Hastanelerde Halkla İlişkiler: Sağlık Bakanlığı, Üniversite, SSK ve Özel Hastane Yöneticilerinin Halkla İlişkiler Uygulamalarına Yönelik Ampirik Bir Araştırma

Son yıllarda çeşitli nedenlerle hastaneler kaynak sıkıntısı çekmekte ve bunun sonucunda çevresel değişimlere ayak uydurmakta güçlük çekmektedir. Hastanelerin bu sorunu aşmasında yardımcı olacak yöntemlerden birisi de halkla ilişkilerdir. Çünkü toplumun beğeni ve desteğini kazanmış bir işletme kolay kolay yıkılamaz. İşletmeler gerek iç, gerekse dış çevreyle ve müşterileri ile olan ilişkilerini güçlendirmede, toplumda iyi bir imaj yaratmada ve müşteri bağımlılığını sağlamada, çevresel değişikliklerin izlenmesi ve çevre desteğinin sağlanmasında halkla ilişkiler tekniklerini yoğun olarak kullanmaktadırlar. Bu çalışmada Türkiye'de değişik kurumlara ait (Sağlık Bakanlığı, Üniversite, SSK ve Özel) hastanelerde halkla ilişkiler uygulamalarına ilişkin olarak hastane yöneticilerinin görüşleri belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır. Araştırma ile, 149 hastane yöneticisinden elde edilen anket sonuçlarına dayalı olarak, hastanelerdeki halkla ilişkiler uygulamaları yöneticilerin algılamalarına dayalı olarak analiz edilmektedir. Hastane yöneticilerinin çok önemli bir kısmı (%65) çalıştıkları hastanelerde toplumu ve ihtiyaçlarını tanımaya yönelik, (%71'i) ise faaliyetlerini çevreye tanıtmaya yönelik bir çabanın bulunmadığım ifade etmişlerdir.

Public Relations in Hospitals: An Empirical Study on Public Relations Practices of Hospital Managers of Ministry of Health, Social Insurance Institution, University and Private Hospitals

Hospitals have been, especially for recent years, suffering from lack of resources due to various reasons and therefore having difficulties to keep up with environmental changes. One of the techniques to help the hospitals to overcome this problem is PR practices. Any enterprise can not easily collapse if they receive the necessary support and approval from the community they serve. Enterprises have been heavily using PR techniques to improve their relations with both internal and external environments, their clients, to create a good image acceptable by the community, in following changes in their environment and in getting necessary community support. In this study, opinions of hospital managers, working for different hospitals belong to different institutions (Ministry of Health, Universities, SSK and Private), on PR practices of their hospital are compared and differences are analyzed. The data is collected from 149 hospital managers by using a questionnaire form. The majority of hospital managers (%65) stated that there is no effort for understanding the environment and the needs of the society, and (%71) of the managers also noted that the hospitals are not trying to promote their services to the public.

___

  • Acuner A.M., T Yalçın, S. Karagöz ve Ö.R. Önder (2002), Bazı Yönleri ile Halkla İlişkiler Çalışmalarının Değerlendirilmesi: Sosyal Sigortalar Kurumu Hastaneleri Örneği", 5. Ulusal Sağlık Kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempozyum Kitabı, 16-19 Ekim 2002, Eskişehir, 324-330.
  • Baskın, O., C. Aronoff ve D. Lattimore (1997), Public Relations : The Profession and the Practice, Boston: Me Graw Hill.
  • Çelik, E., (2000), "Özel Hastanelere Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Yeterliliği", (Lisans Bitirme Projesi), Başkent Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü, Ankara.
  • Doğan S. ve S. Kaya, (2004), "Aksaray'daki Sağlık Bakanlığı Hastane Yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi Konusundaki Algılan", H. Ü. Sağlık İdaresi Dergisi, 7(1), 65-83.
  • Efkins, F. (1998), Public Relations, (3.B.), London: Pitman Publishing.
  • Ersoy K. ve B. Aksoy (2000). "Sağlık İşletmelerinde Halkla ilişkilerin Dünü, Bugünü ve Yarını: Mevcut Durum ve Gelecek İçin Öneriler", B. Ulusal Sağlık ve Hastane yönetimi Sempozyumu, 28-29 Eylül 2000, Ankara, 488-496.
  • Ertekin, Y. (1977), Hastaneler ve Halkla İlişkiler", Amme İdaresi Dergisi, 10(2) 71-78.
  • Esatoğlu, A.E., H. Büyükkayıkçı ve A. Koksal (2002), "Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanelerinde halkla İlişkiler Uygulamaları ve Karşılaşılan Soranlar", J. Ulusal Sağlık Kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempozyum Kitabı, 16-19 Ekim 2002, Eskişehir, 313-323.
  • Green, S., (1974), The Hospital: An Organizational Analysis, London. Jones, G. (2001), Organizational Theory, 3. ed, Pren-Hall New York.
  • Kurtuluş, K. ve T. Harcar (1993), "Tüketicinin Sağlık Hizmeti Veren Hekimler Konusunda Tutum Araştırması" , Yönetim, 4 (16), 5-8.
  • Özçelik, S. (2000), "Özel Hastanelere Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Yeterliliği" (Lisans Bitirme Projesi), Başkent Üniversitesi Sağlık Kuramları İşletmeciliği Bölümü, Ankara.
  • Sabuncuoğlu, Z., (1998), İşletmelerde Halkla İlişkiler, (Gen. 4. Baskı), Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Sağlık Bakanlığı (1999), Yataklı Tedavi Kurumlan İstatistik Yıllığı 1998, Ankara: Sağlık Bakanlığı.
  • Sağlık Bakanlığı (2002) Yataklı Tedavi Kurumları İstatistik Yıllığı 2001, Ankara: Sağlık Bakanlığı.
  • Savaş, E.S. (1999), Daha İyi Devlet Yönetiminin Anahtarı Özelleştirme, (Çev: E. Yener, Ankara: MPM.
  • Seçim, H. (1994), Hastanelerde Halkla İlişkiler, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • SSYB Yataklı Tedavi Kuramları İşletme Yönetmeliği (1983), Resmi Gazete No: 1927, Mükerrer 13.1.1983.
  • Şahin, Ü. (2000), "Hastane İşletmeciliğinde Halkla İlişkiler Sorumlusunun İş Tanımı ve Gerekliliği", Sağlık Dergisi, Şubat 2000.
  • Şahin, Ü ve D. Tanrıkut (2004), Hastane İşletmeciliğinde Halkla İlişkilerin Önemi ve Medya ile İlişkilere Yönelik Bir Araştırma http://www.kaliteofisi.com/download/ak_aspkat.asp?kid=25 (Erişim: 26.3.2004).
  • Tengilimoğlu, D., A.E. Esatoğlu ve K.U. Bilgin (1998), "Sağlık Hizmetlerinde (Hastanelerde) Toplam Kalite Yönetiminin Başarıya Ulaşmasına Halkla İlişkilerin Etkisi", TODAİE, Kamu Yönetiminde l. Ulusal Kalite Kongresi 26-28 Mayıs , Ankara.
  • Tengilimoğlu D. (2000), Sağlık Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, Ankara: Gazi Büro
  • Tokat M. (1997), Türkiye Sağlık Harcamaları ve Finansmanı 1992-1996, Sağlık Bakanlığı Proje Koordinatörlüğü.