Oil Pipeline Projects through Turkey during the Suez Canal Crisis in 1956

Soğuk Savaş döneminde Orta Doğu petrolünün kontrolü ve Batıya taşınması Batılı güçler için hayati bir önemdeydi. 1956 yılında Süez Kanalı'nın millileştirilmesi sonucu İngiltere ve Fransa'nın desteği ile İsrail'in Mısır'a saldırması Orta Doğu petrolünün güvenli bir şekilde taşınmasını engellese de nihayetinde kriz son buldu ve petrolün güvenli bir şekilde akışı sağlandı. Kriz sırasında Batılı güçler petrolün akışını korumak için farklı yollar aradılar ve bu yollardan birisi olarak da Türkiye'den petrol boru hattı geçirilmesi düşüncesin değerlendirildiler. Her ne kadar bu değerlendirmeler uygulamaya konulmamış olsa da Batılı güçlerin petrol konusunda Türkiye ve Orta Doğu'nun diğer ülkeleri ve petrol şirketlerine yönelik politikalarını yansıtmaktadır. Bu çalışma petrol boru hatları ile ilgili gelişmeleri analiz ederek petrolün akışında söz sahibi olan aktörlerin dostluk veya düşmanlık ayırımı yapmadan değişen çıkarları ve bakış açılarının petrol boru hatları projelerinin pazarlıklarını ve sonucunu belirlediği tezini sunmaktadır

1956 Süez Kanalı Krizi Döneminde Türkiye'den Geçmesi Planlanan Petrol Boru Hatları

The control and transportation of Middle East oil to the West was of vital importance for the Western powers during the Cold War. The nationalization of the Suez Canal in 1956 and the Israeli attack on Egypt, which was supported by the UK and France, impeded the secure transportation of Middle East oil. The crisis was overcome, and the secure transfer of oil continued at the end. However, the Western powers were in search of additional ways to protect the flow of oil, and oil pipeline projects through Turkey were formulated and discussed, which reflected the policies of Western powers and other related actors toward Turkey and other Middle East states and oil companies regarding the oil issue, although these projects were not realized. This study analyzes the developments regarding these oil pipeline projects, and argues that the changing interests and perceptions of these actors, regardless of alliances or hostilities among them, shaped the pipeline project negotiations and the ultimate results

___

  • Aydemir, Şevket Süreyya. İkinci Adam 1950-1964. İstanbul: Remzi Kitabevi, 2010.
  • Boratav, Korkut. Türkiye İktisat Tarihi 1908-2005. Ankara: İmge Kitabevi, 2005.
  • Fawcett, Louis. International Relations of the Middle East. Oxford: Oxford University Press, 2005.
  • Foreign Relations of the United States (FRUS) Documents.
  • Gaddis, John Lewis. We Now Know: Rethinking Cold War History. Oxford: Oxford University Press, 1998.
  • Golan, Galia. Soviet Policies in the Middle East: From World War II to Gorbachev. Cambridge: Cambridge University Press, 1990.
  • Goldschmidt, Arthur. A Concise History of the Middle East. Boulder: Westview Press, 2002.
  • Kazgan, Gülten. Tanzimat'tan 21.Yüzyıla Türkiye Ekonomisi. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006.
  • Keyder, Çağlar. Türkiye'de Devlet ve Sınıflar. İstanbul: İletişim Yayınları, 2010.
  • Leffler, Melvyn and Odd Arne Westad (eds.). The Cambridge History of the Cold War. Cambridge: Cambridge University Press, 2011.
  • Little, Douglas. American Orientalism: The United States and the Middle East since 1945. Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 2002.
  • Pamuk, Şevket. Osmanlı'dan Cumhuriyete Küreselleşme, İktisat Politikaları ve Büyüme. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.
  • Public Record Office (PRO) FO Documents.
  • Sorenson, David S. An Introduction to the Modern Middle East. Boulder: Westview Press, 2008.