İZNİK ROMA TİYATROSU BİZANS TOPLUMUNDA DİŞ SAĞLIĞI

İznik Roma Tiyatrosunda  2012-2015 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarında  Geç Bizans” dönemine ait  30 bireyin  diş kalıntıları üzerine çalışıldı. Geçmiş toplulukların kültürel ve biyolojik çeşitliliğini oluşturan iskelet ve diş kalıntıları antropolojik çalışmalar için önemli veriler sunmaktadır. Diş minesi iskelet kalıntısının en sağlam kısmını oluşturduğu için kötü şartlar altında kalsa bile incelenebilmektedir. Dişler üzerinden toplumun; beslenme ve yaşam şekilleri, sosyo-ekonomik durumu gibi birçok konuda aydınlatıcı bilgiler sunar. Dişler sayesinde geçmişte yaşayan insanlar hakkında toplumlar arası yakınlık-uzaklık ve varyasyonları da saptanabilir.Buluntulardan elde ettiğimiz verilere göre o dönemde yaşayan insanların diş sağlığına önem verilmediği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

İznik Roma Tiyatrosu

___

  • Aydın, S. Ve Kudret, E. (2009), Antropoloji Sözlüğü Bilim Sanat Yayınları Ankara. Erkman, Ahmet C. (2008), Van Dilkaya Erken Demir Çağı ve Orta Çağ Toplumunda Ağız ve Diş Sağlığı Doktora Tezi, Ankara.
  • Eroğlu, Serpil. (2009), “Ölçülemeyen Diş Özelliklerinin Biyolojik Uzaklık Çalışmaları” Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11, 545-570. Lukacs J.R. (1989), Dental paleopathology: Methods for reconstructing dietary patterns. M.Y.Iscan and K.A.R.Kennedy (Eds). Reconstructing of Life from the Skeleton. Alan Liss, New York. Meriç, Aygün. (2017), “İznik Roma Tiyatrosu Kazılarında Son Durum”, Bursa’da Zaman Dergisi, Sayı:24, 8-11. Özbek,Metin. (1997), “Çayönü Tarım Toplumunda Diş Sağlığı”, Türk Arkeoloji Dergisi, Sayı:16, 181-216.
  • Özbek,Metin. (2007), Dişlerle Zamanda Yolculuk, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • Özbek, Metin. (1984), “Roma Açık Hava Tiyatrosundan (İznik) Çıkarılan Bizans İskeletleri”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:21, 81-89.
  • Sönmez Sözer, Ç. - Sevim Erol, A. (2017), “Antik Toplumlarda Görülen Diş ve Çene Patolojilerinin Antropolojideki Önemi” MASROP E-Dergi 24-37.
  • Yaşar, Zehtiye F. (2007), Adli Dental Antropoloji: Dental Antropoloji Açısından Minnetpınarı ve Güllüdere Toplumlarının Dişlerinin Karşılaştırmalı Analizi Doktora Tezi Ankara.
  • Yılmaz, Selim Erdal. (1992), İznik Geç Bizans Topluluğunun Demografık Analizi VIII. Arkeometri Sonuçları Toplantısı 25-29 Mayıs, 243- 259.