Nurettin Topçu'nun Eğitim, Öğretmen ve Okul Anlayışına Eleştirel Bir Bakış

Eğitim, öğretmen ve okul kavramlarına yüklediği milliyetçi mukaddesatçı söylemle dikkat çeken Nurettin Topçu’nun düşüncelerinin dayandığı Hareket Felsefesi, bu düşüncelerin şekillenmesinde temel rol oynamıştır. Topçu’nun eğitim anlayışına etki eden Hareket Felsefesi, her ne kadar bazı tasavvuf akımlarına benzese de varlık, irade ve ahlak gibi kavramların inşasında doğrudan bu felsefenin kurucularının etkisi altındadır. Bu nedenle, eğitim anlayışı bu felsefenin temel düşüncelerinden etkilenerek inşa edilmiştir. Eğitim, okul ve öğretmen kavramlarının içeriği de doğrudan bu felsefeden etkilenmiştir. Bu makalede, Topçu’nun eğitim ile ilgili yazıları esas alınarak eğitim, öğretmen ve okul kavramlarına yüklediği manalar incelenmiş ve ülkemiz özelinde eğitime nasıl baktığı irdelenmiştir. Böylece, Topçu’nun, düşüncelerinin dayandığı Hareket Felsefesi ve eğitim meselesine bakışı ile bu yaklaşımın günümüz eğitim meselelerini çözebilme kabiliyetinin daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır.

A critical review of Nurettin Topçu’s understanding of Education, Teacher and School

Nurettin Topçu draws attention because of national and holy characteristics of his educational views based on the action philosophy which played the most important role to construct the ideas. Despite being similar to some mystical approaches, the action philosophy on which the construction of existence, will and ethics are based, is directly influenced by the leading action philosophers. As a consequence, Topçu’s educational views are under the effect of these philosophers. Concepts of education, school and teacher  are also constructed by this philosophy. In this study, Topçu’s views on education, school and teacher is reviewed and his aspect of education is criticized in connection with today’s educational issues. The search is based on his writings on education. The main purpose of the study is to summarize Topçu’s views on education, teacher and school influenced by his action philosophy and to determine its capability to solve today’s educational issues.

___

  • Gündoğan, A.O . (2006).Topçu ve hareket felsefes i. H ece Dergisi, (Topçu Özel Sayısı), Yıl: 10, Sayı: 109.
  • Gündüz, M. (2015). Muhafazakâr-Modernist bir cumhuriyet aydını: Nurettin Topçu’nun eğitim görüşleri. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, Özel Sayı, 45-88.
  • Kara, İ. (2009). Ahlâk davasına adanmış bir ömür: Nurettin Topçu. İş Ahlakı Dergisi, Cilt 2, Sayı 4, 89 – 101.
  • Kara, İ. (Ed.). (2009). Nurettin Topçu. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Topçu, N. (2017).İsyan ahlâkı. (Tercüme: Mustafa Kök-Musa Doğan). İstanbul: Dergâh Yayınları, 22.Baskı.
  • Topçu, N. (1997). Türkiye’nin maarif davası. ( Haz. Ezel Erverdi-İsmail Kara). İstanbul: Dergâh Yayınları, 3. Baskı.
  • Topçu, N. (2004). İradenin davası / devlet ve demokrasi. (Haz. Ezel Erverdi-İsmail Kara), İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Topçu, N. (2006). Var oluş felsefesi, hareket felsefesi. ( Haz. Ezel Erverdi-İsmail Kara). İstanbul: Dergâh Yayınları, 2. Baskı.
  • Utku, A.(2016).Nurettin Topçu: İtaatkârlık ve isyan bir inanç psikolojisi taslağı. Temaşa, Sayı 5, 33-48.