Türk Kültüründe Geçmişten Günümüze “Davul”

Davul, tek başına Türk kültür dokusuna ilişkin önemli değerleri barındıran bir çalgı olarak, Türk tarihi, kültürü ve Türk Halk müzik kültürü için son derece önemlidir. Davul, Türk Kültüründe hâkimiyet sembolü oluşu, tuğ takımlarının başlıca çalgısı olması, halk içinde duyuru aracı olarak kullanılması, düğünlerde, festivallerde ve törenlerde eğlenceyi, cenaze törenlerinde acıyı anlatması nedenleri ile Türk kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Türk coğrafyasında son derece yaygın olmasının en önemli nedeni Türklerin ilk çalgılarından biri olması ile ilişkilidir. Davul, Türklerin en eski devletlerinden biri olan Hunlardan bugüne Türk kültür tarihinde önemli bir yer edinmiş, isim değişiklikleriyle ve şekil değişiklikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır. Anadolu’da davula ilişkin gözlenen çeşitlilik bir çok unsuru içinde barındırmaktadır. Tarihsel gelişimi, yapım şekli, kullanılan malzeme, davulun boyutlarındaki çeşitlilik ve üstüne üstelik yörelere göre farklı isimlendirilmesi araştırmanın yapılmasına ışık tutmuştur.  Literatür taramasına dayalı betimsel bir çalışma olan bu makalede davulun Anadolu’daki tarihsel gelişimi, çeşitliliği, yapısal özelliklerinin yanı sıra her yöredeki boyut farklılarının önemi üzerinde de durulmuştur. 
Anahtar Kelimeler:

Ritim, Davul, Asma Davul, Tokmak

Turkish Culture Past to Present "Drums"

The drum is a very important instrument for Turkish culture, Turkish culture, and Turkish culture as a musical instrument that holds important values about Turkish culture. Drums have a privileged place in Turkish culture for being a symbol of dominance in Turkish culture, being the main instrument of the tuğ team, being used as means of public announcement, entertainment in weddings, festivals and rituals, and pain in funeral ceremonies. The most important reason for being very widespread in the Turkish geography is related to being one of the first instruments of Turks. The drum, which is one of the oldest states of Turks, has taken an important place in the history of Turkish culture today with its name changes and shape changes. The diversity observed in the Anatolian davul is contained in many elements. Historical development, the shape of construction, the material used, the variety of drums sizes, and on top of the different names according to the research has shed light on the research. In this article, which is a descriptive study based on literature review, the historical development, diversity, structural characteristics of the drums in Anatolia, as well as the importance of dimension differences in each region are emphasized.

___

  • Referans 1 Erendil, M. (1992). “Dünden Bugüne Mehter”. Genelkurmay Basımevi. Ankara: Gazimihal, M. R. (1925). “Türk Vurmalı Çalgıları (Türk Depki Çalgıları)”. Kültür Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları. Ankara.
  • Referans 2 İnan, A. (1954). “Tarihte ve Bugün Şamanizm - Materyaller ve Araştırmalar”. Türk Tarih Kurumu Basımevi. Ankara OGM, Orman Atlası (2013). Orman Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Referans 3 Ozanoğlu, Tanju (2011). “Anadolu Halk Çalgıları”. Vurmalı Çalgılar. Cilt-III. Hazal Matbaacılık. Ankara.
  • Referans 4 Ögel, B. (2000). “Türk Kültür Tarihine Giriş”. (3 b., Cilt 8). T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara.
  • Referans 5 Picken, L. (1975). “Folk Musical Instruments of Turkey”. Oxford University Press. Londra.
  • Referans 6 Sevsay, E. (2015). “Orkestrasyon - Çalgılama ve Orkestralama Sanatı”. Yapı Kredi Yayınları. İstanbul.
  • Referans 7 Şahin, M. (2009). “Türk Halk Oyunları Türlerine Göre Asma Davulun İncelenmesi”. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanatta Yeterlilik Tezi. İstanbul.
  • Referans 8 Uysal, Sabri (1982). “Türk Halk Çalgıları”. Türk Halk Müziği ve Oyunları, Folklor Dergisi.2.Basım. Cilt 1.Ankara.