KİLİS’TE AÇIK YEŞİL ALANLAR VE PARK NİTELİKLERİ

Yeşil alanlar, rekreasyon ve dinlenme gibi kullanımlarının yanında kentlere estetik bir değer kazandırmakta ve kentsel yaşam kalitesini artırmaktadır. Bu bağlamda yeşil alanların niceliksel ve niteliksel yeterliliklerinin araştırılması önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Kilis kenti yeşil alanları hakkında genel bilgiler verilmiş ve niceliksel yeterlilikleri ile parkların niteliksel yeterlilikleri incelenmiştir. Bu incelemelerle birlikte, kent içerisindeki üç parkta yapılan anketler değerlendirilmiş ve Kilis kenti yeşil alanları ile ilgili veriler elde edilmiştir. Bu veriler ve değerlendirmeler birbirleriyle karşılaştırıp, sentezlenerek Kilis kenti yeşil alanlarının dengeli dağılımı, yapılaşmış çevrelerle bir bütünlük oluşturabilmesi ve kentin yaşam kalitesini yükseltmesi açısından niteliksel ölçütleri odak noktasına alarak çeşitli öneriler verilmiş ve sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Kentsel yeşil alanlar, Kilis

___

  • 1. Altunkasa, F. M. 2004. Adana'nın Kentsel Gelişim Süreci ve Yeşil Alanlar, Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Bireysel Raporu, Adana.
  • 2. Anonymous. 2000. The Urban Audit: Towards the Benchmarking of Quality of life in European Cities. Vol I, II, III, Office for Offical Publications of the European Communities, Luxemborg.
  • 3. Demiroğlu, D., Yücekaya, M., Taşçıoğlu, S., Günaydın, A.S. 2012. Kilis kenti açık ve yeşil alanlarına ekolojik yaklaşım. Ekoloji 2012 Sempozyumu Bildiri Metni, Kilis.
  • 4. Doygun, H., İlter, A. 2007. Kahramanmaraş kentinde mevcut ve öngörülen aktif yeşil alan yeterliğinin incelenmesi. Ekoloji Dergisi 16 (65): 1-8.
  • 5. Ergin, S., 1989. Kentsel Açık Ve Yeşil Alan Donanımının Niceliksel Değerlendirilmesine Yönelik Matematiksel Bir Model Önerisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, İzmir, 15 s.
  • 6. Gül, A., Küçük, V. 2001. Kentsel açık-yeşil alanlar ve Isparta kenti örneğinde irdelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2: 27-48.
  • 7. Kuchelmeister, G. 1998. Urban Forestry: Present Situation and Prospects in the Asia and Pacific region, FAO Asia-Pacific Forestry Sector Outlook Study, FAO Working Paper No: APFSOS/WP/44, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • 8. Malek, N.A., Mariapan, M., Sharrif, M.K., Aziz, A. 2010. Assesing the quality of green open spaces: a review, Malaysia.
  • 9. Türel, G. D. 1988. Ankara Kenti Yeşil Alanlarının Kullanım Etkinliklerinin Bugünkü Durumu Ve Yeterliliği İçin Alınması Gereken Önlemler. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • 10. Yücel, G.F., Yıldızcı, A.C. 2006. Kent Parkları ile ilgili kalite kriterlerinin oluşturulması, İstanbul Teknik Üniversitesi. Mimarlık, Planlama, Tasarım Dergisi, 5: 222-232.
  • 11. Westmacott, R., 1991. Scale economics and planning in urban landscapes. Landscape and Urban Planning 21, 21-29.