“Aşk” Romanında Modernizmin Açmazları Ve Geleneğin Yeniden İnşası

Geçmişle bağını radikal bir şekilde koparan ve gelecek vaatleri boşa çıkan modernizm, insanı eşyaya indirgeyerek şey’leştirmiştir. Modernizmin ilerleme/gelişme/asrileşmeye dair vaatlerinin tam olarak istenilen sonuçları ver(e)memesi ve hayal kırıklığı yaratması, modern insanı yeni arayışlara yönlendirmiştir. Modernizmle birlikte süreklilik/kesinlik/eminlik duyguları dumura uğrayan modern insan için postmodernizm bir çıkış noktasıdır. Bu açıdan postmodernizmin güçlü argümanlarından olan “geleneğin yeniden inşası”, bellek yitimine uğrayan modern insanın tutamak arayışının bir sonucudur. Elif Şafak’ın “Aşk” isimli romanında başkarakter Ella’nın şahsında modernizmin açmazlarına yer verilmiş; dini-tarihi, ve geleneksel ögelerin yorumlanarak yer aldığı romanda yazar, geleneği modern insanın açmazlarına yönelik tutamak arayışının karşılığı ve kurgusal bir öge olarak kullanmıştır. Ne var ki geleneğin üretimi noktasında bazı sıkıntılar mevcuttur: Gelenek modernizmin akla, pratiğe ve kapitalizme bulanmış tinsel yoksulluğunu sağaltıcı bir üretim ile mi romanda yer almaktadır yoksa geleneği sarsan istismar edici bir yaklaşımla mı ele alınmaktadır? Bu çalışma, “Aşk” romanında modernizmin açmazlarını ortaya koyarak bu soruların cevaplanmasını amaçlamaktadır.  

The Reconstruction of The Tradition and Modernism Impasse In The Novel “Aşk”

Modernism which cuts off ties to the past in a radical way and promises future promises has commodified man. Modernism's promises of progress and development does not give exactly the desired results and create frustration from various angles has directed modern man to new tasks. Postmodernism is an exit point for modern man who is a sense of continuity truncated.  From this point from the strong arguments of postmodernism, “reconstruction of tradition” is result of modern man's quest for hold. Elif Şafak’s novel “Aşk” carries the qualities of a postmodern novel in many respects. However, there are also some troubles at the point of production of tradition: Tradition is only found in romance with a production that treats modernity's mind, practice, and capitalist life is it dealt with by an abusive approach that shakes the tradition? Especially the use of religious-historical characters in this respect brought with it various discussions. With this study, it is aimed to answer these questions by presenting the dilemmas of modernism in the novel "Aşk".  

___

  • BELGE, M. (1975). Politik Roman Üzerine. Birikim Dergisi, S. 9, s. 40-47.
  • CÜNDİOĞLU, D. Mevlana, Şems ve Aşk. Yeni Şafak Gazetesi, 29.08.2009,http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?t=29.08.2009&y=DucaneCundioglu.
  • DOLTAŞ, D. (2003). Postmodernizm ve Eleştirisi. İstanbul: İnkılap Yayınevi.
  • GÖKBERK, M. (1990). Felsefe Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • GÖKTÜRK, A. (2001). Okuma Uğraşı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • JEANNİERE, A. (1994). Modernite Nedir? (Nilgün Tutal-Küçük, çev.) Modernite versus Postmodernite. (Derleyen: Mehmet Küçük) Ankara: Vadi Yayınları.
  • KAYA, Y. (2000). Aydınlanma Çağı ve Felsefesi. İstanbul: Tiglat Matbaacılık.
  • KIZILÇELİK, S. (1994). Postmodernizm: “Modernlik Projesine” Bir Başkaldırı. Türkiye Günlüğü, S. 30.
  • KÖKER, L. (1990). Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • KUNDERA, M. (1987). Roman Sanatı. (İsmail Yerguz, çev.) İstanbul: Afa Yayınları.
  • KÜÇÜK, M. (1994). Postmodernin Modern Karakteri Ya da Dönemleştirmenin İronisi. Modernite versus Postmodernite. (Derleyen: Mehmet Küçük) Ankara: Vadi Yayınları.
  • NASR, S. H. (2001). İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı. (Ali Ünal-Sara Büyükduru, çev.) İstanbul: İnsan Yayınları.
  • ÖZCAN, T. (2006). Tarihi Roman Vadisinde Aytmatov’un Beyaz Gemi Adlı Romanının Çözümlenmesi. II. Kayseri ve Yöresi Kültür Sanat ve Edebiyat Bilgi Şöleni. II. Oturum, 10-12 Nisan. s. 1-9.
  • TALU, N. (2010). Modernlik Söylemi: Endişeli Bakışlarda Modern Birey. Metu Jfa, S. 27, C. 2, s. 141-171.
  • TEKİN, M. (2010). Tuhaf Bir Teli roman: Aşk. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, S. 4, s. 7-35.
  • ŞAFAK, E. (2009). Aşk.( K. Yiğit Us, çev.) İstanbul: Doğan Kitap.
  • YALÇIN, F. (2013). Postmodern Dünyada Geleneğin Yeniden İnşası ya da Ticari Bir Meta Olarak Keşfi Ve Çağdaş Türk Romanında Gelenek Sorunu. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S.49, s.171-184, Erzurum.