Uluslararası İlişkiler Bağlamında Değişen Toplumsal Hareketler

Sanayileşme hareketleri, küreselleşme ve teknolojinin hızlı şekilde ilerlemesi sonucunda toplumsal hareketlerin yapısında değişmeler meydana gelmiş, geçmişteki ekonomik amaçlı sınıf bazlı toplumsal hareketlerin yerine kadın hakları, çevre, barış, özgürlük gibi konuları içeren yeni toplumsal hareketler oluşmuştur. Sosyal medya da toplumsal hareketlerin amacının anlaşılması ve kitlelerin öğütlenmesi açısından işlevsel bir araca dönüşmüştür. 2008 yılına gelindiğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen ve kısa süre içerisinde etkisini tüm dünyaya hissettiren ekonomik krizin sonucunda halk hareketlenmesi başlamıştır. Devletin en zengin kesiminin servetine servet kattığını söyleyen ve kendisini %99 olarak tanımlayan halk finansal sistemin kalbi olarak anılan New York’u işgal etmeye başlamış, sosyal medya aracılığı ile çok kısa sürede dünyaya yayılan eylemin katılımcı sayısı çok hızlı şekilde artmıştır. Farklı kişilerin, kültürlerin bir araya geldiği eylemlerde kişiler ortak hedefleri doğrultusunda bu farklılıkları unutarak amaçları için mücadele içerisine girmiştir. Bu bağlamda Wall Street eylemlerini içeren bu yeni toplumsal hareketler, sosyal medyanın uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisini açıklamaktadır. 

Changing Social Movements in the Context of International Relations

With the industrialization movements and globalization, the technology has progressed very rapidly and caused the change in the structure of social movements leading the emergence of new social movements including women's rights, environment, peace and freedom. These movements have taken place instead of class-based social movements, which had economic base. The public's undertaking of the entire burden of the economic crisis in 2008 soon affected the whole world causing the public to mobilize. People, claimed that the rich became richer occupied New York, the heart of the popular financial system. By means of social media, participation in this movement increased rapidly. The movements of people from different cultures, struggled for their purposes in the direction of their common goals. In this context, new social movements including Wall Street movements heve explained social media's impact on international relations.

___

  • Akbıyık, Ö. (2012). Sivil Toplum ve Sosyal Medya Perspektifinde “Arap Baharı” ve “Wall Street’i İşgal Et” Eylemleri.
  • Babacan, E. M. (2014). Sosyal Medya Sonrası Yeni Toplumsal Hareketler, Birey ve Toplum, 4 (7).
  • Bayhan, V. (2014). Yeni Toplumsal Hareketler ve Gezi Parkı Direnişi, Birey ve Toplum, 4 (7).
  • Buffet: Zenginlerden Daha Fazla Vergi Alınmalı, http://www.hurriyet.com.tr/buffet-zenginlerden-daha-fazla-vergi-alinmali-16346694, (Erişim Tarihi: 08.05.2017)
  • Castells, M. (2008 [1997]). Kimliğin Gücü Enformasyon Çağı-Ekonomik Toplum ve Kültür, 2. Cilt, çev. Ebru Kılıç, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Charles, N. & Vento, J. (2011). “Occupy Wall Street And The Fight For Economic Fairness”, Opinión Politica Mundial.
  • Çopuroğlu, Y. C. & Beyzade, N. Ç. (2000). Yeni Sosyal Hareketler Paradigması Bağlamında Türkiye’deki Küreselleşme Karşıtı Grupların Birbirleriyle ve Dünyadaki Karşıtlarla Karşılaştırılması, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 13(1).
  • Çolak, D. Ç. (2016). Yeni Toplumsal Hareketlere “Yeni” Niteliği Kazandıran Özellikler Üzerine Bir Değerlendirme, Sobider Sosyal Bilimler Dergisi, (6).
  • Demiroğlu, T. E. (2014). Yeni Toplumsal Hareketler: Bir Literatür Taraması, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 2 (1).
  • Eylemciler Times Meydanını İşgal Etti, http://t24.com.tr/haber/protestocular-times-meydanini-isgal-etti-new-york-aa,175231, Erişim Tarihi: 01.05.2017
  • Göstericiler Times Meydanını İşgal Etti, http://t24.com.tr/haber/protestocular-times-meydanini-isgal-etti-new-york-aa,175231, (Erişim Tarihi: 01.05.2017).
  • Melucci, A. (1999). Çağdaş Hareketlerin Sembolik Meydan Okuması, (Der: Kenan Çayır), Yeni Sosyal Hareketler, Teorik Açılımlar, İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Önder, T. (2008). Yeşil Siyaset, Ankara: Lotus Yayınevi.
  • SDE. (2013). Gezi Parkı Etrafında Yaşanan Toplumsal Olaylara İlişkin İzleme ve Değerlendirme, Taksim Gezi Parkı Raporu.
  • Şen, F. A. (2012). “Toplumsal Hareketler ve Medya: “Wall Street İşgali’nin Medyada Temsili”, globalmediajournaltr, s.139.
  • Şentürk, Ü. (2006). Küresel Yeni Sosyal Hareketler ve Savaş Karşıtlığı (New Global Social Movements and Antiwar), Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30 (1), s. 31-46.
  • Zenginlere Ek vergi Çıktı (New Taxes for the Rich), http://www.hurriyet.com.tr/20-bin-kisi-wall-street-te-eylem-yapti-zengine-ek-vergi-yola-cikti-18764806, Erişim Tarihi: 01.05.2017.
  • WSE, http://marksist.net/marksist_tutum/wall_street_isgalleri_ve_abd_de_polis_teroru.htm, Erişim Tarihi: 08.05.2017.
  • Wall Street Eylemleri (Wall Street Movements), http://meren.org/blog/2011/10/halkin-kendine-yakisani-giymesi-occupy-wall-street, Erişim Tarihi: 03.05.2017.
  • Wall Street’in Muazzam Başarısı (Great Success of Wall Street), http://bianet.org/bianet/dunya/133474-wall-street-isgali-nin-muazzam-basarisi, Erişim Tarihi: 02.05.2017.