Okul öncesi dönem çocuğunun eğitim ve gelişiminde kitabın rolü ve bu süreçte Anaokulu kütüphanelerinin gerekliliği

Kitaplar, çocukların bilişsel, duygusal, psiko-motor gelişimlerini destekleyen, dil, sosyal ve ahlaki gelişimlerine de doğrudan etki eden önemli bir araçtır. Çocuklar kitap sayesinde düşünme, problem çözme, yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirme fırsatlarına sahip olurken, doğaya, insanlara, doğada gördüğü diğer canlılara ve olaylara karşı da hassasiyet geliştirmektedir. Bunun yanı sıra kitap, çocukların kişilik gelişimine katkı sağlamakta, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli ölçüde etki etmektedir. Bir insanın oluşumunda bu derece önemli katkıları olduğu bilinen kitapların, maalesef toplumumuzdaki okunma oranı son derece düşüktür. Geleceğin yetişkini olan okul öncesi dönem çocuklarına okuma alışkanlığı kültürü kazandırılmaya başlanmadığı sürece, kitap okumama sorununun devam edeceği açıktır. Son yapılan araştırmalarda ailelerdeki okuma oranları da oldukça düşük seviyede tespit edilmiştir. Dolayısıyla, okul öncesi dönem çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırma görevi eğitim kurumlarına kalmıştır. Bunun için hem kamu hem de özel eğitim kurumlarında anaokulu kütüphanelerinin kurulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarının gelişim sürecinde kitabın önemini göstermek ve bu süreçte anaokulu kütüphanelerine ihtiyaç olduğunu vurgulamaktır.  

The role of books in pre-school children's development and the necessity of Preschool libraries

Books not only support children's cognitive, emotional, psychomotor development, but they are also essential in language, social and moral development of children. Thanks to books, children have the opportunity to improve their thinking and problem solving skills and to develop their creativity. Furthermore, books help children to be aware of their environment, nature, people, and other living things. In addition to all these, books contribute to personality development of children and to meet the emotional and psychological needs. Although it is known that books are significant in people's life, in our society book reading rate is extremely low. Unless reading culture is created among pre-school children who will shape the future, low rate of book reading problem can't be tackled.  Recent researches have showed that book reading rate of parents is also at low levels. Therefore, educational institutions are charged with the responsibility of developing reading habit in children. Accordingly, it is necessary to establish libraries for pre-school children both in private and public schools. The aim of this study is to emphasize the importance of the books the development period of the preschool children and   to provide pre-school children in mind the formation of books and libraries perception and to emphasize the need for it preschool library.

___

  • 1 Birleşmiş Milletler Insani Gelişim Raporu. Http://Www.Tr.Undp.Org/Content/ Dam/Docs/Publications (Erişim Tarihi 21 Mart 2015). 2 Çakmak Güleç, Havise Ve Hulusi Geçgel (2014). Çocuk Edebiyatı Okul Öncesinde Edebiyat Ve Kitap. Kriter Yayıncılık, Istanbul. 3 Gönen, Mübeccel (1989). “Anaokuluna Giden 4-5 Yaş Çocuklarına Resimli Kitaplarla Yapılan Eğitimin Dil Gelişimine Etkisinin Incelenmesi”, Eğitim Ve Bilim, 13 (72): 21-30. 4 Gündüz Sağlam, Ayşegül (2007). Anne- Baba Ve Öğretmenlerin Okul Öncesi Çocuk Kita-plarını Değerlendirmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon. 5 Güvenli, Gülsün Ve Ak Akyol, Feyza (2014). “Zoraki Bir Ilişki: Kitap Ve Dergi Okuma Alışkanlıkları”. 23 Nisan Trt Uluslararası Çocuk Ve Medya Kongresi Ii, Ss. 97- 117, Ankara: Trt Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayımları,. 6 Kakirman Yildiz, Asiye (2015). “Türkiye’de Okuma Alışkanlığı Kültürü Için Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Anaokulu Kütüphanelerinin Gerekliliği”, Milli Eğitim Dergisi, 44 (208): 90 – 105. 7 Kakirman Yildiz, Asiye (2016). “ Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Okuma Alışkanlığı Kazanmasında Rol Model Olarak Aile”, Mavi Atlas, 7: 95- 112. 8 Mol, Suzanne Ve Adriane G. Bus (2011) To Read Or Not To Read: A Meta-Analysis Of Print Exposure From Infancy To Early Adult-Hood. Http://Wwww.Ncbi.Nlmnih.Gov/Pubmed 9 Oktay, Ayla (2002). Yaşamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem. İstanbul: Epsilon 10 Oktay, Ayla Ve Polat Unutkan, Özgür (2005) “Okul Öncesi Eğitimin Temel Ilkeleri”, Okul Öncesi Eğitim Denetim Rehber Kitabı Içinde, Ss. 36- 48, Istanbul: Ya-Pa Yayınları. 11 Oktay, Ayla (1983). Okul Olgunluğu. İstanbul: Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları. Okul Öncesi Eğitimi Programı (2013). Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ankara. 12 Özen Altinkaynak, Şenay Ve Yaniklar, Cengiz (2014) “Anne Ve Babaların Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocuklarının Gelişimine Yönelik Beklentileri”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30: 56 – 72. 13 Saçkesen, Serpil (2008). Çocuk Kitapları Seçiminde Anne Babaların Ve Okul Öncesi Öğretmenlerinin Görüşlerinin Incelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Ün-iversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. 14 Sever, Sedat (2013). Çocuk Edebiyatı Ve Okuma Kültürü, Izmir: Tudem Yayınları. 15vSinar Çilgin, Alev (2006) “Çocuğa Büyülü Bir Dünyanın Kapılarını Açmak”, Milli Eğitim Dergisi, 172: 175-182. 16 Sinar Çilgin, Alev (2007). Çocuk Edebiyatı, Istanbul: Morpa Yayınları. 17 Şirin, Mustafa Ruhi (2007). Çocuk Edebiyatı Kültürü Okuma Alışkanlığı Ve Medya Sarmalı, Ankara: Kök Yayıncılık. 18 Tanju, Ebru Hasibe (2010) “Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığına Genel Bir Bakış”. Aile Ve Toplum, Nisan-Mayıs-Haziran, S. 31-41. 19 Tuğrul, Belma Ve Yilmaz, Hakan (Haz.) (2013). Toplum Temelli Erken Çocukluk Hiz-metleri Sunumu Kılavuzu. 20 Yavuzer, Haluk (1997) Ana – Baba ve Çocuk. Remzi Kitabevi, İstanbul.