Türk Romanında Emekçilerin Varlığı Üzerine Bir İnceleme

Tarihsel süreci göz önünde bulundurduğumuzda sanat eserinin yaratıcısı olarak insan ne kadar değişip gelişmişse sanat eseri de o kadar değişmiş ve gelişmiştir. Yazılı edebi eser, ilk ortaya çıktığı andan itibaren okuyucularınca benimsenip gelecek günlere, okuyuculara aktarılabildiği gibi kimi zaman da güncelliğini yitirip tarih içinde unutulabilirler. Bazıları on yıllar hatta yüzyıllar boyunca insanoğluna kendi hikayesini anlatmış ve eskimemişken bir kısmı da miladını doldurmuştur. Bu döngü “Edebiyat Sosyolojisi”nce üretim ve tüketim başlıkları altında incelenir. Çalışmada edebiyat sosyolojisi, edebiyat ve roman teorilerinin ışığında toplumsal değişim, bu değişimin edebi esere yansıması/ etkisi genelinde Türk romanının tarihine değinilmiştir. Çalışmanın en spesifik noktası ise çalışma hayatının aktörleri olan emekçilere Türk romanında nasıl yer verildiğini tespit etmek olacaktır.

AN EVALUATION ON WORKMEN IN THE TURKISH NOVEL

The art has been developed and changed as its creator has been developed and changed during the historical process for ages. The written literary pieces can be forgotten -since they created- also can be passed on through the decades even for centuries. That depends on different types of parameters such as theme, usage of language, originality etc. and we can take this as a cycle. According to Sociology of Literature this sycle basicly determined in two factors: The reader and the writer. In this work we will harvest the beneficial directions of Sociology of Literature, novel and literarture theories and then specifically we will try to find out how workmen are approached in the Turkish novel.

___

  • Beyatlı Yahya Kemal, Üç Tepe, Eğil Dağlar,Yapı Kredi Yayınları, 2008.
  • Çetişli İsmail, Batı Edebiyatında Edebi Akımlar, Akçağ Yay. 2000.
  • Finn Robert P.,Türk Romanı (İlk Dönem 1872-1900), Bilgi Yayınevi, Ankara, 1984.
  • Gökalp G. Gonca, Osmanlı Dönemi Türk Romanının Başlangıcında Beş Eser, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi Osmanlı’nın 700. Yılı Özel Sayısı, Ekim 1999. (Çevrimiçi erişim tarihi 05.10.2016, http://www.edebiyatdergisi.hacettepe.edu.tr/index.php/EFD/article/view/245)
  • Gündüz Dr. Osman, Meşrutiyet Romanında Yapı ve Tema, C.1-2, MEB Düşünce Eserleri Dizisi, 1997.
  • Karagülle Fırat, Erken Cumhuriyet Dönemi Romanında Anadolu İmgesi, Kitabevi, 2015.
  • Makal Ahmet, Türkiye Emek Tarihinin Bir İzdüşüm Alanı Olarak “Edebiyat”, Çalışma ve Toplum, 2008/3 (Çevrimiçi Erişim Tarihi: 05.10.2016, http:// www.calismatoplum.org/sayi18/makal.pdf )
  • Moran Berna Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1, İletişim Yayınları, 2004.
  • Ortaylı İlber, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Hil Yayın, Üçüncü Baskı, 1995.
  • Samsakçı Mehmet, Roman ve SiyasetÇok Partili Türkiye ve Türk Romanı, Kitabevi, 2014.
  • Yalçın Alemdar, Siyasal ve Sosyal Değişmeler Açısından Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı, Akçağ Yayınları, 6. Baskı.