Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezlerinde Çocuk Gelişimcinin Yeri ve Önemi

Ergen dostu sağlık hizmetleri bulunabilir, ulaşılabilir, yaklaşılabilir, kabul edilebilir, uygun ve ödenebilir olmalıdır. Sağlık hizmetlerinin ergenler tarafından kabul edilebilir, yaklaşılabilir ve uygun bulunabilmesi ise hizmetlerin sunulduğu ortamın onlar için hazırlanmış olmasına ve hizmeti sunanların da onlara özgü sağlık gereksinimleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olmasına bağlıdır. Ergenlik döneminde verilecek sağlık hizmetlerinin önemli bir parçasını gelişimsel ve psikososyal değerlendirme oluşturmaktadır. Sağlık merkezine başvuran ergene sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler bir arada sunulabilmelidir. Bu nedenle ergen dostu sağlık merkezlerinde hekim ve hemşirenin yanı sıra çocuk gelişimci, diyetisyen, psikolog ve sosyal çalışmacı da bulunmalıdır. Ergenlik dönemi gelişimin en hızlı olduğu dönemler arasında olduğu için gençlerin ve ailelerinin bu dönemde karşılaştıkları sorunlara yardımcı olacak uzman kişilerin desteğine olan ihtiyaçları da fazladır. Gençlerin yaşadığı değişiklikler, içinde bulundukları ruh hali ve gelişim özellikleri de göz önüne alınarak yapılan danışmanlık, gençlerin sorunlarına çözüm üretmede daha faydalı olacaktır. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında çocuk gelişimcinin Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezleri için önemli ve vazgeçilemez meslek elemanları arasında olduğu sonucuna varılmaktadır.

Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezlerinde Çocuk Gelişimcinin Yeri ve Önemi

Adolescent friendly health services should be accessible, approachable, acceptable, appropriate and affordable. The state of health centers are being found acceptable, approachable and appropriate by adolescents if is directly related with being designed for them and have health professionals with necessary knowledge and skills on special health needs of adolescents. An important part of health care services which is given in the adolescence period is consistituted by developmental and psychosocial assessment. In these health centers, both medical and social services should be offered to the adolescents. Thus, child development specialists, dietician, psychologists and social workers should be working other than physicians and nurses in adolescent friendly health centers. As adolescence per,od is among the most rapid periods of developmen, the neen for young people and their families’ getting support of the expers that will help than on problems faced in this period is really much. The consultation made with respect to the changes the youth experienced, their mood and developmen qualities will be more beneficial in dealing with their problems. When all these cases are evaluated, it is concluded that child development specialist is important and indispensable among professionals groups for the Youth Counseling and Health Services Centers.

___

  • Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezlerinde Çocuk Gelişimcinin Yeri ve Önemi
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİSİ VE EMPATİ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ

Ayşe DOST

12-24 Ay Aralığında Bebeğe Sahip Annelerin Motor Gelişim Sürecine İlişkin Görüşleri

Gökçe HAFIZOĞLU, Didem EMRE BOLATBAŞ, Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI

Sağlıklı Kadınlarda Yoga-Pilates Programının Denge Üzerine Etkisi: Pilot Çalışma

Esra Atılgan, Başak Polat, Amine Ataç

HASTANEDE GÖREV YAPAN ÇOCUK GELİŞİMCİLERİN ÇALIŞMA KAPSAM VE KOŞULLARININ İNCELENMESİ

Tuğba Karaaslan, Taşkın Taştepe, Aysel KÖKSAL AKYOL

Hemiparetik Çocukların Statik ve Dinamik Ekstremite Asimetrisinin İncelenmesi

M Yazıcı, A Livanelioğlu, Y Yakut

Multiple Sklerozlu Bireylerde Enerji Koruma Eğitiminin Yorgunluğa ve Aktivite Performansına Etkisi

Sezen TURUNÇ, Gamze EKİCİ, Elif Nur KASKIR

Üst Ekstremite Yaralanması Olan Bireylerde Kol, Omuz Ve El Sorunları Anketi (DASH) İle Lawton Günlük Yaşam Aktiviteleri Anketi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Özge Buket CESİM, Orkun Tahir ARAN, Burcu Semin AKEL, Çiğdem ÖKSÜZ

Türkiye’de Sağlık Alanında Öğrenci Olmak

Feza Anıl

Hemşirelik Öğrencilerinin Öz-Duyarlıkları ve Hemşirelik Mesleğine İlişkin Düşünceleri

Funda ÖZPULAT, Nevin GÜNAYDIN

Bazı Ülke Örnekleri İle Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım: Türkiye’de Hemşirelik Eğitimi Standartları Nasıl Sağlanabilir?

Funda Özpulat