Simental Irkı Bir Buzağıda Çoklu Ürogenital Sistem Anomalisi

Bu olgu sunumunda; bir buzağıda çoklu ürogenital sistem anomalisi olarak bilinen ve atresia ani et vulva, kloaka oluşumu, vaginal ektopi ve koksigeal agenesiyi içeren olgunun tanımlanması ve sağaltım sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Olgumuzu kuyruk yokluğu ve perineal bölgede bir kitle şikâyeti ile kliniğimize getirilen simental ırkı, 2 günlük bir buzağı oluşturdu. Yapılan klinik muayenede; atresia ani, atresia vulva ve perineal bölgede yaklaşık 8x10x25 cm büyüklüğünde fluktuan bir kitle saptandı. Kitle sedasyon ve lokal infiltrasyon anestezisi eşliğinde cerrahi olarak ekstirpe edildi ve histopatolojik incelemede vagina mukozası ile uyumlu non-keratinize çok katlı yassı epitelyum belirlendi. Postoperatif dönemde hayvanın sorunsuz bir şekilde defakasyon ve ürinasyonunu yaptığı belirlendi. Sonuç olarak; bu olgu sunumu ile benzer vakalar açısından klinik pratiğe ve literatüre katkı sağlanacağı düşünüldü.

Multi Urogenital System Anomalies in a Simmental Calf

The purpose of this case presentation was to describe multi organ anomalies, including atresia ani and vulva, cloacal formation, vaginal ectopy, and coccygeal agenesis, in urogenital system of a calf, and to evaluate the results of the treatment. The case material was a 2-day old Simmental calf brought to the clinic with complaints of a mass at the perineal area and the lack of tail. Clinical examination revealed atresia ani, atresia vulva and a fluctuant mass sizing 8x10x25 cm at the perineal region. Under sedation and local infiltration anesthesia, the mass was surgically extirpated and in histopathological examination it was determined non-keratinized stratified squamous epithelium, which complies with the vaginal mucosa histomorphology. In follow up, the animal was seen to defecate and urinate with no problems. In conclusion, the present case contributes to clinical practice and to the literature in terms of similar cases.

___

  • Aslan L, Karasu A, Gençcelep M, Bakır B, Alkan İ, 2009: Ruminantlarda konjenital anorektal anomali olgularının değerlendirilmesi. YYÜ Vet Fak Derg, 20, 1, 31-36.
  • Belge A, Gönenci R, Biricik HS, Ormancı S, 2000: Buzağılarda doğmasal anomali olguları. YYÜ Vet Fak Derg, 11, 2, 23-26.
  • Doğan H, Şındak N, 2013: Nizip ve köylerindeki buzağı, kuzu ve oğlaklarda anomalilerin insidansı ve bu olgularda bazı biyokimyasal değerlerin belirlenmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 2, 2, 61-66.
  • Durmuş AS, Çınar HN, 2011: A case of rectovaginal fistula, atresia ani and perosomus elumbus in a calf. FÜ Sag Bil Vet Derg, 25, 1, 43-47.
  • İşler CT, Altuğ ME, Gönenci R, Aytekin İ, 2016: Bir koyun işletmesinde görülen anomali vakalarının değerlendirilmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5, 1, 74-76.
  • Kılıç E, Öztürk S, Aksoy O, Özaydın I, Özba B, Dağ-Erginsoy S, 2005: Preputial aplasia, uretral diverticulum and distal uretral atrazia in kids. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 11, 1, 73-76.
  • Kılıç E, Özaydın İ, Aksoy O, Yayla S, Sözmen M, 2006: Multiple urogenital system anomalies in three calves. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 12, 2, 193-197.
  • Kılıç E, Baran V, Yayla S, Özen H, 2015: Bir tuj ırkı kuzuda atresia ani, atresia vulva ve rektovaginal fistül anomalisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 12, 3, 219-222.
  • Krishna H, Prasad VD, Rao M, 2009: Agenesis of vulva and terminal urethra with atresia ani et recti in a buffalo calf. Buffalo Bulletin, 28, 4, 165-167.
  • Shakoor A, Muhammad SA, Younus M, Kashif M, 2012: Surgical repair of congenital recto-vaginal fistula with atresia ani in a cow calf. Pak Vet J, 32 (2), 298-300.
  • Şındak N, Şahin T, Biricik HS, 2010: Urethral dilatation, ectopic testis, hypoplasia penis, and phimosis in a kilis goat kid. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 16, 1, 147-150.
  • Yayla S, Kılıç E, Baran V, Özen H, 2016: A case of congenital rectourethral fistula, urethral dilatation and segmental urethral agenesis encountered in a calf. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5, 1, 70-73.
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-717X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: HARRAN ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Köpekte Beynin 3 Tesla Manyetik Rezonans ile 3 Boyutlu Multiplanar Rekonstruksiyonu

Çağdaş OTO

Nöroprotektif Etkili Bir Flavonoid: Nobiletin

Filiz KAZAK, Metin ÇENESİZ, Murat YARIM, Gül Fatma YARIM, Sena ÇENESİZ

Sığırlarda Oküler ve Perioküler Tümörlerin Klinik ve Histopatolojik Değerlendirilmesi

Ünal YAVUZ, Nihat YUMUŞAK

Simental Irkı Bir Buzağıda Çoklu Ürogenital Sistem Anomalisi

Hasan ÖZEN, Vedat BARAN, Engin KILIÇ, Uğur AYDIN, Emin KARAKURT, Sadık YAYLA

Kısırlaştırılan Kedilerde Krom Pikolinatın Ağırlık Artışı, Morfometrik Ölçümler ile Kan Lipid ve Leptin Seviyelerine Etkisi

Öznur ASLAN, Kutlay GÜRBULAK, Kazım GÜVENÇ, Yücel ÇAM, Berrin KOCAOĞLU GÜÇLÜ, Fatma UYANIK

Yaş Domates Posasına Farklı Düzeylerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Silaj Kalitesi ile İn Vitro Sindirim Üzerine Etkisinin Araştırılması

Nihat DENEK, Halim Gökhan SARGIN

Bir Köpekte Kuyruk Yakalama Davranışına Bağlı Olarak Oluşan Kuyruk Yaralanmasında Trombositçe Zengin Plazma (TZP) Uygulaması

Metin ÇENESİZ, Duygu DALĞIN, Taylan ÖNYAY, Yücel MERAL

Ratlarda Parasetamol ile Oluşturulan Hepatotoksisite Üzerine Taraxacum officinale Etanol Ekstraktının Etkisi

Betül APAYDIN YILDIRIM, Esra AKTAŞ ŞENOCAK

Sığırlarda Ahır Zemin Tiplerinin Ayak Hastalıkları ve Tırnak Deformasyonları Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Mehmet Cengiz HAN, Eren POLAT, Aydın SAĞLIYAN

In Vitro Sitotoksisite Testleri

Orhan TOKUR, Abdurrahman AKSOY