DRAGOS ve HALİÇ METRO TOPLUMLARINDA VERTEBRAL ANOMALİ

Omurga iskeletin önemli bir kısmıdır ve temel eksenidir. Omurga, kanalı içindeki omurilik gibi çok önemli bir organın etrafını sararak onu koruma görevi yapar.  Omurgamız vertebraların üst üste dizilmesinden oluşmaktadır. Bu bağlamda vertebraların insan sağlığında çok önemli bir yeri vardır. Doğuştan ya da sonradan vertebralarımız da oluşabilecek her türlü farklılık vertebral anomalileri içinde değerlendirilir. Bu kapsamda İstanbul Arkeoloji Müzesinin 2001-2002 yıllarında Dragos ve Haliç Metro Geçiş köprüsü kazılarında ele geçen 42 bireye ait iskelet incelenmiştir. Dragos toplumunda; 18 cervical, 17 thoracal ve 4 lumbar olmak üzere 39 adet vertebra ile Haliç Metro kazısı bireylerine ait 36 cervical, 51 thoracal,36 lumbar olmak üzere, toplam 162 vertebra anomali açısından incelenmiştir. Dragos toplumunda osteofit, DISH ve osteoartrit ile Haliç Metro toplumunda osteofit, schmorl nodülü, vertebral ankylosis ve spina bifida saptanmıştır. 
Anahtar Kelimeler:

Paleopatoloji, Vertebral Anomali

___

  • Aufderheide, A.C. ve Rodriguez-Martin, C., (1998), The Cambridge Encyclopedia of Human Paleopathology, Cambridge University,
  • Jankauskas, R., (2003), The Incidence of Diffuse Idiopathic Skeletal Hyprostosis And Social Status Correlations in Lithuanian Skeletal Materialis. International Journal of Osteoarchaeology 14: 82-97.
  • Ortner, D. J., & Putschar, W. G. J., (1985), Identification of pathological conditions in human skeletal remains. Washington DC: Smithsonian Institution Press.
  • Rajani Singh (2010,) “Classification, Causes and Clinical Implications of Sacral Spina Bifida Occulta in Indians”, Basic Sciences of Medicine 2013, 2(1): 14-2.
  • Resnick D, Niwayama G., (1976), Radiographic and pathologic features of spinal involvement in diffuse idiopathic skeletal hyperostosis (DISH). Radiology. Jun;119(3):559-68.
  • Robert C.ve Manchester K., (1995), The Archaelogy of Disease, secand edition, Cornell university press, New York.
  • Robert W. Mann And Davıd R. Hunt (2005), Photographıc Regıonal Atlas Of Bone Dısease: A Guide to Pathologic and Normal Variation in the Human Skeleton. Publısher, Ltd., Illinois
  • Rothschild BM.ve Martin L., (1992), Paleopathology Disease in the Fossil Record, CRC Press, U.S.A.