SOSYAL MEDYA KULLANICILARININ NARSİSTLİK VE EMPATİKLİK DÜZEYLERİ: SİVAS İLİ ÖRNEĞİ

İletişim kavramı ile birlikte giderek genişleyen, teknolojinin dokunuşu ile de gündelik yaşamda her alana giren sosyal medya, bireylerin birbirleri ile daha kolay iletişim kurmalarına önemli etkilerde bulunmaktadır. Bu etkilerden en önemlileri; bireylerin daha hızlı iletişim kurmaları, sık ve sonsuz enformasyon paylaşabilmeleri ve mesafe gözetmeksizin ilişki sürdürebilmeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca sosyal medya, kullanıcılarının içerik üretmelerine ve paylaşmalarına aracı olduğu için, bireyler bu üretimlerine karşı bir geri dönüş alabilmektedir. Bu durum da çalışmanın konusu olan narsisizm ve empati kavramlarının doğmasına sebebiyet vermektedir. Birey yaptığı paylaşımlar ve ürettiği içerikler ile kişisel özelliklerini yansıtabilmekte, aynı zamanda da yansıttığı bu özellikler ile bilişsel ve psikolojik bazı doyumlara ulaşabilmektedir. Narsisizm ve empati kavramları da ulaşılan bu doyum sonucu ortaya çıkmaktadır. Çalışma kapsamında bahsedilen tüm bu süreç incelenerek, sosyal medya kullanıcılarının narsistlik ve empatiklik düzeyleri uygulanan 400 anket ve yapılan nicel yöntem analizleri ile sonuçlandırılmıştır. Yapılan analizler sosyal medya kullanıcılarının, mecrayı kullanım süreleri, cinsiyetleri ve kullanım motivasyonlarından elde edilen verilerle yorumlanmıştır. Çalışmada katılımcıların cinsiyet, medeni durum ve gelir durumu gibi demografik özellikleri üzerine analizler yapılmıştır. Örneğin yapılan analizler sonucunda evli katılımcıların narsistik seviyelerinin daha yüksek olduğu ve yine evli olan kadın katılımcıların narsistik seviyelerinin evli erkeklere ve bekâr erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

NARSISTIC AND EMPATHIC LEVELS OF SOCIAL MEDIA USERS: THE EXAMPLE OF SIVAS

Social media, which expands with the concept of communication and joins in daily life in every area with the touch of technology, has important effects on individuals to communicate with each other more easily. The most important of these effects are; faster communication of individuals, sharing frequent and infinite knowledge and continuing relationships regardless of distance. Besides, because of social media is mediating its users to create and share contents, individuals can get a feedback to their productions. And this situation causes empathy and narcissism concepts which are the subjects of the study. Individuals can represent their personal characteristics with theirs posts and contents they created, and at the same time, they can reach some cognitive and psychological satisfactions with these features they represented. Empathy and narcissism concepts are emerging as a result of these satisfactions. All this process mentioned within the scope of the study was examined and narcissistic and empathic levels of social media users were concluded with 400 surveys and quantitative method analyzes. The analyzes were interpreted with the data which is acquired from the using period of the area, genders and using motivations of the social media users. In the study, analyzes were made on the demographic features of the participants such as gender, marital status and income status. For instance, as a result of analyzes made, it was concluded that the narcissistic levels of the married participants were higher and narcissistic levels of married female participants were higher than the married men and single men.

___

  • Akar, Erkan (2010). Sosyal Medya Pazarlaması, İstanbul: Seçkin Yayınevi.
  • Akın, A., Özbay, A. ve Baykut, İ. (2015). Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği'nin Türkçe Formu'nun geçerliği ve güvenirliği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(38), 647-650.
  • Atay, S. (2009). Narsistik Kişilik Envanteri'nin Türkçe'ye Standardizasyonu. Gazi University Journal of Economics & Administrative Sciences, 11(1), 181-196.
  • Balcı, Ş. ve Sarıtaş, H. (2019). Sosyal Medya Kullanımının Bir Belirleyicisi Olarak Narsisizm: Konya’da Yaşayan Kullanıcılar Üzerine Bir İnceleme, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (31), 689-709.
  • Dökmen, Ü. (2010). İletişim Çalışmaları ve Empati, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Eldeniz, L. (2010). İkinci Medya Çağında İnternet, İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Engin, B., (2011). Yeni Medya ve Sosyal Hareketler, Cesur Yeni Medya, e-kitap, (der. Binark, M., Fidaner, I. B.), Ankara: Alternatif Bilişim Derneği Yayınları.
  • Evren, C. (1997). Narsisizm, İstanbul: BDS Yayınları.
  • Geçtan, E. (2013). Psikodinamik Psikiyatri Ve Normal dışı Davranışlar, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Gökgül, A. N. ve Arslan, Ş. (2021). Sosyal Medyada Siyasi Söylem: Siyasi Liderlerin Twitter Kullanımı. Sosyal Medyada Dil ve İletişim, (ed. Yıldırım A.), İstanbul: Nobel Yayınevi.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Kara, T., (2013). Sosyal Medya Endüstrisi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Karakoç, E. ve Gülsünler, M. E. (2012). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Facebook: Konya Üzerine Bir Araştırma, Akdeniz İletişim Dergisi, 18, 42-57.
  • Karakoç, E., (2003), “Medya Aracılığıyla Popüler Kültürün Aktarılmasında Toplumsal Değişkenlerin Rolü”, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Kaya, B. ve Çolakoğlu, Ö. M. (2015). Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği (EDBÖ) Uyarlama Çalışması, İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(1), 17-30.
  • Kaya, U. (2019). Etkili İletişim ve Empatik Beceri Eğitiminin Ön Ergenlerin İletişim ve Empatik Becerilerine Etkisinin İncelenmesi, Toros Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Koç, H.İ., (2017), “Sosyal Medya ve Narsisizm Kültürü”, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Kohut, H. (2004). Psikanalizin Öteki Yüzü, İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Le Bon, G., (1997). “Kitleler Psikolojisi” (Çev. Y. Ender). İstanbul: Hayat Yayınları.
  • Sigmund, F. (2021). Cinsellik Üzerine, (çev. Öneş, A. A.), İstanbul: Say Yayınları.
  • Sigmund, F. (2021). Kitle Psikolojisi, (çev. Şipal, K.), İstanbul: Say Yayınları.
  • Sigmund, F. (2021). Narsisizm Üzerine, (çev. Yıldırım, E.), İstanbul: Oda Yayınları.
  • Tarhan, N. (2019). Toplum Psikolojisi ve Empati, İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Taydaş, O. (2018). Siyasal Karar ve Katılım Sürecinde Sosyal Medyanın Etkinliği, Konya: Literatürk.
  • Twenge, J. M.; Campbell, W. K. (2010), Asrın Vebası: Narsisizm İlleti, (Çev. Korkmaz, Ö.), İstanbul: Kaknüs Yayınları.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3301
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Mustafa Cankut
Sayıdaki Diğer Makaleler

TOPLUMSAL CİNSİYETİN İNŞASINDA AİLE İÇİ ŞİDDETİN ROLÜ: KÖKSÜZ FİLMİ ÖRNEĞİ

Hakan AŞKAN, Ömer AKBULUT

GELENEKSEL TELEVİZYON YAYINCILIĞINDA ‘ÇOCUK BİREY’ İNŞASI: DRAM TÜRÜ DİZİLERDE ÇOCUK KARAKTERLER

Şadiye KOTANLI KIZILOĞLU, Adem YILMAZ

SOSYAL MEDYA KULLANICILARININ NARSİSTLİK VE EMPATİKLİK DÜZEYLERİ: SİVAS İLİ ÖRNEĞİ

Serdar ARSLAN, Onur TAYDAŞ

ALTERNATİF HABERCİLİK ÇERÇEVESİNDE TİKTOK: POLİTAİNMENT VE BİR ‘EĞLENCE HABER’ ARACI OLARAK TİKTOK PLATFORMUNUN POTANSİYELİ

Ceren YEGEN, Baki Can BİLGİN

ANİMASYON FİLMLERDE KADIN KARAKTERLER: “KLAUS” FİLMİNDEKİ GÖRSEL VE HAREKET TASARIMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Çiğdem TAŞ ALİCENAP, Remzi SAN, Yasin ARSLAN

HÜCUM SİYASETİNİN YANSIMASI OLARAK NEGATİF SİYASAL REKLAMLAR: 1980’LERDEN 2000’LERE MERKEZ SOL PARTİLER (SHP VE CHP) ÖRNEĞİNDE BİR İNCELEME

Hakan IRAK, Raci TAŞCIOĞLU, Tuba KALÇIK

DİJİTAL BEDEN DİLİ: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN EMOJİLERİ ANLAMLANDIRMASI

İlknur ÇAKAR, Mustafa BOSTANCI

YOUTUBE HABERCİLİĞİ ÜZERİNE DİJİTAL ETNOGRAFİK BİR ARAŞTIRMA VE GAZETECİ GÖRÜŞLERİ: CÜNEYT ÖZDEMİR VE NEVŞİN MENGÜ YOUTUBE HABER KANALLARI ÖRNEĞİ

Yağmur ÇOLAK, Aslıhan ZİNDEREN

YİRMİ BİRİNCİ YÜZYILDA ÖRGÜTLERDE PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ VE BAĞLILIK SAĞLAMADA LİDER VE LİDERLİĞİN ROLÜ

Kaya AĞIN

SİMETRİK İLETİŞİMİN YARATICILIK ÜZERİNDEKİ ROLÜ: AKADEMİSYENLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Mustafa YALÇIN, Sevilay ULAŞ