HAFTALIK BORSA DERGİLERİNDEKİ UZMAN GÖR ÜSLERİN HİSSE SENETLERİ PERFORMANSLARINA ETKİLERİ

Etkin piyasalarda, haberler çok hull bir biçimde yayılmakta, yatırımcılar pazardaki her gelişmeden ve spekülatif bilgiden aym anda haberdar olarak kendilerini bu gelişmelere göre ayarlamakta ve normalin üzerinde bir getiri elde edememektedir. Buna rağmen çeşitli gelişmiŞ ülkelerde yapılan çalışmalarda, o piyasalarda bile u.mıanlarca tavsiye edilen hisse senetlerinin yatırımcılara zaman zaman yüksek getiri sağladığı saptanmıştır.Bu çalışmada 1993-1994 döneminde, yatırımcıların haftalık borsa dergilerinden yapılan tavsiyelere göre yatınm kararı verip vermedikleri araştırılmış ve bu dergilere göre hisse senedi alındığında, normalin üzerinde getiri elde edilip edilmediği incelenmiştir. Bu amaçla yatırımcılara yönelik bir anket çakışması yapılmış, ayrıca ekonometrik bir model kurularak, dergilerde hisse senetleri tavsiye edildikten sonra önceden tahmin edilen getiri ile gerçek getiri arasında istatisüksel olarak anlamlı bir fark, başka bir deyişle tahmin hatası olup olmadığ araştırılmıştır. Uygulanan anketin sonuçlara göre, yatırımcıların en temel bilgi kaynağı aracı kurumlarda çalışan uzmanlardır. Haftalık dergilerde yapılan tavsiyeler ikinci sıradadırlar. Yatırımcıların çoğunluğu, bu dergilerdekitavsiyelere göre yatırım yapıldığında normalin üzerinde getiri elde edebileceklerine inanmamaktadırlar, hatta bu dergilerdeki tavsiyeleri yapanların zaman zaman yapay fiyat oluşturmak isteyen spekülatörlere alet olduklarına inanmaktadırlar

___

  • Beneish, M. D, "Stock Prices and the Dissemination of Analysts' Recommendations", Journal cfBusiness, Cilt 64, No.3, 1991.
  • Bjerring, J. H., Lakonishòk, J. ve Vermaelen, T., "Stock Prices and Financial Analysts' Recommendations", Journal ofFinance, Cilt xxxvm, No. I 1983. Brown, L. D. , Analysts' Forecasting Errors and Their Implications for Security Analysts: An Alternative Perspective" Financial Analysts Journal , Ocak-Şubat 1996.
  • Colker, S. "An Analysis of Security Recommendations by Brokerage Houses", Quarterly Review bfEconomics and Business, Cilt 3, Yaz 1963.
  • Dreman, D. N. ve Berry, M.A., "Analysts' Forecasting Errors and Their Implications for Security Analysts", Financial Analysts Journal Ocak-Şubat 995.
  • Diefenback, Good is Institutional Brokerage Research" , Financial Analysts Journal, Ocak-Şnbat 1972.
  • Givoly, D. ve Lakonishok, J- *'Information Content of Financial Analysts' Forecast of Earnings: Some Evidence of Semi-Strong Inefficiency" Journal of Accounting and Economics,CiIt. I 1979.
  • Hirst, D. E., Koonce, L. ve Sixtiko, P.J., "Investor Reactions to Financial Analysts' Research Reports", Journal of Accounting Cilt 33, No.2, Sonbahar, 1995.
  • Harvard Business Review, Cilt 43, 1965.
  • Jacquillat, B. ve Gradin, Measurement of Analysts' Forecasts", Journal of Portfolio Management, Sonbahar, 1994.
  • Jansen, M.C. "The Performance of Mutual Funds in the Period 1945-1964", Journal of Finance, Cilt 23, 1968.
  • Lloyd Davies, P. ve Canes, J., "Stock Prices and the Publication of Second Hand Information", Journal of Business, Cilt 5 , 1978. Logue, D. ve Tuttle, D," Brokerage House Investment Advice", Financial Review, Cilt.8, 1973.
  • Mitchell, M. L. ve Mulherin, H. Impact of Public Information on the Stock Market" , Journal of Finance, Cilt XLIX, No-3, 1994.
  • Peterson, D. R. ve Peterson, P: PI, "Abnoçmal Retums and Analysts! Earnings Forecast Revisions Associated with the Publications of Stock Highlights by Value Line ùlvestment Journal of Financial Research, Cilt 18, No.4, 1995.