Öğretmen adaylarının sesbilgisel farkındalıklarına yönelik bir çalışma

Bu araştırmanın amacı; öğretmen adaylarının sesbilgisel farkmdalığa ilişkin görüşlerinin üniversitelerine sınıflarına ve cinsiyetlerine göre bir farklılık oluşturup oluşturmadığını, öğretmen adaylarının sesbilgisel farkmdalığa ilişkin görüşleri ile genel not ortalamaları ve yaşları arasında bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir. Araştırmacı tarafından 18 maddelik bir anket geliştirilmiş ve veriler toplam 549 öğretmen adayından toplanmıştır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının sesbilgisel fakmdalıklarına ilişkin görüşlerinin üniversiteleri, sınıf düzeyleri ve cinsiyetlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Anlamlılık düzeyleri sırasıyla p=.001, p=.037 ve p=.000 olarak bulunmuştur. Ayrıca, kızların sesbilgisel farkmdalık düzeyleri erkeklerinkinden daha yüksek olarak bulunmuştur. Öğretmen adaylarının sesbilgisel farkmdalığa ilişkin görüşleri ve genel not ortalamaları arasında düşük bir ilişki (r=0,14; p

A study on phonological awareness of pre-service teachers

The purpose of this study; it is investigated whether teacher candidates' views regarding the phonological awareness (PA) differ according to their universities, class-grades and gender, whether there is a correlation between teacher candidates' views and avarege mean scores of academic achivement, ages. As a result, it was investigated whether teacher candidates' views regarding PA differ according to their universities, class-grades and gender. Significance levels were determined as respectively p=.0() 1, p=.037 and p=.000. Besides, female PA's score was higher than male PA's score . There was a low corelation between the views of teacher candidates regarding PA and avarege mean scores of academic achivement (r=0,14; p

___

  • Alghazo, E. M. ve Al-Hilawani, Y. A. (2010). Knowledge, skills and practices concerning phonological awareness among early childhood education teachers. Journal of research in childhood education, 24(2), 172- 185.
  • Chermak, G., D. ve Musiek, F.E. (1997). Centeral auditory processing disorders: New perspectives. San Diego: CA, Singular.
  • Flexer, C. ve Richard, C. (1993). We can hear and speak. Washington, DC, Alexander Graham Bell Association fort he Deaf.
  • Flexer, C. (1999). Facilitating hearing and listening in young children. San Diego: CA, Singular.
  • Gillon, G. T. (2004). Phonological awareness from research to practice. New York: The Guilford Press.
  • Jusczyk, P. (1999). How infants begin to extrcat words from speech. Trends in Cognitive Sciences, 3 (9), 323-328.
  • Karasar, N. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Libarman, I. Y. (1973). Segmantation of the spoken word and reading acquişition. Bulletin of the Orton Society, 23, 67-77.
  • National Institute of Child Health and Human Development. (2000). Report of the National Reading Panel. Teaching children to read: An evidence-based assessment of the scientific research literature on reading and its implications for reading instruction: Reports of the subgroups (NIH Publication No. 00-4754). Washington, DC: U.S. Government Printing Office.