2017 Yılında Eski Uygurca Üzerine Yapılan Çalışmalar

Tarihi Türk dilinin bir kolu olan Eski Uygurca Türk dili araştırmalarında önemli bir yere sahiptir. Budizmin, Manihaizmin ve Hristiyanlığın dinî külliyatına ilişkin birçok metni ihtiva eden Eski Uygurca metin neşri, söz varlığı ve dil bilgisi hususiyetleri temelinde kitap, makale, tebliğ ve tanıtma türünden birçok çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Eski Uygurca çalışmalarının farklı dillerde ve coğrafyalarda kaleme alınması ise bibliyografya çalışmalarını gerekli kılmıştır. Bu bakımdan bu alana ilişkin bibliyografya çalışmaları her defasında önemli bir başvuru kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 2017 yılında Eski Uygurca üzerine yapılan çalışmalar ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı mevzubahis yılda yayımlanan kitap, makale ve tanıtma türünden çalışmaların bibliyografik künyelerinin bir araya getirilmesi yoluyla bir bibliyografya denemesi yapmaktır. Bu yazı kitaplar, makaleler ve tanıtmalar olmak üzere üç başlıktan oluşacaktır.

Studies on Old Uyghur in 2017

Old Uyghur, which is a branch of the historical Turkic language, has an important place in research in Turkic languages. Old Uyghur, which contains many texts related to the religious canon of Buddhism, Manichaism and Christianity, has been the subject of many studies such as books, journal articles, papers in proceedings and reviews on the basis of text editions, vocabulary and linguistics analysis. Since Old Uyghur studies are written in diverse languages and geographies, the bibliography studies are required in this field. From this point of view, the bibliography studies related to this field have always been considered as an important reference source. In this paper, the studies on Old Uyghur in 2017 are discussed. The aim of this paper is to make a bibliography attempt by bringing together bibliographical informations of books, journal articles and reviews published in question year. These studies in this paper will be grouped under three titles: Books, articles and reviews.

___

  • Adam, Volker, Jens Peter Laut, Andreas Weiss (2000): Bibliographie alttürkischer Studien. Ausgewählt und chronologisch angeordnet von Volker Adam, Jens Peter Laut und Andreas Weiss. Nebst einem Anhang: Alphabetisches Siglenverzeichnis zu Klaus Röhrborn: Uigurisches Wörterbuch, Lieferung 1-6. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag.