SİNEMADA ANKARA KENTİNİN İZDÜŞÜMÜ: BİR KENTİ SİNEMA ÜZERİNDEN OKUMA DENEYİMİ

Cumhuriyet ile şekillenen Ankara kentinin mimarisine, mimarlık kültürüne dair sinema filmleri üzerinden okumalar yapmak fikrinden yola çıkan bu çalışmanın temel amacı, bir kentin zaman içerisinde geçirdiği değişim-dönüşümleri belirlemek ve vurgulamaktır. Bir diğer deyişle bu çalışmanın amacını; sinemanın gerçekliği kaydetme potansiyelinden hareketle; her biri Ankara kent silüetine, tarihine ve mimarisine dair birer belge niteliği taşıyan filmler üzerinden kentin mimarisine dair söz söylemeye çalışmak olarak da tanımlayabiliriz.  Bu amaçla kentin dönüşümüne kanıt/tanık olarak yararlanılan sinema filmlerindeki anlık görüntülerin çözümlenmesi bu çalışmanın özgünlüğünü ortaya koyar. Bu çalışma sanat tarihi, mimarlık tarihi, kent tarihi, sinema sanatı ve hatta kültür tarihi ile örüntülü olarak çok disiplinli bir çalışmadır.

___

  • ALPAGUT, Leyla. (2010), "Modernleşme Temsilinde Önemli Bir Yapı: İsviçreli Mimar, Ernst Arnold Egli ve Ankara Siyasal Bilgiler Okulu", Alternatif Politika, cilt 2, S.2, ss. 126-150.
  • AYDIN, Suavi- EMİROĞLU, Kudret-ÖZSOY, Ezgi- TÜRKOĞLU Ömer. (2005), Küçük Asya’nın Bin Yüzü: Ankara, Dost Kitabevi Yayınları, Birinci Baskı, Ankara.
  • DEMİRKOLLU, Ceyhun- GÜLMEZ, Nurettin. (2013), Bir İstihbarat Savaşı, Çiçero Olayı, CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:11, s.2 , ss. 414-429.
  • LÜLECİ Yalçın. (2014), Erken Cumhuriyet Döneminde Türkiye Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği Arasındaki Sanatsal İlişkiler: “Ankara: Türkiye’nin Kalbi” Belgeseli Örneği, İnsan&İnsan, S.2, s.s. 40-61
  • SARGIN, Güven Arif. (2005), “Ötekinin Gözüyle Ankara’yı Kurmak: Sovyet Propaganda Filmlerinde Devrimci Bellek Kaybı ve Anımsama, T. Şenyapılı (Ed.), Cumhuriyet’in Ankara’sı, (367-401). Ankara:ODTÜ yayıncılık.
  • TUNÇER Mehmet. (2001), Ankara(Angora) Şehri Merkez Gelişimi (14-20 YY), Kültür Bakanlığı Yayınevi, Ankara.
  • ÜNAL, S. Gülcan.(2015), Kentsel Kamusal Mekanların Dönüşümü: Ankara Atatürk Bulvarı, IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı - I, ss. 285-303.