Portföy yönetimi ve portföy seçimine yönelik uygulama

Tüm karmaşık problemlerde olduğu gibi portföy yönetiminde de kararların verilmesi zordur ve uzun bir süreç gerektirir. Bunun nedeni, yatırımcının kriterlerine uygun portföylerin oluşturulmasında çok fazla sayıda ve karmaşık yapıda verileri kullanarak, istenilen özelliklere sahip portföylerin seçiminin zorluğudur. Bu çalışmada çeşitli sektörlerden alınan portföylerin beş yıllık değerleri ortalama, standart sapma ve kovaryanslar hesaplanmıştır. Bilindiği gibi,menkul kıymetlere yatırım belirli amaçları gerçekleştirmek için yapılmaktadır.Her ne kadar portföy belirli menkul kıymetlerden oluşsa da bu kıymetler arasında bir ilişki olduğundan,portföy kendine öz ölçülebilir nitelikleri olan bir varlıktır. Bu sebeple aralarındaki korelasyonlar hesaplanmış, ayrıca portföy yöneticisinin piyasada alacağı risk değerleri de göz önünde bulunarak değişik sayıda iterasyonlar ile yöneticiye kriterlerine göre alternatifli portföy çeşitlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmada Microsoft Excel'de makrolar kullanılmıştır. Sonuçta, yatırımcının karar vermesine yardımcı olacak senaryolar elde edilmiştir.

In portfolio management, giving a decision is a hard and long process like any other complex problems. The hardness in giving a decision, comes from the difficulty in selection of the portfolio that fits the decision makers criteria, meeting a great amount of complex data. In this study, various portfolios are taken from different sectors. Using five years data's, mean, standard deviation and their covariance matrix is calculated. With respect to portfolio manager's thoughts, the risk free rate is taken. This study is done by Microsoft Excel macros. Finally, scenarios are obtained for helping investor's decisions.

___

[1] Ertuna, I.O., "Yatırım ve Portföy Analizi (Bilgisayar Uygulama Örnekleriyle)",Boğaziçi Üniversitesi, 9-27,39-59

[2] Ceylan, Ali , "Borsada Uygulamalı Portföy Yönetimi" ,BURSA, 12-31, 1995

[3] Güngör, Z. "Yatırım Yönetimi Ders Notları" Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ankara ,2003

[4] Akmut, O., Sermaye Piyasası Analizleri ve Portföy Yönetimi, Ankara,. 36-52,92-103,1989

[5] Markowitz, H., "Portfolio Selection", Journal of Finance, Vol 7, 77-91,1952.

[6] Elton, E.J., Gruber, M.J., Modern Portfolio Theory and Investment Analysis, New York, Wiley, 1995.

[7] Chang, T., Meade, N., Beasley, J.E., Sharaika, Y.M., "Heuristic for Cardinality Constrained Portfolio Optimization" , Computers & Operation Research, 1271-1302, 2000.

[8] Bienstock, D., "Computational Study of a Family Mixed-Integer Quadratic Programming Problems", Mathematical Programming, Vol 74, 121-140,1996.

[9] Sprenza, M.G., "A Heuristic Algorithm for A Portfolio Optimization Model Applied to Milan Stock Market", Computers&Operations Research, 433-441,1996.

[10]Mansini, R., Sprenza, M.G, "Heuristic Algorithms for the Portfolio Selection Problem with Minimum Transaction Lots", European Journal of Operational Research, 219-233,1999.

[11]Kellerer, H., On Selection a Portfolio with Fixed Costs and Minimum Transaction Lots, Working Paper, Dip. Di Metodi Quantitative Universita di Brescia, 1997.