHTAKOVA, Duygu EREN

Türkiye’de Örgütsel Sinizm: 2007-2012 Yılları Arasındaki Çalışmalar Üzerine Bir Değerlendirme

Araş. Gör. Akansel YALÇINKAYA

Türk İKY Anlayışı İle Japon İKY Anlayışı Arasındaki İşe Alma Yöntemleri Farklılıkları

Prof.dr.serkan BAYRAKTAROĞLU, Ebru DURAL

Duygusal Emek Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışması

Yard.doç.dr.salih DURSUN, Prof.dr.serpil AYTAÇ, Prof.dr.nuran BAYRAM

The Link Between Labour Control And Spatial Control: A Theoretical Framework And Empirical Remarks On Manisa, Turkey

Dr. Gülçin TUNÇ

İş Performansının Sağlanmasında Çalışanın Duygusal Emeğinin ve Örgütte Güven Algısının Etkileri

Dr. Memduh BEGENİRBAŞ, Dr. Ercan TURGUT

Elderly People Volunteering in Long-Term Care Facilities In Izmir, Turkey

Sema OGLAK, Shereen HUSSEIN

İşyeri Nezaketsizliğini Öngören Örgütsel ve Durumsal Önceller İle Çalışanların Davranışsal Sonuçları Arasındaki İlişkinin Ve Sosyo-Psikolojik Kaynakların Rolünün İncelenmesi: Sağlık Kurumlarında Yapılan Bir Araştırma

Öğr. Gör. Dr. Seçil Bal TAŞTAN

Algılanan Örgütsel Politikanın Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İle İlişkisinde Adaletin Rolü

Arş. Gör. Özgür AYHAN, Doç. Dr. Sait GÜRBÜZ