Hintli şair-yazar Kālidāsa’nın Ritusamhāra adlı eseri üzerine

Klasik Sanskrit Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olarak anılan Kālidāsa, MS 4. yüzyılda Gupta İmparatorluğu döneminde yaşamıştır. Kālidāsa sadece Hint edebiyatını değil, dünya edebiyatını da derinden etkilemiştir. Kālidāsa’ya Hindistan’ın Shakespeare’i yakıştırması yapılmaktadır. Eserlerini Sanskrit dilinde kaleme almıştır. Çalışmamıza konu olan Ritusamhāra adlı eseri ise, onun gençlik dönemine ait şiirsel eserlerinden biridir ve Hint’e özgü Kāvya edebi geleneğinin izlerini taşımaktadır. Eser, yüz kırk dört şloka ve her biri bir mevsim adı olan toplam altı bölümden oluşmaktadır. Henüz tamamı Türkçeye aktarılmamış olan bu yapıt, Hint’in hem pastoral hem de lirik dünyası hakkında oldukça önemli izler taşımaktadır. 

Upon Ritusamhāra of Kālidāsa, Indian poet and writer

Known as one of the most important names in classical Sanskrit literature, Kālidāsa lived during the Gupta Empire in the 4th century AD. Kālidāsa not only influenced Indian literature, but also world literature. Kālidāsa is made to adhere to India's Shakespeare. He has received his works in the Sanskrit language. Subject to my work, Ritusamhāra is one of his poetic works of youth. It carries the traces of Indian literary tradition of Kāvya. The work consists of a total of six sections, one hundred and forty-four slokas and each a season name. This work, which has not yet been transmitted to Turkish, carries considerable traces of both the pastoral and lyric world of India.

___

  • Chaitanya, K. (1977). A New History of Sanskrit Literature, Delhi: Manohar Publication.
  • Çağdaş, K. (1964). Kālidāsa’nın Gençlik Eserleri, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Çağdaş, K. (1956). Ritusamhāra’dan Altı Kıta, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 14, (1-2), 57-61.
  • Kālidāsa. (2008). The Ritusamhāra of Kālidāsa, (Çev. M. R. Kale), Delhi: Motilal Banar-sidass Publication.
  • Kālidāsa. (2013). Mālavikā ve Agnimitra, (Çev. H. Derya Can), İstanbul: Türkiye İş Ban-kası Kültür Yayınları. Kālidāsa. (2005). Şakuntalā, (Çev. Korhan Kaya), Ankara: İmge Kitabevi.
  • Meriç, C. (2010). Bir Dünyanın Eşiğinde, İstanbul: İletişim Yayınevi.
  • Winternitz, M. (2008). History of Indian Literature Vol. III, Delhi: Motilal Banarsidass Publication.