TÜRKİYE’DE MÜZİK ALANINDA YAPILAN BİBLİYOGRAFYA ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Türkiye’de geçmişten günümüze müzik alanında birçok akademik araştırma yapılmıştır ve bu akademik araştırmalar bilimsel yayınlar aracılığı ile müzik alanı literatürüne kazandırılmıştır. Müziği tüm yönleriyle inceleme gayesinde olan bu çalışmalar birçok farklı disiplinlerle de ilişkilendirilip yeni yaklaşımlar sunmaktadırlar. Müzik alanında belirlenmiş bir konuda yapılan akademik çalışmaların bir araya toplanıp çeşitli değişkenlerle incelendiği en önemli çalışmalar bibliyografyalardır. Bibliyografya araştırmaları bilgiye daha kolay ulaşmak, yeni konu arayışlarını rahatlatmak için önem arz eden çalışmalardır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de müzik alanında bugüne kadar yapılmış bibliyometrik çalışmaları çeşitli açılardan (tür, yayımlanma yılı, veri sayısı, konu vb.) incelemektir. Bu çalışma, doküman analizi yönteminin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Müzik alanında yapılan bibliyografik çalışmalara erişim için DergiPark, Google Akademik, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tez merkezi, ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanında taramalar yapılıp erişilen bilimsel çalışmalar kayıt altına alınmıştır. Çalışma kapsamında 79 makale, 14 lisansüstü tez, 6 tam metin bildiri, 3 özet metin bildiri, 2 kitap bölümü ve 1 kitap olmak üzere toplamda 105 akademik yayın incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda; müzik alanında yapılan bibliyometrik çalışmalarda yayın türü olarak en çok makalenin kullanıldığı, çalışmaların en çok tek yazarlı yapıldığı, müzik alanında yapılan en çok bibliyometrik çalışmalarının 2021 yılında yapıldığı, çalışmalarda analiz edilen veri sayılarının en çok 1-100 aralığında olduğu ve çalışmalarının en çok 26 yıl ve üzeri çalışma aralığı baz alınarak gerçekleştiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

EVALUATİON OF BİBLİOMETRİC STUDİES CONDUCTED İN THE FİELD OF MUSİC İN TURKEY

Many academic researches have been conducted in the field of music in Turkey from the past to the present, and these academic researches have been brought to the literature of the field of music through scientific publications. These studies, which aim to examine every aspect of music, offer new approaches related to many different disciplines. Bibliographies are the most important studies in which academic studies on a specific subject in the field of music are collected together and examined with various variables. Bibliography researches are studies that are important for easier access to information and for relaxing the search for new topics. The aim of this study; bibliometric studies conducted so far in the field of music in Turkey in is to examine it from various respects (genre, year of publication, number of data, subject, etc.). This study is a descriptive study in which the document analysis method is used. Scientific studies accessed by scanning and accessing in DergiPark, Google Academic, Council of Higher Education (YÖK) thesis center, ULAKBIM Social Sciences Database have been recorded for access to bibliographic studies conducted in the field of music. Within the scope of the study 79 articles, 14 master's theses, 6 full-text papers, 3 abstract text papers, 2 book chapters and 1 book, a total of 105 academic publications were examined. As a result of this research; in the bibliometric studies conducted in the field of music, the most articles were used as the type of publication, most of the studies were made with single author, the most bibliometric studies conducted in the field of music were conducted in 2021, the number of data analyzed in studies is mostly in the range of 1-100 and it has been concluded that most of the studies are based on the working range of 26 years and above.

___

  • Akın, N. (2016). Türkiye’de Keman Eğitimi Alanında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Konu Ve Türleri Yönünden İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Van. Aksaray, Ö. (2019). Müzik Alanında Yazılan Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale. Al, U., & Çoştur, R. (2007). Türk Psikoloji Dergisi’nin Bibliyometrik Profili. Türk Kütüphaneciliği, 21(2), 142–163. Arıca, E. (2017). Türkiye’ de Keman Pedagojisi Alanında Hazırlanan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme. Hacettepe University Journal of Education, 32(2), 327–342. https://doi.org/10.16986/huje.2016018529