Bir Protesto Aracı Olarak Sanat, Yeni Medya Etkisi ve Banksy Örneği

Uygarlık tarihi boyunca tartışılan konulardan biri olan sanatçı, sanat eseri ve sanat kavramı ilişkisi günümüzde, dünyanın küresel bir ağla birbirine bağlandığı ortamda çok daha farklı bir boyuta taşınmıştır. Yeniden çoğaltıldığı çağda aurasını ve biricikliğini kaybeden sanat eseri internetle birlikte farklı bir aura kazanmış, farklı tartışmalar başlatmıştır. Kavramsal sanatla birlikte bir derdi, mesajı olan sanat eserleri izleyicisi ile etkileşime girmeye başlamıştır.Bu etkileşim izleyiciyi aynı zamanda sanat eserinin bir parçası haline de getirmektedir. Kavramsal sanat eseri mesajı gündelik nesneleri, ortamları kullanarak vermektedir. Grafiti gibi çoğunlukla vandalizm olarak görülen ve yasal olmayan teknikler, toplumsal eleştiri mesajlarını çok daha güçlü bir şekilde iletmektedirler. Güçlü mesajlar içeren tartışmalı eserler sanat eksperleri ve kolleksiyonerler tarafından da yoğun ilgi görmektedirler.Protest Sanat, Aktivist Sanat gibi başlıklarda incelenen bu eserler, sanat galerilerine kabul edilen eserlerle yarışan maddi karşılıklar bulmaktadırlar. Kitlesiyle sanat galerisinde değil sokakta buluşan bu eserler internete yüklendikleri anda sayısız çoğalmakta, mekandan ve zamandan bağımsız hale gelmektedirler.Uygulandıkları yerden silinip, kaldırılsalar dahi mesajlarını tüm kullanıcılara iletmeyi sürdürürler.

___

  • Castells, Manuel (2009). Communication Power, Oxford University Press Inc. New York.
  • Cobson, Christopher (2015) Welcome to Dismaland: A First Look at Banksy’s New Art Exhibition Housed Inside a Dystopian Theme Park, Haziran 18, 2016 tarihinde http://www.thisiscolossal.com/2015/08/dismaland/ adresinden alındı.
  • Daniels, Dieter (2004). “Media—Art / Art—Media: Forerunners of Media Art in the First Half of the Twentieth Century. ... Net 1: Survey of Media Art—Medien Kunst Netz, vol. 1, Medienkunst im Überblick, 26–33. Vienna: Springer. 
  • Ellsworth-Jones, Will (2005) Banksy: The Man Behind the Wall, St-Martins Press, New York
  • Francis, Nick (2010). Exclusive: Banksy in his own words. 4 Eylül, The Sun.
  • Graham- Harrison, Emma (2017).'Worst view in the world': Banksy opens hotel overlooking Bethlehem wall. Ağustos 18, 2017 tarihinde https://www.theguardian.com/world/2017/mar/03/banksy-opens-bethlehem-barrier-wall-hotel adresinden alındı.
  • Marx-Engels (1973). Karl Marx on Society and Social Change: With Selections by Friedrich Engels, University of Chicago Press.
  • Martin Lister, et al., (2003) NewMedia: A Critical Introduction. Londonand New York: Routledge.
  • Ng, David (2013) Banksy watch: Street artist bids farewell to New York, Eylül 20, 2016 tarihinde http://articles.latimes.com/2013/oct/31/entertainment/la-et-cm-banksy-nazi-20131031 adresinden alındı.
  • Uçkan, Ö. (2010, Mayıs).Dijital Aktivizm Ne Kadar Etkili?Mart 15, 2013 tarihinde gennaration.com.tr: http://www.gennaration.com.tr/yazarlar/dijital-aktivizm-ne-kadar-etkili/ adresinden alındı
  • Williamson, S. (1989), Resistance Art in South Africa, David Philip Publishers, Cape Town.
  • Wolper, A. (1995), Making Art Reclaiming Lives: The artist and homeless collaborative. In N. Felsin (Ed), But is it art? Seattle, WA: Bay Press
  • Wright, Steve. Banksy’s Bristol: Home Sweet Home. 2nd ed. Tangent Books: Bristol, 2009.