Yabancı Dil Öğrenmeyi Zorlaştıran Faktörler Üzerine Nitel Bir Çalışma

Bu araştırmada, bugün Türkiye’de İngilizce öğretme ve öğrenme sürecinde yaşanan güçlükleri öğretmenlerin gözünden tespit etmek, nedenlerini belirlemek ve çözüm önerileri sunmak hedeflenmiştir. Bu nitel araştırmanın çalışma grubu, Ankara ili Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu liselerinde öğretim veren 52 lise İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunun güvenirliğin hesaplanmasında elde edilen uyuşum yüzdesi .84 olarak hesaplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde MaxQda 12 programından faydalanılmıştır. Görüşme sorularından elde edilen verilerin analizinde; belirlenen kodlar ve temalar üzerinden frekans, yüzde değerleri belirlenmiş, doğrudan alıntılara yer verilerek açıklanmış ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuçları dört başlık altında gruplanarak incelenmiştir. Lise İngilizce öğretmenleri dersin kaynakları ile ilgili olarak, ders kitaplarının öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik olmadığını, kitaplardaki etkinlerin az olduğunu ve ders kitaplarının 4 dil becerisini kapsamadığını ifade etmişlerdir. Öğretimin niteliğine ilişkin, öğretmeni merkeze alan yöntem ve teknikleri kullanmak zorunda kaldıklarını, sistemin sınav odaklı olmasından dolayı dil bilgisi ağırlıklı öğretim yaptıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerle ilgili olarak; öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye ve İngilizce öğretmenlerine yeteri kadar önem vermediklerini, İngilizce dersine ilgisiz ve isteksiz olduklarını, öğrencilerin sadece dersten geçer not almak amacı ile çalıştıklarını, asıl amaçlarının üniversiteye giriş sınavı olmasından dolayı İngilizce öğrenmenin geri planda kaldığını belirtmişlerdir. Öğrenme iklimi ile ilgili olarak ise, İngilizce öğretmenlerinin en sık yaşadığı problemler; kalabalık sınıflar, disiplin problemleri, okullarda dil laboratuvarlarına ve teknolojik donanımlara duyulan ihtiyaç Sonuç olarak, yabancı dil öğretme ve öğrenme sürecinin kalitesini ve başarıyı artırmak için bu çalışmada ortaya çıkan zorlukların en aza indirilmesi önemlidir ve çalışmada bu zorluklara yönelik öneriler sunulmuştur.

___

  • Akkuş, Ö. (2009). Türkiye’de İngilizce öğrenim ve öğretiminde karşılaşılan sorunlar (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • Aktı Aslan, S., ve İzci, E. (2017). Ortaokul İngilizce Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün (CIPP) Modeli ile Değerlendirilmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2), 33-44. DOI: 10.17679/inuefd.323402
  • Bulut, İ. ve Atabey, E. (2016). İlkokul ikinci sınıf İngilizce dersi öğretim programının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(3), 257-280. DOI: 10.17679/inuefd.17366404
  • Chen, W. (2011). Taiwanese students’ beliefs about learning English and their relations to the students’ self-reported language learning behaviors (Unpublished Doctorate thesis). The University Of Texas, San Antonio.
  • Çatal,Ö., Şahin, H., Çelik, F., (2018). 6, 7 ve 8. sınıflarda İngilizce öğrenme sürecinde karşılaşılan sorunların incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 47, 123-136. DOI:10.21764/maeuefd.361675
  • Çelik, Ş. N. (2011). Ortaöğretim İngilizce ders kitabı Breeze 9 hakkında öğrenci, öğretmen ve müfettiş görüşleri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Cihan, T. ve Gürlen E. (2013). İlköğretim 5. sınıf İngilizce dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 13 (1), 131-146. Demirpolat, C.B. (2015). Türkiye’nin yabancı dil öğretimi ile imtihanı: Sorunlar ve çözüm önerileri, SETA. Erişim adresi: https://www.setav.org/turkiyenin-yabanci-dil-ogretimiyle-imtihani-sorunlar-ve-cozum-onerileri/
  • Demirtaş, Z. ve Erdem, S. (2015). 5. sınıf İngilizce dersi öğretim programı: Güncellenen programın bir önceki programla karşılaştırılması ve programa ilişkin öğretmen görüşleri. Sakarya University Journal of Education, 5 (2), 55-80.
  • EF EPI (Education First English Proficiency Index) (2015). The world’s largest ranking of countries by English skills. Erişim adresi: http://www.ef.co.uk/epi/
  • Erdem, S. (2016). Ortaokul-lise öğrencilerine ve İngilizce öğretmenlerine göre İngilizce öğretiminde karşılaşılan sorunlar (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Ergin, A. (1983). Bir bilimsel toplantının ardından. Eğitim ve Bilim, 8 (45). Erişim adresi: http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/view/5769
  • Kandemir A. (2016). İlkokul 2. sınıf İngilizce öğretim programının katılımcı odaklı program değerlendirme yaklaşımıyla değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Pamukkale.
  • Kaplan, H. (2013). Genel liselerde İngilizce öğretimindeki başarısızlık nedenleri hakkında öğrenci, öğretmen ve veli görüşlerinin incelenmesi (Antalya İli örneği) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Kara, S. (2019). Pre-service teachers’ course book evaluation and adaptation: an evaluation of 9th grade English course book. Inonu University Journal of the Faculty of Education, 20(2), 564-577. DOI: 10.17679/inuefd.482825
  • Karasar, N. (2005). Scientific Research Method (Bilimsel araştırma yöntemi) Ankara: Nobel publications.
  • Kurumehmetoğlu, Ö. (2008). The attitudes on classroom management among EFL teachers in private and state primary and high schools (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Lamb, M. (2007). The impact of school on EFL learning motivation: An Indonesian case study. TESOL Quarterly, 41(4), 757-780.
  • Miles, M. B. & Huberman, A. M. (1994). An expanded sourcebook qualitative data analysis. London: SAGE Publications.
  • Nation, I.S.P. & Macalister. J. (2010). Language curriculum design. New York: Routledge.
  • Orakçı, Ş. (2012). İlköğretim 7. sınıflar için uygulanan 2006 İngilizce öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Özdemir, V., Ulaş, F. (2007). Mersin merkez ilçe Anadolu liselerinde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin ders kitaplarına yaklaşımları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (2).
  • Özmat, D. (2017). İngilizce öğrenmeyi zorlaştıran faktörler (Yayımlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  • Sevinç, K.Ü. (2006). İlköğretim okullarında İngilizce öğretiminde karşılaşılan güçlüklere ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.
  • Soğuksu, A. F. (2013). Ortaöğretim İngilizce dersi öğretim programındaki iletişimsel yaklaşımın sınıf içi uygulamalara yansıması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara, Türkiye.
  • Stronge, J. H. (2002). Qualities of effective teachers. Alexandria VA: Association for supervision and curriculum development.
  • Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı. (2013). Türkiye’deki devlet okullarında İngilizce dilinin öğretimine ilişkin ulusal ihtiyaç analizi. Erişim adresi: https://www.tepav.org.tr/upload/files/1399388519-1.Turkiyedeki_Devlet_Okullarinda_Ingilizce_Dilinin_Ogrenimine_Iliskin_Ulusal_Ihtiyac_Analizi.pdf
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Geleneksel veya Siber Zorbalığa Maruz Kalmanın Okula Yabancılaşmaya İlişkin Etkileri

Ferhat HAN, Hasan DEMİRTAŞ

E-ÖĞRENME BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN NE İFADE EDİYOR: KARMA YÖNTEM ARAŞTIRMASI

Ayşe TÜRKSOY IŞIM, Hasan Ceyhun Can, Hamdi ÖZDEMİR

Yabancı Dil Öğrenmeyi Zorlaştıran Faktörler Üzerine Nitel Bir Çalışma

Nuray Senemoglu, Demet Özmat

Öğrenci Liderliği Ölçeği: Geçerlik ve Güvenlik Çalışması

Turgut USLU, Mahire ASLAN

Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireylerin Okuduğunu Anlama Becerileri Konusunda Gerçekleştirilmiş Araştırmaların İncelenmesi

Müslüm Yıldız, Macid Ayhan MELEKOĞLU

Silifke Tezene Tavrının Öğretimine Yönelik Alıştırmaların Öğrencilerin Silifke Tezene Tavrını ve Silifke Türkülerini Bağlamada Seslendirme Düzeyine Etkisinin İncelenmesi

Turan SAĞER, Murat Kamil İNANICI

Factors Influencing University Students’ Academic Achievement and Strategies Taken to Improve Their Achievement: Ethiopia as a Sample

Ali Sabancı, Kelemu Zelalem Berhanu

Psikolojik Danışmanların Mesleki Bağlılıklarının Bir Yordayıcısı Olarak Psikolojik Danışma Öz-Yeterliliği

Hacı Arif DOĞANÜLKÜ, Oğuzhan KIRDÖK

Yenilenebilir Enerji Konusunda Bilişsel Yapının Kelime İlişkilendirme Testi İle Belirlenmesi: Mersin İli Örneği

Özge Gül Özyurt, Feride Ercan Yalman

STEM Uygulamalarının Öğretmen Adaylarının Öz-Yeterlikleri, Pedagoji ve Alan Bilgisi Üzerine Etkisi

Bekir Yıldırım, Özge Arslan