İklim Krizine Türk Medyası Çerçevesinden Bakmak

Bu çalışmanın odağında bulunan iklim değişikliği gibi etkilerinin küresel olarak hissedildiği ve her bireyin önerilen tedbirlere uyması gereken durumlarda yayınlanan haberler önem taşımaktadır. Doğru kaynaklarla alanda uzmanlaşmış gazeteciler tarafından kurgulanan haberler dünyanın geleceğini belirleyecek bu önemli konuda toplumun da sorumluluk geliştirmesine katkı sağlayacaktır. İklim krizi haberlerinin sorunlar, çözümler ve sorumluluk düzeyleri açısından nasıl çerçevelendiği, bireysel ve toplumsal tepkilerin belirlenmesi ve bu anlamda toplumsal sorumluluk ve eylemin gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye’de iklim krizi haberciliğinin içeriği ve taşıdığı mesajlar bakımından anlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla bilim haberciliğinin bir alt dalı olan iklim haberlerinde mesajların nasıl kurulduğu sorgulanmıştır. Araştırmada, Türkiye’de genel kitleye yönelik yaygın yayın yapan kitle iletişim araçlarına odaklanılarak bu araçların çevrimiçi haber sitelerinde iklim krizi üzerine yer alan haberler haber çerçeveleme teorisi merkezinde analiz edilecektir. Çevrimiçi haberlerin etkileşime açık olması ve geniş kitlenin kolayca ulaşabilmesi olanağı dolayısıyla incelenecek haber örnekleri çevrimiçi haber sitelerinde yapılan tarama ile belirlenmiştir.

Considering The Climate Crisis From The Turkish Media Framework

Especially in situations such as climate change, where its effects are felt globally and each individual must comply with the recommended measures, the news broadcast is of importance. The news based on the right sources and edited by expert journalists will contribute to the development of responsibility in this vital issue that will determine the future of the world. The framing of climate crisis news in terms of problems, solutions and levels of responsibility is of great importance both for the determination of individual and social reactions and for the realization of social responsibility and action. The research focuses on mass media, which widely broadcast for the general audience in Turkey, and the news on the climate crisis in the online news sites will be analyzed in the context of news framing theory. Due to the fact that the online news is open to interaction and can be easily accessed by a wide range of audience, the news samples to be analyzed were determined by scanning online news sites.

___

  • Arı, İzzet. İklim Değişikliği ile Mücadelede Emisyon Ticareti ve Türkiye Uygulaması. Ankara: DPT Uzmanlık Tezleri Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, 2010.
  • Armstrong, Anne K., Marianne E. Krasny ve Jonathon P. Schuldt. Communicating Climate Change: A Guide for Educators. Ithaca, NY: Comstock Publishing Associates, 2018.
  • Feinberg, Matthew and Robb Willer. “Apocalypse Soon?: Dire Messages Reduce Belief in Global Warming by Contradicting Just-World Beliefs”. Psychological Science, 22/1 (2011): 34-38.
  • Fiske, Susan T. ve Shelley E. Taylor. Social Cognition: From Brains to Culture. London: Sage, 2013.
  • Girgin, Atilla ve Seçil Özay. Haber Yazmak. İstanbul: Der Yayınları, 2013.
  • Goffman, Entman. Frame Analysis: An Essay on the Organization of Experience. Massachusetts: Cambridge Harvard University Press, 1974.
  • Küçük Durur, Elif. “İnşacı Yaklaşım İçinde Çerçeveleme Kuramı ve Haberin Çerçevelenişi”. Atatürk İletişim Dergisi, 2 (2011): 21-31.
  • Markowitz, Ezra ve Azim Shariff. “Climate Change and Moral Judgment”. Nature Climate Change, 2/4 (2012):243-247.
  • Öztürk, Mehmet ve Arzu Öztürk. “BMİDÇS’den Paris Anlaşması’na: Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliğiyle Mücadele Çabaları”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12/4 (2019): 527-541.
  • Painter, James ve Susan Joy Hassol. “Reporting Extreme Weather Events”. Research Handbook on Communicating Climate Change. Der., David C. Holmes ve Lucy M. Richardson. Cheltenham: Edward Elgar, 2020: 182-196.
  • Saraç Çeliker, Duygu. “Domuz Gribi Haberlerinde Çerçeveleme: Hürriyet Gazetesi Örneği”. Global Media Journal TR Edition, 8/16 (2018): 161-185.
  • Scheufele, Bertram T. “Framing-Effects Approach: A Theoretical and Methodological Critique”. Communications, 29/4 (2004): 401-428.
  • Snow, David A. ve Robert D. Benford, “Ideology, Frame Resonance and Participant Mobilization”. International Social Movement Research, 1 (1988): 197-217.
  • Tewksbury, David H. ve Dietram A. Scheufele. “News Framing Theory And Research”, Media Effects: Advances İn Teory and Research. Der., Jennings Bryant ve Mary Beth Oliver. London, Routledge, 2009: 17-33.
  • Valkenburg, Patti M., Holli A. Semetko ve Claes H. De Vreese. “Framing European Politics: A Content Analysis of Press and Television News”. Journal of Communication Research, 50/2 (2000): 93-109.