Educational Messages in Tevfik Fikret's poems

Uzun yıllar eğitim camiasının içinde yer alan Tevfık Fikret, bir yandan mesleğini icra ederken bir yandan da yazdığı eserlerle çocukları ve gençleri eğitmeyi hedeflemiştir. Çocuğun dünyasını çok iyi bilen şair, çocuklar için yazdığı şiirlerde günümüz eğitim anlayışında da geçerli sayılabilecek eğitsel mesajlar verir. Paylaşma, yardımlaşma, söz dinleme, yardımlaşma... gibi temel insani ve ahlaki değerleri şiirlerinde vurgulayan şair, eğitimin küçük yaşlarda başlamasının önemine vurgu yapmaktadır. Gençler söz konusu olduğunda mesajları farklılaşan Tevfık Fikret, gençlere büyük sorumluluklar yüklemektedir. Vatanın emanet edileceği gençler, önce vatanlarını sevecek, gerekirse onun uğrunda canlarını vereceklerdir. Bunu başarabilmek için önce kendine güvenmek, çok çalışmak ve azimli olmak şarttır. Söz konusu olan ister çocuk, ister genç olsun, şair hep geleceğe bakmakta, çocuklarda ve gençlerde özlediği geleceği hayal etmektedir. Bu çalışmada, Tevfık Fikret'in şiirlerine çocuk ve gençlere iletmek istediği değerler açısından bakılmış, bu eğitsel mesajlar çeşitli başlıklar altında incelenmeye çalışılmıştır.

Tevfik Fikret'in şiirlerinde eğitsel mesajlar

Being in the education community for long years, Tevfık Fikret aims to educate children and teenagers with the works he has written while he is carrying out his profession. Knowing child's world very well, the poet gives messages which can be counted valid in today's education perception. Emphasizing the basic humanistic and moral values such as sharing, cooperation, obedience in his poems, the poets stresses the importance of education starting at earlier ages. When the teenagers are discussed, Tevfık Fikret, changing his messages, lays huge responsibilities on teenagers. Teenagers, to whom the country is entrusted, will firstly love their country, and if necessary they will lay down their life. In order to accomplish this, trusting in yourself, working hard and being determined are essential. No matter what is the subject either a child or a teenager, the poet always looks to future, dreams the future that he misses in teenagers and children. In this study, Tevfık Fikret's poems are examined in terms of the values wanted to be transmitted to child and teenagers, this educational messages are tried to be analysed under various headings.

___

  • Akbal, Oktay, (1999). Şairler ve Ben, Çağdaş Yayınları, İstanbul.
  • Engin, Vahdettin, (2003). Mekteb-i Sultani, Galatasaraylılar Derneği Yayınları, Ofset Yapımevi, İstanbul.
  • Enginün, İnci, (1991). "Çocuk Edebiyatına Toplu Bir Bakış", Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, Dergâh Yayınları,İstanbul.
  • Eronat, Kamuran, (2007). "Tevfik Fikret'in Şiirlerinde Çocuk Ve Gençlik" Ii. Ulusal Çocuk Ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Fuat, Mehmet, (1995). Tevfik Fikret, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Kaplan, Mehmet, (1986). Tevfik Fikret, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Kaplan, Mehmet, (1987). Tevfik Fikret, Devir-Şahsiyet, Eser, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • Kavcar, Cahit, (1988). Ii. Meşrutiyet Devrinde Edebiyat Ve Eğitim, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları,Malatya.
  • Kerman, Zeynep, (1998). "Üç Bayram Şiiri", Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Nayir, Yaşar Nabi, (1954). Tevfik Fikret, Varlık Yayınları, İstanbul.
  • Parlatir, İsmail, (1993). Tevfik Fikret Dil Ve Edebiyat Yazıları, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları: 534, Türk Yazarlar Dizisi: 1, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Parlatir, İsmail, (2004). Tevfik Fikret, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Tanfer, Vehbi, (1995). "Tevfik Fikret Ve Atatürk Üzerindeki Etkileri" Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı 33, Cilt: Xi, Kasım 1995, Ankara.
  • Tanpinar, Ahmet Hamdi, (1977). "Fikret Hakkında", Edebiyat Üzerine Makaleler, Hazırlayan: Zeynep Kerman, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • Tevfik Fikret, (1985). Rübâb-I Şikeste Ve Diğer Eserleri, İnkılâp Ve Aka Yayınları, Hazırlayan: Fahri Uzun,İstanbul.
  • Tevfik Fikret, (1946). Şermin, Ankara Yayınevi, Ankara.