UÇUCU KÜLÜN STONEWARE SIRLARIN ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

Uçucu küller termik enerji santralleri içinde, öğütülmüş kömürün yanmasıyla ortaya çıkan atık bir malzemedir. Uçucu Külün içeriğinde silika, alüminyum ve demir bulunmaktadır. Uygun oranlarda kullanıldığında, seramik bünyelerin birçok özelliğini olumlu yönde etkileyen bu malzeme, aynı zamanda seramik endüstrisinde üretim maliyetini düşürdüğü için tercih edilmektedir. Ülkemizde son birkaç yıldan bu yana kullanılmaya başlanan uçucu kül, tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde yıllardır seramik bünye-sırlarda bir hammadde olarak tercih edilmektedir. Uçucu kül fiziksel özellikleri, kimyasal içeriği, renklendirici kapasitesi ve yüksek oranda camsı faz içermesi nedeniyle, stoneware sırlarda alternatif bir hammadde olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada uçucu kül stoneware sır reçetelerine ilave edilmiş ve sır özelliklerine etkileri araştırılmıştır.

___

  • Topçu. İ.B. ve Canbaz, M. (2001). Uçucu kül kullanımının Betondaki Etkileri, Eng. Arch. Osmangazi University, Vol.XIV, No:2, s:12.
  • Maitra, S. (1999). Ceramic Products from Fly Ash: Global Perspectives, Flay Ash Utilisation for Value Added Products Eds. B. Chatterje, K.K. Singh& N. G. Goswami, NML, Jamshedpur, s:32.
  • Karasu, B., Kaya, G. Aydasgil, A ve Kurama, H. (2004). Use of Tuncbilek Thermal Plant’s Fly Ash in Stoneware Glazes as Coloring Agent, Key Engineering Materials Vols. 264-268, s:2501.
  • Mishulovich, A. ve Evanko, J. L. (2002) Ceramic Tiles from High-Carbon Fly Ash, International Ash Utilization Symposium, University of Kentucky, s:1.
  • Ilic M., Cheeseman, C., Sollars, C., Knight. (2002). Minerology and Microstucture of Sintered Lignite Coal Fly Ash, Elsevier, s:331.
  • http://www.kutahyacimento.com/(11.08. 2016).