Acil Tıbbi Müdahalede Adli Biyolojik Örnek Alımının Önemi: Olgu Sunumu

Glifosat, dünyada en sık kullanılan herbisitlerden birisidir ve insanlar için minimal düzeyde toksiktir. Ancak fazla miktarda alınmasına bağlı olarak ciddi sistemik toksisiteleri bildirilmiştir. İntihar amaçlı glifosat surfaktan alan, genel durumunun kötüleşmesi ve şuurunun kapanması üzerine ambulansla hastaneye getirilen ve götürüldüğü hastanede ölen 55 yaşındaki kadın olgu otopsi ve toksikolojik analiz bulguları ile sunulmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre; glifosat zehirlenmelerinin aydınlatılmasında otopsinin ve histopatolojik bulguların tek başına yeterli olamayabileceği, toksikolojik analizlerin tanısal değerinin ölüm nedeninin saptanmasında büyük önem taşıdığı ortaya konulmuştur. Bu çalışmada; glifosat örneğinde olduğu gibi toksik kökenli ölüm olgularında doğru zamanda uygun biyolojik örnek alımının ve diğer bulgularla beraber toksikolojik analizin ölüm nedeninin saptanmasındaki yeri ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.  
Anahtar Kelimeler:

Glifosat, Herbisit, Toksikoloji

___

  • Referans 1. Grube A., Donaldson D., Kiely T., Wu L. (2011). “Pesticides industry sales and usage”. US EPA, Washington, DC.
  • Referans 2. Giesey J.P., Dobson S., Solomon K.R. (2000). “Ecotoxicological risk assessment for roundup herbicide”. Rev Environ Contam Toxicol 167: 35-120.
  • Referans 3. Nagatomi Y., Yoshioka T., Yanagisawa M., Uyama A., Mochizuki N. (2013). “Simultaneous LC-MS/MS analysis of glyphosate, glufosinate, and their metabolic products in beer, barley tea, and their ingredients”. Biosci Biotechnol Biochem, 77(11): 2218-2221.