Koçluk ve Mentorluk ile Girişimcilik Niyeti Arasındaki İlişkide KOSGEB Desteklerinin Rolü

Amaç: Yeni girişimcilere en yakın aday kesim zanaatkâr ustalar elinde yetişen çırak ve kalfalardır. Çırak ve kalfalar yetişme sürecinde ustalarından birebir mentorluk ve koçluk hizmeti alırlar. KOSGEB tarafından girişimcilik kültürünün toplumda yerleşmesi ve koçluk ile mentorluk hizmetinin profesyonellerce verilmesine yönelik çeşitli destekler sağlanmaktadır. Mentor ve koçların çırak ve kalfaları bu destekler hakkında bilgilendirmeleri ve onları girişimciliğe özendirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu nicel araştırmada, koçluk ve mentorluğun çırak ve kalfaların girişimcilik eğilimlerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Kolayda erişim yöntemiyle 413 kalfa ve çıraktan geçerli anket geri dönüşü elde edilmiştir. Veri analizi; tanımlayıcı istatistik, açıklayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modeli ve process düzenleyici değişken analiz tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre koçluk ve mentorluğun girişimcilik niyetine pozitif ve anlamlı etki ettiği tespit edilmiştir Sonuç ve Öneriler: Araştırmada, kalfa ve çırakların girişimciliğe yönelmelerinde koç ve mentorlere (ustalara) büyük görevler düştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Özgün Değer: Çalışmanın özgün değeri; ustaların koçluk ve mentorluk desteğinin çırak ve kalfaların girişimcilik niyetine etkisini nicel araştırma deseninde ortaya koyan bir çalışma olmasıdır

The Role of KOSGEB Supports on the Relationship Between Coaching - Mentoring and Entrepreneurship Intention

Purpose: The closest candidates for being new entrepreneurs are apprentices and journeymen trained in the hands of craftsmen. Apprentices and journeymen receive one-on-one mentoring and coaching service from their masters during the process of upbringing. Various supports are provided by KOSGEB for the establishment of the entrepreneurial culture in the society and the coaching and mentoring service by professionals. It is very important for mentors and coaches to inform apprentices and journeymen about these supports and encourage them to entrepreneurship. In this quantitative study, it was aimed to determine the effect of coaching and mentoring on entrepreneurial tendencies of apprentices and journeymen. Methodology: Questionnaire technique was used as a data collection tool in the study. 413 valid questionnaire feedbacks were obtained from journeymen and apprenticesby using easy access data collection method. Data analysis was performed using descriptive statistics, explanatory factor analysis, structural equation modelling and process named moderating variable analysis technique. Findings: According to the research findings, it has been determined that coaching and mentoring have a positive and significant effect on entrepreneurial intent. Practical Implications: In the research, it was concluded that coaches and mentors (masters) had great duties in the heading of the journeymen and apprentices to entrepreneurship. Originality: This study quantitatively proves the effect of masters’ coaching and mentoring support on the entrepreneurial intent of novices and apprentices.

___

  • Acar, P. ve Özenli, B. (2018), “Girişimcilik Faaliyetlerinde Mentorluk Yönetiminin Yatırımın Gerçekleşmesi Üzerine Etkileri”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi(17. UİK Özel Sayısı), 601-612.
  • Akbaş, T.T. ve Arpat, B. (2020), “Ön Lisans Öğrencilerinde Girişimcilik Eğiliminin Demografik Değişkenler ile İlişkisi”, Journal of Yasar University, 15(57), 1-14.
  • Akın, A. ve Ulukök, E. (2017), “Koçluk Yaklaşımı ile İşgören Geliştirme”, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 279-300.
  • Akın, A. ve Ulukök, E. (2018), “Bir Liderlik Tarzı olarak Koçluk Yöntemi ile Yönetici Yetiştirme”, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 541-560.
  • Aksoy, B., Koçancı, M. ve Namal, M.K. (2019), “Girişimcilik Motivasyonu: Uygulamalı Girişimcilik Katılımcıları Örneği”, Yönetim ve Ekonomi, 26(1), 109-129.
  • Akyüz, Y. (2013), “Üniversite Öğrencilerinin KOSGEB Desteklerine Bakış Açıları ve Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma: Uşak Üniversitesi Örneği”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(3), 80-98.
  • Alayoğlu, N. (2012), “Üstatlık: Kadim Bir Eğitim ve Kariyer Geliştirme Yöntemi”, Amme İdaresi Dergisi, 45(2), 103-131.
  • Al-Jubari, I., Hassan, A. and Liñán, F. (2019), “Entrepreneurial Intention Among University Students in Malaysia: Integrating Self-Determination Theory and The Theory of Planned Behavior”. International Entrepreneurship and Management Journal, 15, 1323– 1342.
  • Bahadır, Ö. (2018), “Planlı Davranış Teorisi Çerçevesinde Girişimcilik Niyetini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, Bülent Ecevit Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Zonguldak.
  • Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008), “Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerindeki Etkisi: Sakarya Üniversitesi İİBF Örneği”, ÇOMÜ Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2), 133-147.
  • Ballı, A.İ.K. ve Üstün, F. (2019), “Girişimci Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Niyeti Üzerine Etkisi: Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Katılanlar Üzerine Bir Çalışma”, Business & Management Studies: An International Journal, 7(1), 308-326.
  • Barutçu, E. ve Özbay, Ö. (2009), “Koçluk Yaklaşımının Yönetici ve İş Gören Üzerine Etkilerine İlişkin Bir Araştırma”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 1(1), 47-62.
  • Başol, O., Dursun, S. ve Aytaç, S. (2011), “Kişiliğin Girişimcilik Niyeti Üzerine Etkisi:Üniversiteli Gençler Üzerine Bir Uygulama”, “İŞ, GÜÇ” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 13(4), 7-22. doi:10.4026/1303-2860.2011.186.x
  • Bayraktar, A. (2019), “Otel İşletmelerinde Uygulanan Mentorluk Uygulamalarının Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve İşte Kalma Niyeti Üzerindeki Etkisi”, Kırklareli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırklareli.
  • Bedük, A. (2012). Karşılaştırmalı İşletme-Yönetim Terimleri Sözlüğü, (3.Basım ed.), Ankara: Nobel Yayınları.
  • Bozkurt, Ö. (2006), “Girişimcilik Eğiliminde Kişilik Özelliklerinin Önemi”, ÇOMÜ Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 1(2), 93-111.
  • Börü, N. (2019), “Mesleğe Yeni Başlayan Öğretmenler için Mentörlük ve Mesleğe Giriş Eğitimi”, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2), 68-87.
  • Burdett, J.O. (1998), “Forty Things Every Manager Should Know About Coaching”, Journal of Management development, 17(2), 142-152.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi.
  • Cengiz, E. ve Kırkbir, F. (2007), “Yerel Halk Tarafından Algılanan Toplam Turizm Etkisi ile Turizm Desteği Arasındaki İlişkiye Yönelik Yapısal Bir Model Önerisi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 19-37.
  • Chen, L. (2013), “IT Entrepreneurial Intention Among College Students: An Empirical Study,” Journal of Information Systems Education, 24(3), 233-244.
  • Çakır, A., Aksel, İ., ve Masoodul, H. (2012), “KOBİ’lerin Kurumsallaşmasında KOSGEB Desteklerinin Rolü”. Yeni Fikir Dergisi, (9), 167-180.
  • Çamveren, H. (2016), “Mentorluk Yetkinliğini Değerlendirme Ölçeği’ nin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi”, Ege Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Çamveren, H. ve Kocaman, G. (2019), “Mentorluk Programının Hemşirelerin İşte Kalma ve İşten Ayrılmaları Üzerine Etkisi Konusunda Bir Derleme”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 12(2), 152-160.
  • Çelik, A., İnce, M. ve Bozyiğit, S. (2014), “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Niyetlerini Etkileyen Ailesel Faktörleri Belirlemeye Yönelik Bir Çalışma”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(3), 113-124.
  • Çiğdemoğlu, C., Tekeli, A. ve Köseoğlu, F. (2019), “Okul-dışı Öğrenmeye Yönelik Öğretmen Mesleki Gelişim Programından Mentorlük Desteği Alan Öğretmenin Öğrencilerine Yansıyan Etkileri- Bir Örnek Olay Çalışması”, Kastamonu Eğitim Dergisi, 27(5), 2311-2330.
  • Doğan, N. ve Başokçu, T. O. (2010), “İstatistik tutum ölçeği için uygulanan faktör analizi ve aşamalı kümeleme analizi sonuçlarının karşılaştırılması”, Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 1(2), 65-71.
  • Dülger, O. (2020), “Türkiye’de teşvik ve destek sistemleri: Kosgeb’e yönelik bir çalışma”, Pamukkale Üniversitesi, Yüksek Lisans, Proje, Denizli.
  • Eğri, A. (2013), “Örgütlerde Algılanan Çalışan Koçluğunun İşten Ayrılma İsteği ile İlişkisinde İş Tatmini ve Duygusal Bağlılığın Aracılık Etkisi: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Hacettepe Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Ellinger, A.D., Ellinger, A.E. and Keller, S.B. (2003), “Supervisory Coaching Behavior, Employee Satisfaction and Warehouse Employee Performance: A Dyadic Perspective in the Distribution Industry”, Human Resource Development Quarterly, 14(4), 435-458.
  • Ergun Özler, N. D., Giderler, C. ve Baran, H. (2017), “Öz Yeterlilik ve Kontrol Odağının Bireylerin Girişimcilik Niyeti Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(ICMEB17 Özel Sayısı), 736-747.
  • Eröz, A. (2019), “Okul Müdürlerinin Mentorluk Fonksiyonlarının Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisi”, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Fleming, M., House, S., Shewakramani, V., Yu, L., Garbutt, J., McGee, R., and Rubio,
  • D. M. (2013), “The Mentoring Competency Assessment: Validation of a New Instrument to Evaluate Skills of Research Mentors”, Academic medicine: journal of the Association of American Medical Colleges, 88(7), 1002-1008.
  • Gabel-Dunk, G. and Craft, A. (2004), “The Road to Ithaca: a Mentee’ s and Mentor’s Journey”, Teacher Development, 8(2&3), 277-296.
  • Gasper, M., and Walker, R. (Eds.). (2020), “Mentoring and Coaching in Early Childhood Education”. Bloomsbury Publishing, Great Britain.
  • Gençay, E. ve Döven, M.S. (2019), “Girişimci Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Niyetine Etkisi: Mersin Üniversitesi’nde Bir Araştırma”, Stratejik Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 89-123.
  • Gökdeniz, İ. ve Karaman, Ç. (2017), “Küçük Sanayi İşletmelerinde Çırak-Kalfa-Usta Temini Üzerine Uygulamalı Bir Araştırma”, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 52.Özel Sayı, 425-447.
  • Göktaş, P. ve Parmaksız, S. (2019), “Bir Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Örneği Olarak; Ağ ve Teknoloji Odaklı Uygulamalı Girişimcilik Projesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 10(24), 275-289.
  • Graham, S., Wedman, J.F. and Garvin‐Kester, B. (1994), “Manager Coaching Skills: What Makes a Good Coach?”, Performance Improvement Quarterly, 7(2), 81-94.
  • Güler, M. (2019), “Az Deneyimli Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Alanı Öğretme Bilgilerini Geliştirmeye Yönelik Bir Model Önerisi: Mentorluk Uygulaması”, Trabzon Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Trabzon.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, (2.Baskı ed.), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Hair, J. F., Anderson, R. E. ve Tatham, R. (1998). Multivariate Data Analysis with Readings, (2nd and 4th Ed. ed.), London: Macmillan Publishing Company.
  • Hamdan, A.M.M. (2019), “Entrepreneurship and Economic Growth: An Emirati Persfective”, The Journal of Developing Areas, 53(1), 65-78.
  • Hastings, L.J. and Kane, C. (2018), “Distinguishing Mentoring, Coaching, and Advising for Leadership Development”, New Directions for Student Leadership, 158, 9-22.
  • Hayes, A.F. (2018), “Introduction to mediation, moderation, and conditional process analysis second edition: A regression-based approach”, New York, NY: Ebook The Guilford Press. Google Scholar.
  • Hymans, M. (2019), “Coaching and Mentoring Staff in Schools: A Practical Guide”, Routledge.
  • İbrahimoğlu, N., Yaşar Uğurlu, Ö. ve Kızıloğlu, M. (2011), “Örgütlerde Mentorlüğün Örgütsel Güven Algısına Etkisine İlişkin Bir Araştırma”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3), 297-318.
  • İnce, M. (2019), “KOSGEB Yeni Girişimci Desteğinin İşletme Faaliyet Süresine Etkisi”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(2), 818-835.
  • İslamoğlu, A.M. ve Alnıaçik, Ü. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştirma Yöntemleri, (Vol. 4. baskı), İstanbul.
  • İşcan, Ö.F. ve Çakır, S. (2016), “Mentorluk ve Psikolojik Güçlendirmenin Öz Yeterlilik Algısına Etkisi”, S.D. Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 1-15.
  • Kabdulova, E. ve Öztürk, E.B. (2017), “Alınan Mentorluk Fonksiyonları ile Psikolojik Güçlendirme Arasındaki İlişki: Güven ve Politik Yeteneğin Gücü”, İş ve İnsan Dergisi, 4(1), 47-60.
  • Kaiser, H.F. (1974), “An Index of Factorial Simplicity”, Psychometrika, 39(1), 31-36.
  • Kalafatoğlu, Y. (2020), “Kalıp Yargıların Girişimcilik Niyetine Etkisi”, İş ve İnsan Dergisi, 7(1), 105-118.
  • Kalkan, A. (2011), “Kişisel Tutum, Öznel Norm ve Algılanan Davranış Kontrolünün Girişimcilik Niyeti Üzerindeki Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(14), 189-206.
  • Kandemir, T., Baykut, E. ve Avcı, A. (2016), “KOSGEB Desteklerinin Destekleri Kullanan İşletmeler Açısından Değerlendirilmesi (TR33 Bölgesi Uygulaması)”. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 97-114.Karabey, C.N. (2013), “Girişimsel Düşünceyi Anlamak: Düşünme Tarzı ve Risk Tercihinin Girişimsel Özyetkinlik ve Girişimcilik Niyeti ile İlişkisi”, Süleyman Demirel Üniversitesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 143-159.
  • Karagöz, Y. ve Kösterelioğlu, İ. (2008), “İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeğinin Faktör Analizi Metodu İle Geliştirilmesi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 81-98.
  • Karakuş, K.H. (2019), “Okul Yöneticilerinin Koçluk Rolleri ile Öğretmenlerin Örgütsel Özdeşleşme Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale.
  • Karaman, D. (2018), “Koçluk Eğitimleri ile Sürdürülebilir Bireysel Performans ve İstihdamın Sağlanması”, Sosyal Araştırmalar ve Davranış Bilimleri Dergisi, 4(6), 300-310.
  • Kasap, G. ve Aydın, Z.B. (2019), “Demografik Özelliklerin ve Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: U.Ü. Teknik Bilimler Yüksek Okulu Örneği”, PARADOKS Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 15(1), 97-118.
  • Kepenekçi, Y.K. (2007), “Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin ulusal hukuksal dayanakları”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 40(1), 269-283.
  • Kerse, G., Babadağ, M. ve Kerse, Y. (2017), “Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Niyetine Etkisi: Girişimsel Öz-Yetkinliğin Aracı Rolü”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(29), 633-656.
  • Kesici, A. (2018), “Yetişkin Eğitimi Bağlamında “Her Çocuk Özeldir” Filminin Usta Öğretici Adaylarının Çırak Yetiştirme Anlayışına Etkisi”, Kastamonu Education Journal, 26(2), 307-321.
  • Kışlalı, İ. (2019), “Koçluk Hizmeti Alan Çalışanların Mutluluk Düzeyleriyle İşten Ayrılma Niyeti ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki”. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 15(1), 181-202.
  • KMEM (2019), “Karaman Mesleki Eğitim Merkezi, Toplam Kalfa ve Çırak Sayısı”, http://karamanmesem.meb.k12.tr/70/01/215440/okulumuz_hakkinda.html, (Erişildi: 26.06.2019)
  • KOSGEB. (2003), KOSGEB Destekleri Yönetmeliği. (Resmi Gazete Sayı: 25154 - 30.06.2003). Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
  • KOSGEB. (2005), KOSGEB Destekleri Yönetmeliği. (Resmi Gazete Sayı: 25795 - 24.04.2005). Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
  • KOSGEB. (2018), KOSGEB Girişimcilik Destek Programı Uygulama Esasları. (28.03.2018). Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
  • KOSGEB. (2020), “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme (KOSGEB) Girişimcilik Destek Programı”, https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekler/6312/girisimcilik-destekleri, (Erişildi: 18.06.2020)
  • Kowalski, K. (2019), “Differentiating Mentoring From Coaching and Precepting”. The Journal of Continuing Education in Nursing, 50(11), 493-494.
  • Kubberød, E., Fosstenløkken, S.M. and Erstad, P.O. (2018), “Peer Mentoring in Entrepreneurship Education: Towards a Role Typology”, Education + Training, 60(9), 1026- 1040. doi:10.1108/ET-08-2017-0109
  • Kuzu, A., Kahraman, M. ve Odabaşı, H.F. (2012), “Mentörlükte Yeni Bir Yaklaşım: E-Mentörlük”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(4), 173-183.
  • Liñán, F., Chen, Yi-W. (2009), “Development and Cross-Cultural Application of a Specific Instrument to Measure Entrepreneurial Intentions”, Entrepreneurship theory and practice, 33(3), 593-617.
  • Liñán, F., Urbano, D. and Guerrero, M. (2011), “Regional Variations in Entrepreneurial Cognitions: Start-up Intentions of University Students in Spain”, Entrepreneurship and Regional Development, 23(3-4), 187-215.
  • Meoli, A., Fini, R., Sobrero, M. and Wiklund, J. (2019), “How Entrepreneurial Intentions Influence Entrepreneurial Career Choices: The Moderating Influence of Social Context. Journal of Business Venturing”, 35(3), 1-20.
  • Naktiyok, A. ve Timuroğlu, M.K. (2009), “Öğrencilerin Motivasyonel Değerlerinin Girişimcilik Niyetleri Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(3), 85-103.
  • Naminse, E.Y. and Zhuang, J. (2018), “Does Farmer Entrepreneurship Alleviate Rural Poverty in China? Evidence from Guangxi Province”, Journal of Public Library of Science (PLOS), 13(3), 1-18. doi:10.1371/journal.pone.0194912
  • Nowin´ski, W. and Haddoud, M.Y. (2019), “The Role of Inspiring Role Models in Enhancing Entrepreneurial Intention”. Journal of Business Research, 96, 183-193
  • Núñez-Cacho, U., Pedro and Torraleja, F.Á.G. (2013), “The Importance of Mentoring and Coaching for Family Businesses”, Journal of Management & Organization, 19(4), 386-404.
  • Özalp, U. (2016), “Okul Müdürlerinin Mentorluk Fonksiyonlarının Okul Müdür Yardımcılarının İş Doyumuna Etkisi”, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Özalp, U., Yirci, R. ve Kocabaş, İ. (2016), “Müdür Yardımcılarının İş Doyumunun Yordayıcısı Olarak Okul Müdürlerinin Mentorluk Fonksiyonları”, Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 455-494.
  • Özbay, Ö. (2008), “Yaklaşımının Yönetici Üzerine Etkileri ve Bir Araştırma”, Pamukkale Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Denizli.
  • Özçoban, E. ve Özkul, A.S. (2019), “Temel Motivasyon Kaynaklarının Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 33(3), 813-828.
  • Özdemir, Ş. (2019), “Memurluğa Odaklanmış Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğitimi Hakkındaki Görüşlerine Yönelik Nitel Bir Araştırma”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21(37), 101-114.
  • Özden, K., Temurlenk, M.S ve Başar, S. (2008), “Girişimcilik Eğilimi: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Öğrencileri üzerine bir Araştırma”, Review of Social, Economic & Business Studies.
  • Patır, S. ve Karahan, M. (2010), “Girişimcilik Eğitimi ve Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması”, İsletme ve Ekonomi Arastırmaları Dergisi, 1(2), 1309-2448.
  • Pınar, A.H. (2013), “Mintzberg’ in Yönetim Yaklaşımı Açısından İlköğretim Sınıf Öğretmenlerinin Koçluk ve Mentorluk Yetkinlikleri ile Öğrencilerin Sınav Başarı Puanları Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(1), 121-138.
  • Poblete, C., Sena, V. and Arroyabe J.C.F. (2019), “How Do Motivational Factors Influence Entrepreneurs’ Perception of Business Opportunities in Different Stages of Entrepreneurship?”, European Journal of Work and Organizational Psychology 28(2), 179-190.
  • Rakic´evic´, J., Jakšic´, M.L. and Jovanovic´, M. (2018), “Measuring the Potential for Technology Entrepreneurship Development: Serbian Case”, Journal of Sustainable Business and Management Solutions in Emerging Economies, 23(2), 13-24.
  • Reed, M. and Walker, R. (2020), “The Importance and Value of Mentoring and Coaching in the Early Years Sector”, Bloomsbury Academic Rehan, F., Block, J. H., and
  • Fisch, C. (2019), “Entrepreneurship in Islamic Communities: How Do Islamic Values and Islamic Practices Influence Entrepreneurship Intentions?”. Journal of Enterprising Communities: People and Places in the Global Economy, Forthcoming,13(5), 1-32.
  • Resmi Gazete (1990). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun. (Sayı: 3624 - 12.04.1990).
  • Saraç, E.Ö. (2016), “İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının Örgüt Performansı Üzerindeki Etkisinde İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri Kullanımının Rolü Üzerine Araştırma”, Başkent Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • Seçgin, Y. (2020), “Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Üniversi-te Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, Business & Management Studies: An International Journal, 8(1), 803-827.
  • Sezer, C. (2013), “Kariyer Olarak Girişimcilik ve Girişimcilik Niyetini Etkileyen Faktörlerin İçerik Analizi ile Belirlenmesi”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 49-60.
  • Sezer, H. ve Şahin, H. (2017), “Beceri Eğitiminde Koçluk: Öğrenci Nasıl Algılıyor?”, Tıp Eğitimi Dünyası(48), 62-69.
  • Şerefhanoğlu, O. (2014), “Okul Müdürlerinin Mentorluk Fonksiyonları ile Öğretmenlerin Örgütsel Uyum Düzeyleri Arasındaki İlişki Balıkesir İli Örneği, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • Tarakcı, U.A. (2019), “Örgütlerde Öz Yeterlilik Algısı ve Performans İlişkisinde Kişilik Profillerinin Düzenleyici Rolü ve Koçluk Hizmeti Alan Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma”. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir.
  • Terzi, E. ve Boylu, Y. (2019), “Türkiye ve Dünya’da Tersine Mentorluk: Kuşaklar Bazında Farklılaşan İş Değerleri ve Gençlerin İşten Ayrılma Niyeti Açısından Bir İnceleme”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(4), 3283-3322.
  • Timuroğlu, M.K ve Akpunar, E.N. (2017), “Duygusal Zekânın Girişimcilik Niyeti Üzerine Etkisi”, Ataturk University Journal of Economics & Administrative Sciences, 31(4), 875-894.
  • Toker, I.D. ve Kılıç, K.C. (2019), “Koçluk Eğitimi Bir Gelişim Aracı mı, Potansiyel Bir İş mi?”, International Journal of Economic & Administrative Studies, (25), 137-152.
  • Top, S. ve, Sevencan, M. (2006), “Girişimcilik Niyet Modelleri ve Kültürel Kimliğin Etkileri”, KÖK Araştırmalar Journal, VIII(2), 117-135.
  • Toptaş, İ.C. (2019), “KOSGEB Tarafından Sağlanan Desteklerden KOBİ’lerin Yararlanma Durumlarının İncelenmesi: Ardahan İli Örneği”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Turan, H. (2018), “Üretim Yönetimi Sürecinde Personele Sağlanan Koçluk ile Öz Liderlik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(4), 705-721.
  • Türkan, Y. ve Değirmenci, Ö. (2017), “KOSGEB Desteklerinin, Destekleri Kullanan İşletmeler Açısından Değerlendirilmesi ve Bingöl İli Uygulaması”, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(Özel Sayı), 159-175. doi:10.29029/busbed.365207
  • Venkataraman, S. (2019). Seminal Ideas for the Next Twenty-Five Years of Advances. In J. Katz & A. Corbet (Eds.), The Distinctive Domain of Entrepreneurship Research (pp.5-20): Emerald Publishing Limited.
  • Wilson, J.A. and Elman, N.S. (1990), “Organizational Benefits of Mentoring”, Academy of Management Executive, 4(4), 88-94.
  • Yeşil, Y. ve Kazancı, H.S. (2018), “Analyzing KOSGEB (Small and Medium Industry Development Organization)’s Activities in the Development of Women Entrepreneurship in Turkey”, Journal of Current Researches on Business and Economics, 8(2), 21-30.
  • Yıldırım, E. (2011), “Çalışan Performansının Geliştirilmesinde Koçluk Uygulaması Üzerine Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Yıldırım, R. ve Yılmaz, E. (2013), “Okul Yöneticilerinin Mentorluk Rollerinin Okulun Akademik Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (30), 98-119.
  • Yılmaz, E., Sünbül, A.M. (2009), “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 195-203.