Posta Hizmeti Operasyonları İçin Bir Araç Rotalama Modeli ve Uygulama

Günümüzde firmalar arası rekabetin kilit taşını müşteri memnuniyeti oluşturmaktadır. Daha az maliyet, daha çok üretim gibi hedefler müşteri memnuniyetini sağlanmadıkça firmalar için yeterli olmaz. Bu nedenle küçükten büyüğe bütün firmaların amacı müşteriye en iyi, en hızlı şekilde hizmet sunmak ve müşteri memnuniyeti sağlamaktır. Bir ürün veya hizmetin başlangıç noktasından varış noktasına kadar olan süreçte lojistik ağının çok iyi kurulması ve sürecin işlemesi bir firma için önemlidir. Özellikle temel görevi taşımacılık olan kargo firmalarının araç, ürün ve çalışan sayısı gibi kısıtlar ve zaman açısından çok iyi bir sürece sahip olması gerekmektedir. Bu amaçla, bu çalışmada posta hizmetleri için Araç Rotalama Problemi (ARP) üzerine çalışılmıştır. Araçlarını rotalarken önce dağıtım merkezlerine sonrasında kabul merkezlerine gönderen posta hizmetlerinin çok fazla şubesi bulunabilmektedir. Merkez sayısı çoğaldıkça en iyi çözümü veren algoritmalar bu problemi çözemeyeceği için merkezlerin birbirine olan uzaklıkları temel alınarak kümeleme metodu kullanılmıştır. Böylece birbirine yakın olan merkezler kendi içlerinde planlanarak toplam kat edilen uzaklık azaltılmaya çalışılmıştır.

A Vehicle Routing Model for Postal Service Operations and an Application

Customer satisfaction is an important factor for the success of the companies. Efforts for cost reduction and production productivity arenot enough for companies unless customer satisfaction is provided. For this reason, the aim of companies from all sizes is to provide thebest and fastest service to customers. Therefore, the establishment and operation of a logistics network is important for a company fromthe original point to the point of arrival of a product or service. In cargo companies, transportation is the main procedure in terms of timeand capacity constraints such as the number of vehicles, products and employees. With this aim, Vehicle Routing Problem with Backauls(VRPB) is investigated to reduce the total distance travelled by vehicles for a hypothetical postal service firm. It is assumed that there aremore than a hundred centers of the firm that send their vehicles to the reception centers after the distribution centers are visited. The P-Medianclustering model is used based on the distances of the centers to each other, since the exact algorithms cannot solve this problem dueto a great number of centers. Then, vehicles in each cluster routed by using a modified mathematical model.

___

  • [1] Atasagun, G., (2015). Zaman bağımlı eş zamanlı topla dağıt araç rotalama problem. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, pp.15-16.
  • [2] Laporte, G., (1992). The Vehicle-Routing Problem – an Overview of Exact and Approximate Algorithms. European Journal of Operational Research, 59(3), 345-358.
  • [3] Keskintürk, T., Topuk, N. & Özyeşil, O., (2015). Araç Rotalama Problemleri ile Çözüm Yöntemlerinin Sınıflandırılması ve Bir Uygulama. İşletme Bilimi Dergisi, 3(2), 80.
  • [4] El-Sherbeny, N.A., (2010). Vehicle routing with time windows: An overview of exact, heuristic and metaheuristic methods. Journal of King Saud University – Science, 22(3), 123- 131.
  • [5] Jacobs-Blecha C. & Goetschalckx M., (1989). The vehicle routing problem with backhauls. European Journal of Operational Research, 42, 39-51.
  • [6] Ji, P. & Chen, K., (2007). The Vehicle Routing Problem: The Case of the Hong Kong Postal Service. Transportation Planning and Technology, 30(2-3), 167-182.
  • [7] Jacobs-Blecha C. & Goetschalckx M., (1992). A Vehicle Routing Problem Backhauls: Properties and Solution Algorithms. Computer Science and Information Technology Laboratory, Georgia Tech Research Institute.
  • [8] Nazif, H. & Lee, L.S. (2012). Optimised crossover genetic algorithm for capacitated vehicle routing problem. Applied Mathematical Modeling, 36, 2110-2117.
  • [9] Yassen, E.A., Ayob, M., Nazri, M.Z.A. & Sabar, N.R., (2017). An Adaptive Hybrid Algorithm for Vehicle Routing Problems with Time Windows. Computers & Industrial Engineering, 113, 382-391.
  • [10] Righini, G., Salani, M. & Dell’Amico M., (2006). A branch- and-price approach to the vehicle routing problem with simultaneous distribution and collection. Transportation Science, 40 (2), 235-247.
  • [11] Dantzig, G.B. & Ramser, J.H., (1959). The truck dispatching problem. Management Science, pp. 6-80.
  • [12] Heragu S.S., (2006). Facilities Design, CRC Press, Taylor& Francis Group.