Stoklar hesap grubunun maliyet hesaplamasında tek düzen hesap grubu ve standartlar açısından değerlendirilmesi

Muhasebe standartları uluslararası alanda ortak bir muhasebe dili kullanmak, kayıtların şeffaflığını artırmak, kurumsallık sağlamak ve ulaşılabilirliğini kolaylaştırmak için dünya da meydana gelen muhasebe krizleri neticesinde ortaya çıkmıştır. Büyük muhasebe krizinden sonra başta Amerika olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde de çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden biri de dünya da ortak bir muhasebe dili oluşturmak adına yapılan muhasebe standartlarıdır. . Bu gerçekler çerçevesinde ülkemizde de 1994 yılından beri kullanılan Tek Düzen Muhasebe Sistemi ile Muhasebe Standartları uyumlaştırma çabaları günümüzün muhasebecilerinin sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu aşamada çalışmamızın amacı Tek düzen muhasebe sistemindeki (TDMS) Stoklar hesap grubu ile Türk Muhasebe Standartları (TMS) – 2 Stoklar Standardının uygulama alanı, kullanımı açıklanarak aradaki farklılıkların tespiti ve avantaj ve dezavantajları şeklinde toplanmaktadır. Bu çalışma için Stoklar hesap grubu TDMS ve TMS-2 ye göre incelenmiş aradaki farklılıklar uygulamadaki kullanım şekillerine göre örnekler ile desteklenerek açıklanmıştır. Sonuçta da TMS-2 Stoklar standardının getirmiş olduğu avantaj ve dezavantajlar belirlenmiştir. Çalışma da ortaya çıkan en önemli farklılıklar stoklar da vade farkı, kredi faizinden kaynaklanan fark ve kur farkının stok maliyetine verilmemesi, ortaya çıkan farkın giderilmesi, maliyet yöntemleri seçiminde görülen farklılıklar, stokların değerlenmesinde ve değer düşüklüğünde görülen farklılıklar şeklinde tespit edilmiştir. Stoklar standardı ile firmanın mali durumunu daha ayrıntılı yansıtacak şekilde kayıtlara alındığı da önemli avantajları arasında yer almaktadır. Sonuçta bu çalışma ile Türk Muhasebe Standartları (TMS) – 2 Stoklar Standardının uygulama alanı ve kullanımı açıklanarak Tek düzen muhasebe sistemi ile farklılıkları örnekler yardımı ile tespit edilmeye çalışılacak ve literatüre katkı sağlanmaya çalışılacaktır.    

Uniform group accounting and inventory accounting standards in the group cost evaluation of calculation

Accounting standards use a common accounting language in the international arena, to increase the transparency of records, institutionalism has emerged in the accounting world as a result of crises occurring in order to facilitate and ensure the availability on.  After the large accounting crisis in many European countries, especially America has made various arrangements. The accounting standards are made in order to create one of the editing world in a common accounting language. These facts are also used within the framework of our country since 1994 The Uniform Accounting System and Accounting Standards harmonization efforts emerges as a problem of today's accountant. At this stage, the purpose of our work on the uniform accounting system (UAS) Inventories and accounts group of Turkish Accounting Standards (TMS) - 2 Inventories application of the standard, explaining the use is collected in the form of intervening to identify the differences and advantages and disadvantages. Inventories account for this study group UAS and TMS-2 is elucidated differences are examined according to the examples according to the embodiment of use. In conclusion TMS-2 Inventories advantages and disadvantages brought by the standard were determined. The study also emerged the most important differences inventories maturity difference, not given the differences and exchange rate differences arising from interest on loans to inventory costs, expensed the difference emerged, differences in the choice of costing methods, inventories seen in impairment valuation and value have been identified as differences. The inventories standards in the financial condition of the company to reflect are among the more important advantages of the recording. A conclusion with the operation of Turkish Accounting Standards (TMS) - 2 Inventories of applications and the use of standard explained uniform will be attempted to be determined with the help of accounting system with examples of the differences and make efforts to contribute to the literature.

___

  • Akgün, A.İ., (2012), “ TMS-2 Stoklar Standardı Kapsamında Tam Maliyet Ve Normal Maliyete Göre Düzenlenen Gelir Tabloları Karşılaştırması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 17, 2:229-246.
  • Bağdat, A., (2008), “Uluslar Arası Finansal Raporlama Standartları- 2 İle TMS- 2 Stoklar Standardı’nın Karşılaştırılması”, Sakarya Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi,
  • Boyar, E. ve A.H. Güngörmüş (2006), “TMS-2 Stoklar Standardında Maliyet Yöntemi Ve Bir Uygulama Önerisi”, Analiz Dergisi, Cilt:7, 16:83-91.
  • Bozkurt,İ., (2013), Türkiye Muhasebe Standartları, Adalet Yayınevi.
  • Coşkun, Ali ve Güngörmüş, Ali Haydar, (2009), “Hastanelerde Hizmet Üretim Maliyetlerinin TMS- 2’ye Göre Muhasebeleştirilmesi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 95.
  • Dursun, A. ve S. Yalnız (2013), “Konaklama İşletmelerinde Hizmet Üretim Maliyetleri -Tms 2 Stoklar Ve Tms 18 Hasılat Standartları Açısından Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, 1: 139-157.
  • Gökçen,G.; Ataman,A., ve Başak,Ç.C.(2006). Türkiye Muhasebe Standartları Uygulamaları. İstanbul: Beta Basım.
  • Gönen, S. Ve Ç. Demir, (2012), “Vergi Usul Kanun Ve Kobi TFRS Bölüm 13 Açısından Stokların Değerlendirilmesi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, 2: 163-171.
  • Küçüksavaş, N., (2005), Finansal Muhasebe, Kare Yayınları, İstanbul.
  • Örten, R; H.Kaval ve A. Karapınar, (2015), Türkiye Muhasebe- Finansal Raporlama Standartları Uygulama Ve Yorumları., Gazi Kitapevi, 9. Baskı.
  • Öztürk, B., (2006), “Vergi Ve Muhasebe Uygulamaları Açısından Dönem Sonu Envanter Ve Değerleme İşlemleri”, Güncelleştirilmiş 3. Baskı, Maliye ve Hukuk Yayınları, Ankara.
  • Sevilengül, O., (2003), Tek Düzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Susmuş, T. ve Yükçü,C. (2005). “Türkiye Muhasebe Standardı 2: Stoklar Ve Uygulaması”, Muhasebe Standartları Sempozyumu IX.
  • Şahin, D., (2007), “TFRS (TMS 1, TMS 2, TMS 7, TMS 18, TMS 24, TMS 40) Ve SPK Muhasebe Standartlarının IFRS İle Karşılaştırılması”, Sakarya Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim.
  • Yanık, R., (2013), “Hizmet Maliyetlerinin Stoklar Hesap Grubunda Aktifleştirilmesi Ve Sağlık İşletmeleri Örneği”, Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, 3: 81-89.
  • Yaşar, K. ve A.Pamukçu (2010), “ TMS - 2 Stoklar Standardi Kapsaminda Hizmet Üretim Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi”, Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 48: 191-199.