İngiltere’de Yerelleşme Politikaları ve Yerel Yönetimler

İngiltere köklü idari ve siyasi gelenekleri bulunan bir ülkedir. İngiltere’nin yerel yönetim kuruluşlarına sahip olma geçmişi 1215 Magna Carta (Büyük Şart) ya kadar uzanmaktadır. İngiltere yerel yönetim sistemine değişik adlar ve formlarda da olsa yüzyıllardır sahip bir ülkedir. Ülkede yazılı bir anayasanın olmayışı nedeniyle yerel yönetimlerin anayasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Ancak yerel yönetimler için bir yasal dayanaktan bahsedebilmek mümkündür. Bu bağlamda İngiltere’de yerel yönetimler; yasal izinlerle oluşturulmuş, yetkileri yasanın izin verdiği görevler kapsar şekilde belirlenmiş ve zaman içinde sık sık bu güç ve yetkiler değiştirilerek varlıklarını devam ettiren kuruluşlardır. Çalışmada, yerelleşme reform süreçleri ve yerel yönetimlerin faaliyet alanlarının genişliği konuları açısından incelemeye değer bir ülke görünümüne sahip İngiltere konu alınmıştır. Bu bağlamda İngiltere yönetim sistemi hakkında genel bir değerlendirme yapılmakta ve İngiltere’deki yerelleşme reform süreci tarihsel, yasal, yapısal ve fonksiyonel bir çerçevede ele alınmaktadır. Zaman içerisinde yerel yönetimler alanında ortaya çıkan değişimler, yerelleşme bağlamında son gelinen seviye ve genel eğilimler hakkında değerlendirmelerde bulunulmaktadır.

Decentralization Policies And Local Governments In England

The history of local governments of England dates back to Magna Carta 1215. For centuries, the country has had a system of the local governments albeit in different names and forms. Due to the lack of a written constitution in the country, local governments have no constitutional basis. However, it is possible to speak of a legal basis for local governments. In this context, local governments in England are institutions which are created with legal authorizations. Their authorities are designated to encompass duties permitted by the law. Throughout time, their authorities and powers were frequently changed, however these governments managed to survive. The study focus upon England in terms of localization reform processes and the scope of activities of local governments. In the work, a general evaluation is made about the English management system and the decentralization reform in England is addressed in a historical, legal, structural and functional framework. Changes in local governments in time and general trends in the context of localization constitute another aspect of the study. 

___

  • Bingöl, N. vd. (2008). Birleşik Krallık’ta Kamu Yönetimi Reformları, (1979-2008), Matus Yayımcılık, Ankara.
  • Chandler, J. A. (1991). Local Government Toda,. Manchester Universty Press, Manchester.
  • Coşkun, S. (2004). “Kamu Reformları: Değişim ve Süreklilik”, (Ed. Muhttin Acar ve Hüseyin Özgür), Çağdaş Kamu Yönetimi II, Nobel Yayınları, Ankara, ss. 139-143.
  • Çam, Ç. A. (2015). “Yerinden Yönetim ve Kentsel Siyaset: Avrupa Yerel Yönetim Sistemlerine Karşılaştırmalı Bir Bakış”, (Ed. Pınar Uyan Semerci), Yerel Demokrasi Sorunsalı: Büyükşehir Belediye Meclisleri Yapısı ve İşleyişi, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul, ss. 15- 147.
  • Demirkaya, Y., Bozlağan R. (2015). “Londra Anakent Belediye Sistemi ile Türk Anakent Belediye Sisteminin Karşılaştırılması”, (Ed. Hüseyin Özgür ve Muhammet Kösecik), Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar -1, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, ss. 499- 511.
  • Department for Communities and Local Government’den elde edilen İstatistiki bilgiler ve tam liste https://www.gov.uk/guidance/local-government-structure-and-elections (Erişim Tarihi: 15. 05. 2018).
  • Greenwood, J., Pyper, R. and Wilson, D. (2002). New Public Administration İn Britian, Routledge, London and New York.
  • Heywood, A. (2013). Siyaset, (Çev.: Atilla Yayla , Mete Yıldız , Zeynep Kopuzlu , Bekir Berat Özipek , Bahattin Seçilmişoğlu , Bican Şahin,) Adres Yayınları, Ankara.
  • İnanç, H., Ünal, F. (2006). “İngiltere’de Yerel Yönetimler”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 16, Aralık, ss. 125-140.
  • Kaya, E. “Belediye Yönetiminde Yeni Düzenlemeler” Yerel Siyaset Dergisi, Sayı. 27.
  • Kocaoğlu M., Usta, S., Akman, E. (2015). “Yerelleşme – Merkezileşme Tartışmaları Ekseninde Yerel Yönetimlerde Reform: İngiltere ve Türkiye Mukayeseli Bir Analiz”, (Ed. Selma Karatepe, vd.), Yerelleşme Merkezileşme Tartışmaları, IX. Kamu yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, TODAİE, Ankara, ss. 543- 555.
  • Kocaoğlu, M., Usta, S. (2015). “Seçilmiş Ülkeler Bağlamında Yerel Yönetimlerde Reformlar ve Temel Eğilimler”, (Ed. Mehmet Mecek, Mesut Doğan, Bekir Parlak), İdari ve Mali Açıdan Türkiye’de Yerel Yönetimler, Bekad Yayınları, Antalya, ss. 331-352.
  • Koçak, Y. (2008). Karşılaştırmalı Yerel Yönetimler, Orion Kitabevi, Ankara.
  • Mustafa Ö., Parlak B. (2015). Yerel Yönetimlerde Yeni Vizyonlar, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Oakland, J. (2002). British Civilization, Rutledge, London and New York.
  • Parlak, B., Cantürk, C. (2005). Karşılaştırmalı Siyasal ve Yönetsel Yapılar, Alfa-Aktüel Yayınları, Bursa.
  • Rondinelli, D. (1999). “What is Decentralization?", Litvack, Jennie – Seldom, Jessica (Ed.), Decentralization Briefing Notes, WBI Working Papers.
  • Sakal, M. (2009). “Türkiye’de Yerel Yönetim Reformu Sürecinin Mali Boyutu ve Analizi”, Ulusal Kalkınma ve Yerel Yönetimler, TODAİE, Ankara.
  • Toprak, Z. “Metropolitan Kent Yönetimi Örnekleri ve Karşılaştırmalı Analizler”. kisi.deu.edu.tr/.../zerrin.toprak/Zerrin_Toprak_faaliyetler_web2016guncel(1).doc (Erişim Tarihi: 08.07.2016).
  • Ünal, F. (2013). Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Denetimi ve Yerel Yönetim Ombudsmanı, Savaş Yayınevi, Ankara.
  • Wilson D., Game, C. (2011). Local Government in the United Kingdom Palgrave Macmillan, New York.
  • Wollmann, H. (2004). “Local Government Reforms in Great Britain, Sweden, Germany and France: Between Multi – Function and Single – Purpose Organisations”, Local Government Studies, Vol. 30, No.4, Winter, pp. 639-665.
  • Worthy, B., Amos, J., Hazell, R. and Bourke, G. (2011). “Town Hall Transparency? The Impact Of The Freedom Of Information Act 2000 On Local Government İn England,” ESRC Economic &Social Research Council, The Constitution Unit Department of Political Science University College London.
  • Yamaç, M. (2014).“İngiltere’de Yerel Yönetimler”, Sosyal Bilimler Metinleri, Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü..