TÜRK HALKININ MÜZİK TARİHİNİN ÖĞRENİLMESİNDE ‘‘ETNOMÜZİPSİKOLOJİ’’ BİLİM ALANI’NIN ÖNEMİ

Etnomüzipsikoloji" bilim alanı, "Etnomüzikoloji" ile "İnsan ve Müzik Psikolojisi" bilimlerini bir araya getiren yeni bir bilim dalı olarak değerlendirilmelidir. Bu bilim alanının yaratılması, müzik sanatının gerçek tarihini net olarak öğrenmeyi amaçlamaktadır. Uzun yıllar müzik tarihi araştırmacısı olarak bu yönde çalışan bilim adamlarının dikkatini önemli bir konuya çekmek istiyorum. Bugüne kadar bizler de dâhil olmak üzere müzik tarihini araştıran uzmanlar, tarih ve arkeoloji uzmanların yaptığı keşiflere göre müzik tarihini yapmışlar. Arkeologlar, farklı ülkelerde yapılan kazılarda kemikten veya diğer malzemelerden yapılmış müzik aletlerini bulduktan sonra müzikoloji uzmanlar çalgı aletlerini organoloji açıdan araştırarak sonuçlarını bilimsel bir şekilde ortaya koymuşlardır. Bu keşifler müzikoloji veya etnomüzikoloji uzmanlarını, arkeologların müzik alanında yaptıkları tarihsel keşiflerin sonuçlarına bağlar. Bu yüzden müzik tarihi araştırmacıları, arkeologların keşifleri çerçevesinde sınırlandırılmakla birlikte müzik tarihinin daha eski dönemleri hakkında yeni fikirleri söyleyememektedirler. Örneğin; ilkel insanların hayatında müziğin veya müzik türlerinin varlığına dair herhangi bir bilgi bulunmamakta veya bilim alanında çok az bilgi verilmektedir. Bu tür etkenler bilimde istenildiği kadar mevcuttur. "Etnomüzipsikoloji" bilim, bu tür konulara açıklık getirerek ışık tutmaktadır.

THE IMPORTANCE OF THE SCIENCE OF "ETNOMUSOPSYCOLOGY" IN LEARNING THE MUSIC HISTORY OF THE TURKISH PEOPLE

The field of "Etnomuzopsichology" should be considered as a new branch of science that brings together the sciences of "Ethnomusicology" and "Human and Musical Psychology". The creation of this field of science aims to clearly learn the true history of musical art. As a music history researcher for many years, I would like to draw the attention of scientists who have been working in this direction to an important issue. Experts who have researched the history of music, including us, have made music history according to the discoveries made by history and archeology experts. After archaeologists found musical instruments made of bone or other materials in excavations in different countries, musicology experts investigated the instruments in terms of organology and presented their results in a scientific way. These discoveries connect musicologists or ethnomusicologists to the results of historical discoveries made by archaeologists in the field of music. Therefore, music history researchers are limited in the scope of the discoveries of archaeologists, however they cannot say new ideas about the earlier periods of music history. For example, there is no information about the existence of music or musical genres in the lives of primitive people, or information is given in the field of science is not enough. Such factors exist as desired in science. The science of "ethnomuzopsichology" sheds light by clarifying such issues

___

  • Bünyadov, Z.M.&Yusifov, Y.B.(Ed.) (1994). Azərbaycan tarihi (en gedim zamanlardan XX yüzyıla kader) (1. cilt.) ADN. Çiğ, M.İ. (2018). Sumerliler Türklerin bir koludur (5. baskı). Kaynak Yayınları. Dumbrill, R.J. (1998). The archaeomusicology of the ancient near east ( Book III). Etli, Ö.B. (2017). Viking Türk sırları. Gece Kitaplığı. Güvenc, B. (1979). İnsan ve kültür (3. baskı). Cağaloğlu Yayınevi.