Limit konusunun bilgisayar ortamında görselleştirilmesi ve fizik öğretmen adaylarının konu hakkındaki görüşleri

Fizik konularının anlaşılmasında ve fizik problemlerinin çözülmesinde iyi bir matematik alt yapıya ihtiyaç vardır. Bu nedenle ileri matematik konularına temel teşkil eden genel matematik dersi fizik öğrencileri için oldukça önemlidir. Genel matematik konularından olan limit ise türev ve integral kavramlarının anlaşılmasında büyük rol oynar. Bu çalışmada önee fizik öğretmen adaylarının limit konusundaki durumları ve kavram yanılgıları tespit edilmiş, genel matematik dersinin içerik ve işleniş biçimi hakkındaki görüşleri alınmıştır. Limit konusundaki eksikliklerine yönelik sağdan-soldan limit, sonsuza yakınsama gibi kavramların daha anlaşılır hale gelmesi için bilgisayar ortamında görselleştirmeler yapılmış ve öğrencilerle birlikte bilgisayar ortamında çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, hem limit konusunun kalıcı ve anlamlı öğrenilmesi için hem de öğretmen adaylarının sahip oldukları kavram yanılgılarının ortadan kaldırılması için bilgisayar ortamında gerçekleştirilen görselleştirmelerin faydalı olacağı önerilmektedir. Bir diğer öneri de elde edilen sonuçlar doğrultusunda, genel matematik dersinin içerik olarak fizik öğretmen adaylarına daha uygun planlanmasıdır.

Visualization of limit in computer environment and the views of prospective teachers on this issue

In the comprehension of the subjects of physics and in the correct solution of physics questions, a substantial mathematical foundation is a pre-requisite. Thus, general mathematics course, which is the basis for advanced mathematics, is highly important for students. Limit, which is one of the subjects within general mathematics, plays a crucial role in the comprehension of the concepts öf derivative and integral. In this study, first, the levels of prospective teachers regarding the limit and their misconceptions were determined, and their views on the content and methodology of the general mathematics course were asked. Various computer-generated visualizations were done for their deficiencies related to the limit in order to make the concepts such as limit on the right/left and infinite convergence more comprehensible, and students were instructed in a computer environment. As a result of the study, it was recommended that computer-generated visualization was helpful both in order to eliminate the misconceptions of prospective teachers and to teach the limit permanently and meaningfully. In the light of the findings of the study, it was also recommended that the content of the general mathematics course should be re-planned according to the needs of prospective physics teachers.

___

  • Baki, A. (2000). Bilgisayar Donanımlı Ortamda Matematik Öğrenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 19, 186-193.
  • Baştürk, S. Ve Dönmez, G.(2011). Mathematics Student Teachers' Misconceptions on the Limit and Continuity Concepts. Neeatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED) Cilt 5, Sayı 1, 225-249.
  • Boz, N. (2005).Dynamic Visualization and Software Environments. The Turkish Online Journal of Educational Technology - TOJET.WoYA, 26-32.
  • Çöker, D.,Özer, O. ve Taş, K.( 1989 ).Genel Matematik, 2. Baskı.Verso Yayıncılık.
  • Doğan, A.,Sulak, H. Ve Cihangir, A. (2002, Eylül) İlk Öğretim Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Özel Fonksiyonlar İle Fonksiyonlarda Limit, Türev Ve Türev Uygulamaları Konularındaki Yeterlikleri Üzerine Bir Araştırma, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Konyalığlu, S.,KonyalıoğluA.C., İpek, A.S. & Işık, A. (2005, 21 Eylül). The Role of Visiualization Approach on Student's Conceptual Learning. International Journal for Mathematic Teaching and Learning.06.09.2011 tarihinde http://www.cimt.plymouth.ac.uk/journal adresinden alınmıştır.
  • Nasibov,F.H., ve Yetim, S.(2008). Elemanter Matematik ve Yüksek Matematik Kavramları Hakkında.. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20 (3), 423-431.
  • Stylianou, D.A., (2002). On The intraction of visualization and analysis: The negotiation of visual representation in expert problem solving, The Journal Mathematical Behaviour, 21(3), 303-317.
  • Sweller,J.(2002). Visualisation and Instructional Design. Intematioanl Workshop on Dynamic Visualizations and Learning, Tübingen-Germany,
  • Szydlik, J.E.(2000). Mathematical Beliefs and Conceptual Understanding of the Limit of a Function., Journal for Research in Mathematics Education., Vol. 31, No. 3, 258-276.
  • Tatar, E., Okur, M. ve Tuna, A. (2008). Ortaöğretim Matematiğinde Öğrenme Güçlüklerinin Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma. Kastamonu Eğitim Dergisi,Cilt: 16,No:2 ,507-516.