Derinin tümöral lezyonlarının değerlendirilmesi: retrospektif çalışma

Amaç:Derinin tümöral lezyonları sıklıkla klinik olarak birbirine benzemektedir. Çoğu kez patolojik olarak tanı alması gerekmektedir. Dermatoloji polikliniğine başvuran ve eksize edilmesi gereken tümoral lezyonların patolojik çeşitliliği klinik görünüm ile beraber değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod:Polikliniğimize tümöral lezyon şikayeti ile başvuran ve eksize edilmesi gereken 60 hastanın patolojik tanısı retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular:En sık tespit edilen tümöral lezyonlar epidermal kist (%20) iken ikinci sırada trikilemmal kist (%10) yer almaktaydı. Bazal ve skuamöz hücreli kanserler eşit oranda (%6,7) saptandı. Nadir görülen tömörlerden olan bazoskuamöz kanser, kaposi sarkomu, kondroid siringom ise birer hastada (%1,6) gözlendi.Sonuç:Her ne kadar tümöral lezyonların bazılarına inspeksiyon ile tanı konulsa da bir çok lezyon klinik olarak birbirine benzediğinden patolojik tanının da konulması gerekmektedir. Dermatologların bu kitleleri kendilerinin cerrahi olarak eksize etmesi hem ayırıcı tanının geliştirilmesine hem de mesleki eğitimine katkıda bulunabilir.

Evaluation of tumoral lesions of the skin: a retrospective study

Background: Cutaneous tumoral lesions are often clinically similar. Often it need to be diagnosed pathologically. The aim of this study was to evaluate together with the clinical appearance the pathologic diversity of the tumoral lesions need to be excised and that were admitted to the dermatology polyclinic. Methods: We were retrospectively evaluated the pathological diagnosis of 60 patients who were admitted to our outpatient clinic with complaints of tumoral lesions. Results: The most common tumoral lesions were epidermal cyst (20%) and trichilemmal cyst (10%). Basal and squamous cell carcinomas were equally revealed (6.7%). Basosquamous cancer, Kaposi’s sarcoma and chondroid syringoma, which are rare tumors, were observed in one patient (1.6%). Conclusions: Although some tumoral lesions are diagnosed by inspection, many lesions are similar to each other clinically, so pathologic diagnosis is needed. Surgical excision of these masses of dermatologists may contribute to both the development of differential diagnosis and occupational training.

___

  • 11. Ayhan E, Ertugay O, Gundogdu R.Three different dermoscopic view of three new cases with pilomatrixoma. Int J Trichology. 2014;6:21-2.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9623
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dental travmada kullanılan farklı splint tiplerinin periotest yöntemi ile değerlendirilmesi

Mehmet Sinan DOĞAN, Abdulsamet TANİK, Ahmet ARAS, Osman ATAŞ, Abdullah Emre KARAALİ, Ayşe GÜNAY

Mandibuler retromolar kanal ve foramenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

Nihat LAÇİN, Birkan TATAR, İlknur VELİ, Emre AYTUĞAR

Editöre Mektup Trisiklik Antidepresan Zehirlenmeleri

Ömer SALT, Mustafa Burak SAYHAN

Kulak Burun Boğaz Hekimlerine Yapılan Konsültasyon Nedenleri ve Sonuçları: Retrospektif bir Analiz

Serkan KAYABAŞI, Fatih GÜL

Koagülasyon testlerinde optik ve mekanik pıhtı yöntemlerinin karşılaştırılması

Esin AVCI, Mügan ERCAN, Onur BAHÇECİ, Şahika ÖZEN

Açık Parsiyel Nefrektomi Deneyimlerimiz ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Erbay TÜMER, Mehmet Eflatun DENİZ, Umut ÜNAL, Güçlü GÜRLEN, Adem ALTUNKOL, Nevzat Can ŞENER, Zafer Gökhan GÜRBÜZ

Lokalize Prostat Kanserli Hastalarda Aktif Kriterler Mevcut Kriterler Uygun mu?

Yiğit AKIN, Sacit Nuri GÖRGEL, Osman KÖSE, Esra Meltem KOÇ, Yüksel YILMAZ, Serkan ÖZCAN, Enis Mert YORULMAZ

Kardiyopulmoner bypass sırasında akciğer ventilasyonunun total oksidatif durum, total antioksidan kapasite ve oksidatif stres indeksine etkisi

Mahmut PADAK, Mustafa GÖZ, Reşat DİKME, Mehmet Salih AYDIN, İsmail KOYUNCU, Ömer GÖÇ

Obez Adolesanlarda Tiroid Hormon Düzeyleri ve Vücut Kompozisyon Değerlerinin İncelenmesi

Sedat BULUT, Selçuk AKIN, İhsan ÇETİN, Elif DEĞİRMEN, Umut DURAK

Harran Üniversitesi Gastroenteroloji Kliniğinde Özofagogastroduodenoskopi Yapılan Olguların Demografik Verilerinin Analizi: 5 Yıllık Seri (Özofagogastroduodenoskopi Sonuçlarımız)

Zehra CEVHERİ AĞAN, Çiğdem CİNDOĞLU, Veysel AĞAN, Ahmet UYANIKOĞLU, Necati YENİCE