Die Welt -2017- Özelinde Suriyeli Mülteciler Meselesi ve Almanya

Yolsuzluk iddialarının etkisiyle 2010 yılı sonunda Tunus’ta alevlenen “Arap Baharı” süreci, kısa süre içerisinde Arap ülkelerinde/coğrafyasında geniş çaplı halk ayaklanmalarına dönüşmüştür. Bu bağlamda 2011 yılı başında Suriye’de başlayan toplumsal hareketler esnasında, muhalif unsurların Beşşar Esed yönetimi ile çatışmaya başlaması çok geçmeden toplu katliamlara ve iç savaşa dönüşmüştür. Sayıları milyonlara varan Suriyeli insanlar mülteci durumuna düşmüşlerdir. Bu durumdan öncelikle komşu ülkeler, çok geçmeden de Avrupalı devletler etkilenmeye başlamıştır. Ortaya çıkan bu dramatik durum mültecilerin ulaştığı ya da ulaşmaya çalıştığı ülkelerde idarî, siyasî, hukukî, sosyal, iktisadî, malî vb. sıkıntılara yol açmıştır. Söz konusu ülkelerden biri de Almanya’ydı. Angela Merkel’in başında bulunduğu Koalisyon Hükümeti, karşı karşıya kalınan sorunların üstesinden gelebilmek için içeride ve dışarıda birçok girişimlerde bulunmuştur. Bu noktada, bilhassa içeride yaşanan gelişmeler multimedyal haber merkezi “Welt” üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır.

The Issue of Syrian Refugees and Germany in Specific Die Welt -2017-

The “Arab Spring” process, which flared up in Tunisia at the end of 2010 with the influence of corruption allegations, soon turned into widespread popular uprisings in Arab countries/geography. In this context, during the social movements that started in Syria at the beginning of 2011, the opposition elements started to clash with the Bashar Assad administration, which soon turned into mass murders and civil war. Up to millions of Syrians have become refugees. First of all, neighboring countries, and soon after, European states began to be affected by this situation. This dramatic situation has caused administrative, political, legal, social, economic, financial, etc. issues in the countries, reached or tried to reach by refugees. One of these countries was Germany. The Coalition Government, headed by Angela Merkel, has made many attempts inside and outside to overcome the challenges faced. At this point, especially the developments inside were tried to be determined through the multimedia news center “Welt”.

___

  • Acar, F. (2019). Türkiye-Avrupa Birliği Mülteci Politikaları ve Suriyeli Mülteciler. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Aras, İ. ve Sağıroğlu, A. (2018). Almanya ve Suriyeli Mülteci Krizi. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Dergisi, 1 (1), 105-116.
  • Balcı, M. (2018). Suriye Mülteci Krizi Bağlamında Türkiye ve Almanya’nın Sığınmacı Politikalarının İkili İlişkilere Yansıması. Uluslararası İlişkilerde Güncel Çalışmalar 2, ed. Meral Balcı, Arzu Al, Ankara: Savaş Yayınları, 39-52.
  • Bayraklı, E. ve Keskin, K. (2015). Türkiye, Almanya ve AB Üçgeninde Mülteci Krizi. SETA Analiz, Sayı: 143.
  • Beşer, M. E. (2018). Merkel Liderliğinde Almanya: Göç Politikasında Kırılmalar. Ankara: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi.
  • Cem Sey, “Almanya: Mülteciler için her şey güllük gülistanlık değil” (07.09.2015). http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150907_almanya_multeci_cemsey (02.04.2018)
  • Cenevre'de 1951 tarihinde imzalanmış olan Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşmenin tasdiki hakkında kanun tasarısı ve Dışişleri Komisyonu raporu (1961). Kurucu Meclis. Ankara.
  • Demir, O. Ö. ve Soyupek, Y. (2015). Mülteci Krizi Denkleminde AB ve Türkiye: İlkeler, Çıkarlar ve Kaygılar. Ankara: Global Politika ve Strateji Yayınları.
  • Göçer, İ. ve Çınar, S. (2015). Arap Baharı’nın Nedenleri, Uluslararası İlişkiler Boyutu ve Türkiye’nin Dış Ticaret ve Turizm Gelirlerine Etkileri. KAÜ İİBF Dergisi, 6 (10), 51-68.
  • Karakaş, D. (2016). Mülteci Sorunu Çerçevesinde Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri. Sakarya Üniversitesi: Ortadoğu Çalışmaları Merkezi (ORMER).
  • Sütlüoğlu, B. (2019). Uluslararası Mülteci Hukukundaki Gelişmeler Işığında Türkiye Örneğinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi.
  • Şaşkın, O. (2017). Uluslararası Mülteci Hukuku ve Avrupa Birliği. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Yağmurlu, G. (2019). Türkiye ve Almanya’nın Uluslararası Göç ve Göçmen Politikası: İzmir-Berlin Karşılaştırması. Yüksek Lisans Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi.