MARIA NEPOMUCENO ve NICOLE MCLAUGHLIN’İN ESERLERİNDE SERAMİK VE İP

Geçmişten günümüzde üretilen seramik eserlerde pek çok farklı yan malzeme kullanılmıştır. Günümüzde de seramik bir eser üretilirken, sanatçılar farklı malzemeleri kullanmaktadır. İlk aka gelen ahşap, metal gibi malzemelerin dışında plastik ya da tekstil ürünleri de yan malzeme olarak kullanılmaktadır. Seramik eserlerde kullanılan farklı malzemeler çoğunlukla iki farklı amaca hizmet etmektedir. Özellikle ahşap, metal veya taş gibi malzemeler çoğunlukla kaide olarak kullanılmakta ve eserin teknik sorunlarını çözebilmektedir. Ayrıca bu yan malzemeler ile birlikte plastik, tekstil vb. ürünler de esere kavramsal olarak katkı sağlamaktadır. Seramik malzeme Çağdaş Seramik Sanatında farklı şekillerde kullanılmaktadır. Seramik sanatçıları duygularını veya eserin sahip olduğu kavramsal yapıyı farklı kil, sır ve pişirim teknikleri ile ifade edebilmektedir. Çağdaş Seramik Sanatında çok sayıda yan malzeme kullanılmaktadır. Bu çalışmada seramikte yan malzeme kullanımı genel olarak incelenip, bu yan malzemeler arasında ipin kullanımına odaklanılmıştır. Bir tekstil ürünü olan ip/ iplik günümüzde pek çok alanda işlevsel amaçlarla kullanılmaktadır. Tek başına bir sanat eserinin ana malzemesi olabildiği gibi seramik, metal, ahşap gibi farklı malzemelerle de bir arada kullanılmaktadır. Çağdaş seramik sanatında ise yan bir malzeme olarak kullanılan ip/iplik sanatçılara farklı ifade olanakları sağlamaktadır. Seramik ve ip/iplik kullanan Maria Nepomuceno ve Nicole McLaughlin’nin eserleri bu çalışmada karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Her iki sanatçı da Orta Amerika ve Güney Amerika kültürlerinden esinlenerek ortaya koydukları eserlerinde seramik ve ip/iplik kullanmışlardır. Bu seramik eserlerde renkçi tutum benzer bir özellik taşımaktadır. Maria Nepomuceno’nun eserlerinde farklı objeler ve örgü dokusu dikkati çekerken, Mclaughlin seramik bir obje etrafında ip/iplik düzenlemeleri tercih etmiştir.
Anahtar Kelimeler:

İp, Seramik, Tekstil, Heykel

ROPE AND CERAMIC IN MARIA NEPOMUCENO AND NICOLE MCLAUGHLIN’S ARTWORKS

Throughout history, many different auxiliary materials have been used in the production of ceramic works. Today, artists still use different materials when producing a ceramic piece. In addition to wood, metal and other materials, plastic or textile products are also used as auxiliary materials. The different materials used in ceramic works mainly serve two purposes. Materials such as wood, metal, or stone are mainly used as a base and help solve technical problems of the work. In addition, the use of plastic, textile, etc. in conjunction with these auxiliary materials also contributes conceptually to the work. Ceramic material is used in different forms in Contemporary Ceramic Art. Ceramic artists can express their emotions or the conceptual structure of the work with different clay, slip, and firing techniques. Numerous auxiliary materials are used in Contemporary Ceramic Art. In this study, the use of auxiliary materials in ceramics is generally analyzed, with a focus on the use of thread. Rope is used for functional purposes in many fields today. It can be used as the main material of an art piece alone, as well as with different materials such as ceramics, metal, and wood. In contemporary ceramic art, thread used as a secondary material provides artists with different means of expression. The works of Maria Nepomuceno and Nicole McLaughlin, who use ceramics and thread, have been compared in this study. Both artists have used ceramics and thread in their works inspired by the cultures of Central and South America. These ceramic works have a similar color scheme. While Maria Nepomuceno's works draw attention to different objects and knitted textures, McLaughlin prefers thread arrangements around a ceramic object.

___

  • BAKIRCI, N., & TÜMERDEM, N. (2002). Pamuk İplik Üretimi ve İşçi Sağlığına Etkileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 3(9), 12-23.
  • ÇAĞLAYAN, E. (2018). Sanat Eğitiminde Kolaj Tekniği ve Öğrencilerin Kompozisyon Kurma Becerilerine Katkısı. Pamukkale University Journal of Education, 43. https://doi.org/10.9779/puje852
  • KARACAN, N. (2013). Tarihsel süreç içinde heykel formu. Sanat ve Tasarım Dergisi, 4(4), 17-32.
  • KARACA, H., & YAŞAR, N. Mekâna Özgü Lif Sanati Eserleri. Turkish Journal of Fashion Design and Management, 3(3), 131-148, 2021.
  • KAYAHAN, Z., & ÇEVİK, N. (2021). Bağlama Sorunsalı Üzerine Alternatif Bir Malzeme Olarak “İp”. International Academic Social Resources Journal,(eISSN: 2636-7637), 6(28), 1237-1246.
  • ÖZKENDİRİCİ, B. (2018). Çağdaş Sanat Malzemesi Olarak İplik. Anadolu Üniversitesi Sanat & Tasarım Dergisi. https://doi.org/10.20488/sanattasarim.510552 Tekstil Teknolojisi Filament İplik Üretimi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 2011.
  • YILDIRIM, B. (2021). Çağdaş seramik sanatında farklı malzeme kullanımı. Erciyes Akademi, 35(1), 371-385.