HİZMET PAZARLAMASI SORUNLARINA "FRANCHISING” ÇÖZÜMLERİ

Hizmet işletmeleri de, geleneksel mal üreten. işletmeler gibi pazarlama faaliyetlerini ulusal sınırların dışına taşıyabilir, diğer ülkelerde yaşayan tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarım tatmin edebilirler. Hizmet işletmeleri tarafmdan- gerek uluslararası pazarlara giriş ve gerekse uluslararası pazarlardaki yoğunlukların arttırma doğrultusunda önemli bazı avantajlara sahip olması nedeniyle, sık tercih edilen bir altematif strateji de franchising ' tir. Diğer taraftan, hizmetleri geleneksel mallardan - farklılaştıran özellikleri dikkate alındığında, hizmet işletmeleri tarafindan pazarlama sorunlarının çözümü doğrultusunda farklı stratejilerin uygulanması gerektiği onaya çıkacaktır. Hizmet pazarlaması literatürünün. hizmetleri geleneksel mallardan ayıran pazarlama sorunlarının çözümü doğrultusunda önerdiği hemen tüm stratejiler, franchising sisteminin özünde bulunmaktadır. Buna göre, franchising hizmet işletmeleri için önemli avantajlar içeren bir uluslararasılaşma veya uluslararası pazarlarla yoğunlaşma yolu olmasının yanısıra faaliyetlerin götürüldüğü ülkelerde, hizmetlerin özelliklerinden kaynaklanan pazarlama sorunlarının çözümünde de etkili bir strateji olarak yorumlanabilir.

___

  • Acheson, D ve N. Wicking (1994); "Fasi Food Franchising and Finance” Bali, Stephen (Ed.): Fast Food Operations and Their, Stanley Thomes Ltd., Cheltenham.
  • Andersm, Otto (1993), "On the Intenatİona1İzatİon Process of Fİms: A Critical Analysis", Jownad UfNngernmional Business St«dies, Volume: 24, No: 2, Second Quarter.
  • . . . . .