Bir hayali cemaat olarak futbol taraftarının geleneksel ve yeni medya kullanımının karşılaştırılması

Benedict Anderson’a ait olan “hayali cemaat” kavramı, aynı aidiyet dinamiklerine sahip tüm gruplar için kullanılabilmektedir. Futbol taraftarlığı da tıpkı Anderson’ın ulus için kullandığı hayali cemaat kavramı gibi bir futbol takımı etrafında oluşan hayali cemaati yansıtmaktadır. Hayali cemaatin oluşumunu sağlamada ve varlığını pekiştirmede medya ise önemli bir yere sahiptir. Ancak geleneksel ve yeni medya araçlarından hangisinin daha etkili olduğu tartışılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, geleneksel ve yeni medya kullanımının futbol taraftarlarının grup aitliğini pekiştirmesindeki rolü odak grup çalışması ile değerlendirilecektir.    

Comparing traditional media and new media use of football supporters as an imagined community

Coined by Benedict Anderson, the term “imagined community” is also used for all the groups with common sense of belonging dynamics. Football supporting echoes an imagined community notion around a football team, as Anderson’s term used for a nation. Media is in an important position enabling the constitution and reinforcement of imagined community. It has been debated, however, if traditional or new media tools are more effective in this constitution and reinforcement. This study, in this context, aims to shed light on the role of traditional and new media use in strengthening sense of group belonging of football supporters through focus group method.

___

  • Anderson, B. (2013). Hayali Cemaatler Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması. (İ. Savaşır, Trans.) İstanbul: Metis Yayıncılık. Aziz, A. (1982). Toplumsallaşma ve Kitlesel İletişim. Ankara: Ankara Üniversitesi Basın Yüksek Okulu Yayınları No:2. Benjamin, W. (2002). Pasajlar. (A. Cemal, Trans.) İstanbul: YKY Yayınları. Çoştu, Y. (2009). TOPLUMSALLAŞMA KAVRAMI ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME. Dinbilimleri Journal, 117-140. Ritzer, G., & Stephisky, J. (1992). Sociological Theory. (Ü. Tatlıcan, Trans.) McGraw-Hill,Inc. Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. (1992). Türk Futbol Tarihi. Türk Futbol Tarihi Cilt-1. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları.