Muhasebe ve Meslek Mensuplarının 7/A ve 7/B Maliyet Hesaplarını Kullanma Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Kayseri Örneği

Bu çalışma, tekdüzen muhasebe sisteminde yer alan 7/A ve 7/B maliyet hesapları seçeneklerinin kullanım düzeyinin araştırılması ve seçenek belirlemede etkili olan faktörlerin belirlenmesine yöneliktir. Araştırma Kayseri il merkezinde faaliyette bulunan serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlere anket uygulaması yoluyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 7/A seçeneği, 7/B seçeneğine göre daha fazla tercih edilmektedir. Bu tercihte etkili olan en önemli faktörler ise 7/A seçeneğinin giderleri işletme fonksiyonlarına göre kaydetmesi, yaygın olarak kullanılan bir seçenek olması ve 7/B seçeneğine göre daha kolay uygulanabilir olmasıdır.

A Research on the Usage Level 7/A and 7/B Cost Accounts by Accountants: Kayseri Case

A Research on The Usage Level of 7/A and 7/B Cost Accounts by Accountants: A Research on The Usage Level of 7/A and 7/B Cost Accounts by Accountants: Kayseri Case This study is aimed at investigating usage level of 7/A - 7/B cost accounts alternatives in uniform accounting system and determining factors effecting alternative choosing. It is performed by questionnaire form on independent accountant and certified public accountant facilitating in Kayseri.' As a result alternative 7/A is preferred more than alternative 7/B. Main factors determining this preference are as follows: In 7/A alternative expenses are recorded in respect of business functions, it has a widespread usage and it is performed more simple than 7/B.

___

  • Civelek, M. (2002), Maliyet Muhasebesi, Sorular, Sorunlar, Cevaplar (3. Baskı), Ankara: Detay Yayınları.
  • Civelek, M. ve A. Özkan (2002), "Maliyet Hesaplarının Revize Gerekliliği ve Çözüm Önerileri-II", Yaklaşım Dergisi, Ağustos 2002.
  • Ersoy, A. (1995a), "Tekdüzen Maliyet Hesapları 7/A ve 7/B Seçeneklerinde Gider Bölümlenmesi ve Kayıt Düzeninin Değerlendirilmesi ve Öneriler", Yaklaşım Dergisi, Mayıs 1995.
  • Ersoy, A. (1995b), "Tekdüzen Maliyet Hesaplarının 7/A ve 7/B Seçenek Kapsamının Değerlendirilmesi ve Öneriler", Yaklaşım Dergisi, Ağustos 1995.
  • Örten, R. (2000), Genel Muhasebe ve Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Örnekleri (2. Baskı), Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Sürmen, Y., U. Kaya ve A. Daştan (2004), "Tekdüzen Muhasebe Sisteminin On Yıllık Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi: Doğu Karadeniz Bölgesinde Bir Araştırma", MUFAD, Temmuz 2004.
  • Şakrak, Münir (1996), "Maliyet Hesaplarının İzlenmesinde Uygulanacak Seçeneğin Belirlenmesi ve Yasal Düzenleme İle İlgili Öneri", Öneri Dergisi, Ocak 1996.
  • Şakrak, M. (1997), "7 Maliyet Hesapları" "7/A" Seçeneğinde Hesap Sistematiği ve Uygulama Önerisi", Öneri Dergisi, Ocak 1997.
  • Yükçü, S. (2000), "İmalat Defteri İle. 7/A ve 7/B Seçenekleri" Yaklaşım Dergisi, Temmuz 2000.
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1983
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı