Comenius 1 okul ortaklıkları projelerine başvuruda bıulunan okul yönetici ve koordinatör öğretmenlerin görüşleri

Bu araştırmada Comenius 1 Okul Ortaklıklarının incelenmesi, Ankara ilinde Comenius 1 Okul Ortaklıklarına başvuruda bulunan kurumların okul yönetici ve koordinatör öğretmenlerinin;(1) bu ortaklıkları ne kadar tanıdığı, (2) başvuru sürecinde yaşanılan güçlükler,(3) ihtiyaçların belirlenmesi amaçlanmıştır. Uluslararası eğitim projeleri ve AB eğitim projelerini tanıtıma yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmamızda yapılan çalışmalara katkı olarak ülkemiz okullarının birebir katılımına olanak sağlayan Comenius Okul Ortaklıklarının daha iyi tanıtılabilmesi ve katılım sürecinde yaşanan güçlüklerin belirlenebilmesi boyutunda araştırmalar yapılmıştır. İlgili uzmanların görüşleri alınarak Ankara ilinde Comenius 1 Okul Ortaklıklarına başvuruda bulunan okul yönetici ve koordinatör öğretmenlerine uygulanacak görüşme formu geliştirilmiştir. AB Eğitim ve Gençlik Dairesi Başkanlığından elde edilen Ankara ilinde Comenius 1 Okul Ortaklıklarına başvuruda bulunan kurumlardaki okul yönetici ve koordinatör öğretmenleri ile gerçekleştirilen görüşmelerin sonucunda şu sonuçlar elde edilmiştir: (1) AB nin proje uygulamalarına yönelik ölçütleri, kural dışılıkları, uluslararası fonu bütçelendirme şekli gibi AB nin kararlarına yönelik bilgilendirmeler katılımcıların bu bilgileri özümsemesini sağlayacak düzeyde değildir. (2) Projenin özümsenmesini sağlayacak şekilde detayları içeren tanıtımlar eksiktir. (3) AB projelerine yabancı olan ülkemiz okullarının bu projelere uyumunda etkili bir yöntem olan periyodik aralıklarla tanıtım faaliyetleri yapılmamaktadır. (4) Eğitimin farklı boyutlarına yönelik sağlayabileceği kazanımlara ve uygulamalı örneklere ağırlık veren tanıtımlar eksiktir. (5) Projelerin değişik aşamalarında üniversite, araştırma kurumları, akademisyenler gibi alanlarında yetki sahibi kişi ve kurumlardan yararlanmada yetersizlikler bulunmaktadır. (6) Projelere katılma istekliliği özel okullarda devlet okullarına göre daha fazladır. Bu makalede yapılan görüşmeler sonucunda da tespit edildiği gibi proje örneklerine ihtiyaç duyulduğu tarafımızdan da bir ihtiyaç olarak görülmüştür. Ülkemizde bundan sonra hazırlanacak Comenius projelerine yardımcı olmak amacıyla daha önce uygulanmış çeşitli Comenius –1 Okul projelerinin proje planı ve uygulamalarına yönelik örneklerin sunulması gerekmektedir.

The views of school managers and coordinator teachers who applied to comenius 1 school partnership projects

In this project, it is aimed to research Comenius 1 School Partnerships, to determine how much principals and the coordinator teachers of the schools applied to Comenius 1 School Partnerships in Ankara, to find out needs and difficulties experienced in the application process. Researches have been carried out on how international education projects and EU education projects can be explained better to our schools. Getting the concerned experts’ opinion, a questionnaire to be applied to principals and coordinator teachers of the schools applied to Comenius 1 School Partnerships in Ankara, has been developed. As a result of the questionnaires of the principals and coordinator teachers of the schools applied to Comenius 1 School Partnerships in Ankara according to Department of EU Education and Youth, the following results have been acquired: (1) Information regarding EU decisions, such as criteria of project implementations, irregulars, budgeting international fund of EU are not enough level for participiants to assimilate them (2) The details to assimilate the project are missing. (3) No PIAR acitivities which are effective for our schools which are not familiar to EU Project to adapt to these projects are held. (4) The definitions which attachs importance to gains and practical samples directed to different aspect of education. (5) There are insufficents to benefit from people and organizations professional in their fields such as universities, research institutions, and academicians. (6) Feeling a desire for participating in the projects for private school are more than public schools. Like determined in the results of the questionnaires carried out in this article, and as we also think that there is a need for Comenius school projects, from models of project plan and implementation of several Comenius School projects applied before have submitted to help Comenius projects to be prepared in the future in our country.

___

  • Avenstrup, R. (2004). Program reformunda ve uygulanmasında aşılması gerekenler, Program Geliştirmede Yeni Yaklaşımlar Ulusal Sempozyumu.
  • Başaran, E. (1996). Türkiye eğitim sistemi, Yargıcı Matbaası.
  • Demirel, Ö. (1997). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme, Ankara: Usem Yayınları–13.
  • European Comission. (2000). Comenius 1 handbook for schools, Education and Culture.
  • Farrel, G. E. (1988). Curriculum development, implementation, and evaluation processes: A crossculturel study of secondary school in Australia, Canada, England, Umi Dissertation Publishing, USA.
  • Geban, Ö. (1996). Ortaöğretimde kimya konu ve kavramları üzerine öğrenci görüşleri, Ankara: Earged.
  • Gürol, M. ve Demirli, C. (2001). Uzaktan eğitimde oluşturmacı tasarım ve uygulanması, I. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyum ve Fuar Bildirileri (Özel Sayı 1), Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Maltepe, (2006). www.maltepe.edu.tr/basinda/makaleler/ozelokullar.asp
  • Morgil, İ, Yücel, A. S. ve Ersan, M. (2002). Öğretmen algılamalarına göre lise kimya öğretiminde karşılaşılan güçlüklerin değerlendirilmesi, 5. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi 16–18 Eylül, Ankara.
  • Özkan, H. ve Özbakan, M. (1998). Ders programları ile ilgili bazı tespit, değerlendirme ve öneriler, Talim Terbiye Dairesi ek:4 04.08. 1998
  • Sezgin, S. İ. (2000). Mesleki ve teknik eğitimde program geliştirme, Ankara: Nobel yayın dağıtım
  • Varış, F. (1988). Eğitimde program geliştirme “teori ve teknikler”, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, No:157
  • Varış, F. (2002). Eğitimde program geliştirme, teori ve teknikler, Alkım Kitapçılık
  • Ulusal Ajans. (2006). Sokrates Avrupa Birliği genel eğitim programı, www.ulusalajans.gov.tr
  • Yayan, M. (2003). AB eğitim programları ve Türkiye’nin yararlanma kabiliyeti, Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 158.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde nitel araştırma teknikleri (5. baskı) , Ankara: Seçkin Yayınları