İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Türk Din Mûsikîsi Dersinin Katkılarına İlişkin Görüşleri

Bu araştırmanın amacı, ilahiyat fakülteleri öğrencilerinin Türk din mûsikîsi (TDM) dersinin katkılarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde TDM dersini alan ikinci sınıf öğrencileri ile tam sayım yöntemi kullanılarak anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Buna göre öğrenciler; TDM dersini aldıktan sonra, İslam'da mûsikîsinin yeri konusunda önemli bilgiler kazandıklarını, kullanılan çalgıları ve önemli bestekârları tanıma, okunan Kur'an-ı Kerîm ve ezanların bazı makamlarını ve farklı formları ayırt edebilme, daha rahat okuma gibi konularda bu dersin büyük katkısı olduğu görüşüne kuvvetle katıldıklarını belirtmişlerdir. Bununla birlikte; öğrencilerin Kur'an-ı Kerîm ve ezanların makamlarını ayırt edebilme becerilerinde cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek tartışılmış ve TDM dersinin katkısının arttırılmasına yönelik sonuç ve önerilere ulaşılmıştır

Opinions of Faculty of Theology Students About Contributions of The Turkish Religious Music Lesson

The objective of this study is to determine the opinions of theology faculty students about contributions of the Turkish religious music (TRM) lesson. Questionnaire technique was practiced as using data collection method with 2. grade students receiving this lesson in Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Theology for this purpose. Used descriptive statistics and non-parametric tests at evaluation of obtained datas from questionnaires. According to study findings; students indicated that they gained important knowledge regarding the place of music in Islam after receiving the TRM lesson, strongly agreed that this lesson made great contributions recognition using instruments and important composers, distinction different forms and some the modes of Qurʾān and azans, performing them more comfortably in such matters as. In addition to this; it was determined that there were statistically significant differences between the skills of students to discern the modes of Qurʾān and azans according to their genders

___

  • Akdoğan, B. (2010). Örneklerle Türk mûsikîsinde formlar. Ankara: Bilge Ajans&Matbaa.
  • Akdoğan, B. (2010). Türk din mûsikîsi dersleri. Ankara: Bilgi Ajans&Matbaa.
  • Balcı, A. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2005). Anket geliştirme. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (2), 133-148.
  • Büyüköztürk, Ş. (2008). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı istatistik, araştırma deseni SPSS uygulamaları ve yorum. Ankara: Pegem Akademi.
  • Kaçar, G. Y. (2009). Türk mûsikîsi rehberi. Ankara: Maya Akademi.
  • Kaplan, Z. (1991). Dinî mûsikî dersleri. İstanbul: MEB Yayınları.
  • Karaçam, İ. (1976). Kur'an-ı Kerim'in faziletleri ve okunma kaideleri. İstanbul: İrfan Matbaası.
  • Kartal, M. (2006). Bilimsel araştırmalarda hipotez testleri parametrik ve nonparametrik teknikler. Ankara: Nobel Yayın.
  • Sağlam, A. (2001). İslamda müzik yasak mı?. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XIV (1), 11-28.
  • Tanrıkorur, C. (2005). Osmanlı dönemi Türk mûsikîsi. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Tekin, V. N. (2006). SPSS uygulamalı istatistik teknikleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Tıraşcı, M. (2011). Ruhi Kalender'e göre mûsikî ve Türk mûsikîsine dâir değerlendirmeler. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2 (2), 91–125.