PAZARLAMA YÖNETİCİLERİ İÇİN YASAL DIŞ ÇEVRE BOYUTUNDA ÖNEMLİ BİR YENİLİK:3984 SAYILI RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYINLARI HAKKINDA KANUN

Pazarlama yöneticileri tarafından kontrol edilemeyen dış çevre değişkenleri arasında yer alan yasal çevre boyutunda ülkemizde önemli değişilikler olmuştur. Bu değişikliklerin birisi de , işletmelerin hedef pazarları ile iletişim kurmasını sağlayan radyo televizyon reklamlarının yayınları ile ilgilidir. 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ve adı geçen kanun hükümleri uyarınca düzenlenen, Radyo Televizyon Kuruluşları Reklam ve Yayın İlkeleri Usulleri ile Reklam Gelirleri Üst Kurul Paylarının Ödenmesi Hakkşnda Yönetmelik, pazarlama yöneticilerinin doğrudan ilgi alanları içinde yer almaktadır. Reklam yayın, ilke ve usulleriyle ilgili yasal düzenlemelerle, tüketici ve rekabet onamının korunması sağlanmaya çalışılmış, ancak, yasal düzenlemelerde haksız ve aklatıcı reklamın olumsuz etkilerini silecek düzeltici reklama yer verilmeyerek önemli bir fırsat kaçırılmıştır. Diğer taraftan, Radyo. ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yayıncı kuruluşlara gönderilen uyarılar dikkate alındığında, uyarıların Ülke genelinde yayın yapan kuruluşlar ile sınırlı kaldığı ve Kanunun henüz gerektirdiği katılıkta uygulanmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.

___

  • Assael Henry (1990), "Marketing Principles and Strategy”, The Dryden Press,Orlando.
  • Azizg Aysel (1994), '13984 Saylll Radyo ve Televizyon Yasast', Ankara Boddewyn, O.J. (1982), "Advertising Regulation in the 1980s: The Underlying Global Forcesn, Journal of Marketing, Volume:46, Winter.
  • Cohen, Dorothy (1982), "Unfairness in Advertising Revisited", Journal of Marketing, Volume:46, Winter.
  • Dibb Sally, Lydon Simkin, William M. Pride, O.C. Ferrell (1994), "MarketingËConcepts and Strategies", Second European Edition, Houghton Mifflin Company, Boston.
  • Ford, Gary T, John E. Cabfee (1986), "Recent Developments in FTC Policy on Deception", Journal of Marketing, Volume:50, July.
  • Gölep Celal (1983), "Ticaret Hukuku Aç'stndan Aldattct Reklamiara Karss Tüketicinin Korunmasl", Banka ve Ticaret Hukuku Arastırrna Enstitüsü Yayın No:1491 Ankara.
  • Maziz, Michael B., Richard Staelin,Howard Beales, Steven Salop (1981), CA Framework for Evaluating Consumer Information Regulation" Journal of Marketing, Volume:45, Winter.
  • Shimpt Terence A-(1990), "Promotion Management and Marketing Communications", Second Edition, The Dryden Pressi Orlando.
  • Teeter, Jr. r Dwight L, Don R. Le Duc (1992), "Law of Mass Communications-Freedom and Control of Print and Broadcast Media", Seventh Edition, The Foundation Press, Westbury:New York.
  • "United States Code Annotated, Title 15, Commerce and Trade" Sections 21 to 77, West Publishing Company, St. Paul
  • Wilkie, William, Dennis L. McNeill, Michael B.Mazis (1984), "Marketing's Scarlet Letter: The Theory and Practice of Corrective Advertising"ï Journal of Marketing, Volume:48, Spring.
  • Yedinci Bes Ylllik Kalk;nma Plant, Bilgisayar, Enformasyon ve Haberle;me Politikalart Öze[ lhtisas Komisyonu, Kitle Iletisimi Alt Komisyonu, "Avrupa Sintrötesi Televizyon Sözleşmesi.