“POLAT SES EGZERSİZLERİ” İLE SES EĞİTİMİNİN TEMEL ÖGELERİ VE ÇEŞİTLİ SÖYLEME TEKNİKLERİNE İLİŞKİN KAZANIMLARIN DEVİNİŞSEL BOYUTU VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Bu araştırma, hicâz makamı dizisi kullanılarak oluşturulan “Polat Ses Egzersizleri” ile bireylere kazandırılması hedeflenen Ses Eğitiminin Temel Ögeleri ve Çeşitli Söyleme Tekniklerine ilişkin kazanımların devinişsel boyutunun ve öğrencilerin deney sonrası makamsal ezgilere dayalı egzersizlere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma; “Betimsel Araştırma” ve “Deneysel Araştırma”nın bir türü olan “Tek Gruplu Öntest-Sontest Modeli” ile yürütülmüştür. Araştırmanın betimsel boyutuna yönelik problemin bulgularını hedefleyen analizler için belgesel tarama, anket, görüşme gibi mevcut durumu açıklamaya dönük betimlemeler yapılmıştır. Araştırmanın deneysel boyutuna yönelik problemin bulgularını hedefleyen analizler için de “Deneysel Desen”in bir türü olan “Tek Gruplu Öntest-Sontest Modeli” kullanılmıştır. Düzenlenmiş Geleneksel Türk Müziği (THM-TSM) ve Çoksesli Türk Müziği sözlü eserlerinden yola çıkarak hicâz makamı dizisi ile “Polat Ses Egzersizleri” oluşturulmuştur. Mesleki müzik eğitimi alan öğrencilerin “Ses Eğitimi” süreçlerindeki temel ögeler ve çeşitli söyleme tekniklerinin kazandırılmasında katkısının olup olmadığının tespiti, büyük oranda bu amaç doğrultusunda eğitim verilen tek grup üzerinde öntest ve sontest uygulamaları arasındaki farka odaklıdır. Çalışma grubu; 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü birinci sınıf öğrencilerinden rastgele seçilmiştir. Böylece öğrencilerin ses eğitiminin temel ögeleri ve çeşitli söyleme teknikleri hakkındaki bilgi ve becerilerinin minumum ve homojen olabileceği varsayımına dayandırılmıştır. Deney grubunu oluşturan öğrencilerin deney sonrası “Polat Ses Egzersizleri”ne ilişkin görüşleri alınmıştır. 

___

  • 1. Kurt, Fidan (2004), Bedensel ve Zihinsel Gelişme Tekniklerinin Ses Eğitiminde Kullanılabilirliği, Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlamış Yüksek Lisans Tezi.
  • 2. Levent, Necdet (1998), Türk ve Batı Müziği, Ezgilerde Çokseslilik Yöntemi, İzmir, Piyasa Matbaası.
  • 3. Öztürk, Serkan (2014), Ses Eğitiminde Türkü Söylemeye Yönelik Öğretim Modeli Ve Değerlendirmesi (Elazığ Yöresi Örneği), Ankara, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmış Doktora Tezi.
  • 4. Sağer, Turan, Eroy, Ozan (2014), Türk Müziği Makam Dizilerinin Modern Armoniyle Çok Seslendirilmesi, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, ISSN: 1309-9876 E-ISSN: 1309-9884 Cilt/Vol. 4 Sayı/No.9 (2014), s. 81-91.
  • 5. Şahin, B. (2009). Metodoloji, Tanrıöğen, A. (Edt.) Bilimsel Araştırma Yöntemleri içinde, Ankara, Anı Yayıncılık.