A STUDY ON INGEBORG BACHMANN`S “MALINA” FROM A ARCHETYPICAL SYMBOLIC PERSPECTIVE

Bu çalışmada, Ingeborg Bachmann’ın “Malina” adlı eserinde yer alan arketipleri Jungçu bir bakış açısı olan “arketipsel yaklaşım” ile incelemeye çalıştık. Analizimizi arketipsel yaklaşım ekseninde yürütmemizden dolayı, öncelikle Jung’un “Ortak Bilinçdışı” kavramını tanımlamaya çalıştık ve arketipsel yaklaşımın edebiyat eserlerinin yorumlanmasındaki büyük katkısını belirttik. Daha sonra içinde bir kadının ikiye bölünmüş kişiliğinin ele alındığı Bachmann’ın “Malina” adlı eserini detaylı biçimde inceleyerek, eserde yer alan arketipsel sembolleri Jungçu bakış açısından tespit etmeye ve yorumlamaya çalıştık. Bu çalışmanın sonucunda ise kadın kahramanın iç dünyasına yaptığı yolculuğunu ele alan Malina eserinin kolektif bilinçdışının yansımaları olan arketipsel sembollerle örülü olduğu sonucuna ulaştık.

INGEBORG BACHMANN` IN “MALINA” ADLI ESERİNİN ARKETİPSEL SEMBOLİZM AÇISINDAN YORUMLANMASI

In this research, we aimed to examine the archetypes in Ingeborg Bachmann's “Malina” from Jung’s perspective, with the method of “archetypal literary criticism”. As we carried out the analysis in line with archetypal criticism, first we tried to define Jung’s concept “collective unconscious” and also pointed out the contribution of archetypal criticism to interpretation of literary works. Thereinafter, by studying the work “Malina” about the personality of a woman divided into two, we tried to bring the archetypal symbols to light and to interpret them from Jung’s perspective. In consequence of this study, we reached the conclusion that the work “Malina”, reflecting the journey of a female protagonist into her subconscious, is archetypically woven.

___

  • Bachmann, I. (2004). Malina. (Ahmet Cemal, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Campbell, J. (1995). İlkel Mitoloji. (Kudret Emiroğlu, Çev.). Ankara: İmge Yayınları. Campbell, J. (2000). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. (Sabri Gürses, Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Fordham, F. (2004). Jung Psikolojisinin Ana Hatları. (Aslan Yalçıner, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  • Freud S. (1999). Sanat ve Edebiyat. (Ayşen Tekşen Kapkın ve Emre Kapkın, Çev.) İstanbul, Payel Yayınevi.
  • Freud, S. (2000). Psikanaliz Üzerine. (A. Avni Öneş). İstanbul: Say Yayınları.
  • Freud, S. (2000). Psikanalize Giriş Dersleri. (Selçuk Budak, Çev.). Ankara: Öteki Yayınevi
  • Freud, S. (2001). Sanat ve Sanatçılar Üzerine. (Kâmuran Şipal, Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Fromm, E. (1983). Freud Düşüncesinin Büyüklüğü ve Sınırları. (Aydın Arıtan, Çev.). İstanbul: Arıtan Yayınevi. Gençtan, E. (2002). Psikanaliz ve Sonrası. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Gökeri, A. İ. (1979). “Arketiplere Dayanan Yeni Bir İnceleme Yönteminin Tanıtılarak İngiliz ve Türk Edebiyatında Bazı Romans ve Epik Niteliğinde Yapıtlara Uygulanması”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Ünv. DTCF, Ankara, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, içinde: Mahfuz Zariç, Ağrıdağı Efsanesi Romanında Mitik ve Ideolojik Yapı, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2011, Sayı: 6, http://asosindex.com/journal-article-fulltext?id=19261&part=1
  • Jung, C. G. (1997). Analitik Psikoloji. (Ender Gürol, Çev.). İstanbul: Payel Yayınevi. Jung, C. G. (1998). Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri- Konferanslar (Kamuran Şipal, Çev.) İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Jung, C.G. (2001). İnsan Ruhuna Yöneliş. (Engin Büyükinal, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  • Jung, C.G. (2005). Dört Arketip. (Zehra Aksu, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Jung, C.G. (2007). Bilinçdışına Giriş – İnsan ve Sembolleri. (Ali Nahit Babaoğlu, Çev.). İstanbul: Okyanus Yayınları.
  • Özgü, H. (1994). Psikanalizin Üç Büyükleri / Freud, Adler, Jung. İstanbul: Kibele Yayınları.
  • Stevens, A. (1999). Jung. (Ayda Çayır, Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Tecimer, Ö. (2005). Sinema: Modern Mitoloji, İstanbul: Plan B Yayınları.