BİLİNÇLİ FARKINDALIK İLE PSİKOLOJİK KIRILGANLIK İLİŞKİSİNDE UTANGAÇLIĞIN ARACI ROLÜ

Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalıkları ile psikolojik kırılganlıkları arasında utangaçlığın aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 299 (176’sı kadın ve 123’ü erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Psikolojik Kırılganlık Ölçeği ve Gözden Geçirilmiş Cheek ve Buss Utangaçlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Ayrıca bootstrapping işlemi de uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre bilinçli farkındalık psikolojik kırılganlık ve utangaçlık ile negatif yönde ilişkiye sahiptir. Yapısal eşitlik modellemesi sonucunda, üniversite öğrencilerinde utangaçlığın bilinçli farkındalık ile psikolojik kırılganlık arasında kısmi bir aracı role sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bootstrapping işlemi de bu kısmi aracılığın anlamlı olduğuna yönelik ek kanıt sağlamıştır. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalık düzeyleri arttıkça utangaçlık düzeyleri azalabilmekte ve bu azalma ile psikolojik kırılganlık düzeyleri de düşebilmektedir. Aynı zamanda bilinçli farkındalığın artması doğrudan da psikolojik kırılganlık düzeyini düşürebilmektedir. 

___

  • AKAIKE, H. (1987). Factor analysis and AIC. Psychometrika, 52(3), 317-332.
  • AKIN, A., & EKER, H. (2011). Turkish version of the Psychological Vulnerability Scale: A study of validity and reliability. 32th International Conference of the Stress and Anxiety Research Society’da sunulmuştur, 18-20 Temmuz, Münster, Almanya.
  • ARANA, D. (2006). The practice of mindfulness meditation to alleviate the symptoms of chronic shyness and social anxiety. Yayınlanmamış doktora tezi. Kaliforniya: Institute of Transpersonal Psychology.
  • BAER, R. A., SMITH, G. T., HOPKINS, J., KRIETEMEYER, J., & TONEY, L. (2006). Using self-report assessment methods to explore facets of mindfulness. Assessment, 13(1), 27-45.
  • BROWN, K. W., & RYAN, R. M. (2003). The benefits of being present: mindfulness and its role in psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 84(4), 822-848.
  • BROWNE, M. W., & CUDECK, R. (1993). Alternative ways of assessing model fit. Sage Focus Editions, 154, 136-136.
  • BUSS, A. H. (1986). Two kinds of shyness. İçinde R. Schwarzer (Ed.), Self-related cognition in anxiety and motivation (ss. 65-75). New Jersey: Larences Erlbaum Associates Inc.
  • BUSS, A. H. (1980). Self-Consciousness and Social Anxiety. San Francisco: Freeman.
  • CASPI, A. (2000). The child is father of the man: Personality continuities from childhood to adulthood. Journal of Personality and Social Psychology, 78, 158–172
  • CHEEK, J. M., & BRIGGS, S. R. (1990). Shyness as a personality trait. İçinde W. R. Crozier (Ed.), Shyness and embarrassment: Perspectives from social psychology (ss. 315–337). Cambridge: Cambridge University Press.